17 Μαΐ 2020

Σπ. Καραβάς: Κλείσιμο παραλιακού δρόμου και πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης στις επιχειρήσεις εστίασης του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης


Παρέμβαση του Σπύρου Καραβά λίγο πριν την συνεδρίαση του ΔΣ Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και κάποιες ημέρες πριν το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης:
"Στις 25 Μαίου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης, εισερχόμενοι πλέον στην...


τελευταία φάση της επανόδου στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα που προφανώς δεν είναι ίδια με την προ κορονοϊού εποχή.
Το πρώτο από τα δύσκολα σταυρόλεξα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση και να σχεδιάσουν οι δήμοι είναι τα μέτρα και οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, των καφετεριών και των beach bar, κυρίως λόγω της ανομοιομορφίας που παρουσιάζουν αυτά. Περιορισμοί που δημιουργούν ήδη προβληματισμό στους ιδιοκτήτες και μέτρα που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας τους. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι τα οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης που οφείλουμε να λάβουμε ως δήμος για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις αυτές.
Ως δημοτική παράταξη δεν έχουμε δυστυχώς παρευρεθεί ακόμα σε καμία οργανωμένη συζήτηση για όλα τα παραπάνω ζητήματα, πέρα από μεμονωμένες συζητήσεις με ιδιοκτήτες και συνδημότες. 
Με αφορμή το αυριανό δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα έπρεπε τα παραπάνω να αποτελούν κυρίαρχα θέματα συζήτησης και θεωρώντας δεδομένη τη λήψη μέτρων περαιτέρω οικονομικής στήριξης του κλάδου από το δήμο, ως συνδυασμός επαναφέρουμε στο τραπέζι μια παλιά ωραία συνήθεια για το Ξυλόκαστρο αλλά ίσως και για το Δερβένι, το κλείσιμο του παραλιακού δρόμου, πιστεύοντας ότι ειδικά σε αυτές τις περιοριστικές συνθήκες θα λειτουργήσει ευεργετικά! 
Μια πρόταση που προφανώς απαιτεί μελέτη και σωστό σχεδιασμό για να εφαρμοστεί και να έχει τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε για τον τόπο μας!
Αύριο στο τόσο υποτιμημένο πλέον, μετά τον πρόσφατο περιορισμό των αρμοδιοτήτων του, δημοτικό συμβούλιο που για πρώτη φορά θα μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι συνδημότες μας στα “χρόνια του κορονοιού” μέσω youtube, καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αλλά γενναίες αποφάσεις που απαιτεί η επικίνδυνη αυτή στροφή της ιστορίας.

Με εκτίμηση
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
Ορίζοντες δημιουργίας
Σπύρος Καραβάς

Υ.Γ. μια άποψη πριν περίπου ένα χρόνο από έναν πολύ πιο έμπειρο αυτοδιοικητικό...

“Ένα πολύ μεγάλο δώρο προς το Ξυλόκαστρο, τα μαγαζιά, τους κατοίκους και τους επισκέπτες μπορεί να κάνει το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο φέτος το καλοκαίρι.

Να κλείνει τα βράδια τον παραλιακό δρόμο, όπως παλιά, και να μην περνάνε αυτοκίνητα και μηχανάκια δίπλα στα τραπέζια και τους πεζούς από τις 9μμ μέχρι τις 2πμ.

Η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος θα ανέβει κατακόρυφα, τα παραλιακά μαγαζιά θα έχουν την άνεσή τους να δουλέψουν και οι πελάτες τους δεν θα τρώνε και θα πίνουν μαζί με τους οδηγούς που περνάνε. Επίσης, θα υπάρχει και ασφάλεια για τον κόσμο που πάρα πολλά καλοκαιρινά βράδια αναγκάζεται και στέκεται και μέσα στον δρόμο.

Όσο για τα αυτοκίνητα θα βρουν τον τρόπο και τον δρόμο να αράξουν. Όταν κάτι είναι ελκυστικό βρίσκεις τον τρόπο και το προσεγγίζεις. Το ξέρουμε από τα παλιά που το Ξυλόκαστρο ήταν το κέντρο της διασκέδασης όλης της Κορινθίας και τα αυτοκίνητα πάρκαραν στη γέφυρα του Σύθα, στη Νοταρά και έφταναν μέχρι το σταθμό των τρένων.

Ευτυχώς οι περισσότεροι καταστηματάρχες της παραλίας το θέλουν και το αποζητούν. Και όσοι είναι επιφυλακτικοί, γρήγορα θα πειστούν. Αρκεί να εφαρμοστεί σωστά και όχι η απόφαση να μείνει στα χαρτιά.

Εμείς θα το προτείνουμε κι ελπίζω να το υποστηρίξουν όλοι. Ξεκινάμε με τα ΠΣΚ και από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου καθημερινά.

Ανδρέας Ζάρρος”