10 Μαρ 2020

Ακροδεξιό παραλήρημα από τη ΝΔ με ανοχή Μητσοτάκη


Μαρίνα Αλεξανδρή

Όταν τη γραμμή τη δίνει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι πολύ δύσκολο να τη μαζέψει ο πρωθυπουργός, ακόμη κι εάν θέλει. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως ούτε επιχειρεί, ούτε δείχνει πως θέλει, να κόψει το ακροδεξιό παραλήρημα βουλευτών και στελεχών της ΝΔ με αφορμή την προσφυγική κρίση (αντιθέτως δείχνει να...


πριμοδοτεί το κλίμα πατριδοκαπηλείας, ρατσισμού και διχασμού, προκειμένου να καλύψει τα αδιέξοδα της πολιτικής του σε όλα τα πεδία).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν εκείνος, που πριν από δύο μέρες έδωσε (και κεντρικά πλέον) το σύνθημα του αφηγήματος του διχασμού κατηγορώντας δημοσίως και, με πρωτοφανή ελαφρότητα, την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας ως… εθνικό μειοδότη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, «λειτουργεί ως Δούρειος Ιππος του Ερντογάν» απέναντι στην «ασύμετρη απειλή» που δέχεται η χώρα.

Πρόκειται για μια δήλωση πρωτοφανή, που δεν έχει προηγούμενο ακόμη και στις πιο τοξικές πολιτικές περιόδους, που έχει ζήσει η χώρα. Όμως ο πρωθυπουργός, την ώρα μάλιστα που ζητά συναίνεση από την αντιπολίτευση για τα μεγάλα εθνικά θέματα, την ανέχτηκε εάν δεν την υπαγόρευσε. Όπως ανέχεται, εδώ και δέκα ημέρες να αλωνίζουν και να ξεσαλώνουν παραστρατιωτικοί και νεοναζί στα νησιά, κι όπως ανέχεται ένοπλες μιλίτισες και υπερεθνικόφρονες… πολιτοφύλακες να αναλαμβάνουν ρόλο φρουρού των συνόρων, να συλλαμβάνουν και να ψεκάζουν πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς κανείς να τους ελέγχει. Κι όπως ανέχεται επίσης την εικόνα μιας Ελλάδας που διασύρεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και εγκαλείται για παραβιάσεις στοιχειωδών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ύπατη Αρμοτεία του ΟΗΕ.

Η ανοχή αυτή, εάν όχι παρότρυνση, ήταν αρκετή για να βγάλει στο κουρμπέτι όλο το ακροδεξιό σύστημα της ΝΔ και να σφραγίσει τον δημόσιο λόγο από πρωτοφανή πολιτικά κηρύγματα περί προδοτών, που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές της χώρας.

Σήμερα, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος διακήρυξε, μέσω Σκάι, ότι «σε αυτή την εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας, της πατρίδας και της Ευρώπης, συμμέτοχο είναι ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκδηλώνεται διαδικτυακά και ακτιβιστικά».

«Ντρέπομαι για λογαριασμό τους», είπε και επαναλαμβάνοντας τη γραμμή του κυβερνητικού εκπροσώπου κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ως «Δούρειο ´Ιππο του Ερντογάν στην Ελλάδα» προσθέτοντας: «Βάζουν πλάτη στον Έρντογάν και πάνε κόντρα στην ίδια τους την πατρίδα. Δεν είναι αυτή η αριστερά του Κύρκου, του Θεοδωράκη, ακόμα και του Παπανδρέου».

Την πληρωμένη απάντηση του την έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας («Τον καταγγέλλω ως γελοίο και ανώριμο και τυχοδιώκτη πολιτικά, διχαστικό και επικίνδυνο για τη χώρα. Είναι ένα γελοίο και ανόητο πολιτικό ον», είπε), όμως ο Μπογδάνος δεν είναι ο μόνος.

Σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή ο επίσης βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος παραδέχθηκε, και ουσιαστικά νομιμοποίησε, τη δράση παραστρατιωτικών ομάδων στον Έβρο. «Το μείζον αυτή τη στιγμή δεν είναι, αν επιχειρεί μία πλέον περιθωριακή, ακραία, ακροδεξιά φασιστική ομάδα, να κάνει καπηλεία στον αγώνα των συνελλήνων στον Έβρο» δήλωσε αφήνοντα εμβρόντητους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πάνελ.

Ο εμφυλιοπολεμικός και διχαστικός λόγος της ΝΔ μάλιστα, πάει «πακέτο» με την απροκάλυπτη υποκρισία της κυβέρνησης. Η οποία, την μία μέρα εργαλειοποιεί και καπηλεύεται το θέμα της φύλαξης των συνόρων και την επόμενη κάνει «μπίζνες» με την Τουρκία και με εκείνους που, όπως καταγγέλλει, αποτελούν την «ασύμετρη απειλή» για τη χώρα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρου Καράογλου, ο οποίος στις 3 Μαρτίου δήλωνε: «Προστατεύοντας τα σύνορά μας η Ελλάδα ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα να διαφυλάξει την ακεραιότητά της». Την επόμενη ακριβώς μέρα όμως ο κ. Καράογλου ήταν κεντρικό πρόσωπο στην κλειστή επιχειρηματική σύσκεψη και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και της Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Κοινότητας του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας. Επικεφαλής του εν λόγω τουρκικού φορέα είναι ο Λεβέντ Σαδίκ, ο πανίσχυρος, Θρακιώτης επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται κυρίως στην Τουρκία και είναι γιος του εθνικιστική ηγέτη και ιδρυτή του αυτονομιστικού κόμματος DEB Αχμέτ Σαδίκ, o oποίος είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητικό δυστύχημα. 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Jenny΄s world