5 Μαρ 2020

Αυτοί που βλέπουν τους ανθρώπους σαν αριθμούς: 700 εκατομμύρια ευρώ


Αλέξανδρος Κλώσσας
Βρήκαμε τον εύκολο εχθρό. Στους εξαθλιωμένους που στοιβάζονται σε όποια σύνορα τους στέλνουν, εμείς βρήκαμε τους υπαίτιους για όλα τα δεινά που μας έχουν συμβεί. 


Βρήκαμε όλα τα λόγια, για να μεγιστοποιήσουμε τον κίνδυνο. Ασύμμετρη απειλή, αλλοίωση, επίθεση και τόσα ακόμα. Πήραμε τις καραμπίνες και ξεκινήσαμε κυνήγι ανθρώπων στα σύνορα. Κανείς δεν μίλησε. Καμία δημόσια αρχή δεν τους συγκράτησε. Αυτόκλητοι υπερασπιστές, αλωνίζουν στα σύνορα και επιβάλλουν το νόμο ΤΟΥΣ.

Και οι υπεύθυνοι; Εξήραν το ηθικό φρόνημα των «γνήσιων πατριωτών», που πρώτοι πήραν το τουφέκι. Έτοιμοι από καιρό να φτιάξουν ακόμα ένα έπος. Όμως...

Τα σύνορα τα προστατεύει ο στρατός και το να ξεσηκώνεις ταλαιπωρημένους πολίτες, εξαιτίας της δικής σου (διαχρονικής) ανικανότητας να διαχειριστείς το πρόβλημα είναι επικίνδυνο. Αυτά είναι δώρα... άδωρα. Γυρίζουν μπούμερανγκ κάποια στιγμή.

Και τι κάνεις, όταν δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα; Βρίσκεις έναν εχθρό και ασχολείσαι μαζί του για να μην ασχοληθείς με το πρόβλημα. Ξεσηκώνεις τον κόσμο. Παίζεις εμβατήρια. Κινδυνολογείς και στοχοποιείς τους δύστυχους. Όμως...

Η «αναγέννηση» της «εθνικής αντίστασης» δεν βγήκε. Η Ε.Ε έχει πάρει τις αποφάσεις της. Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως τάφρος στην περίμετρο του Ευρωπαϊκού φρουρίου. Τα περάσματα προς τη Δύση είναι κλειστά. Ακόμα πιο κλειστά είναι τα μυαλά των Ευρωπαίων.

Η Ελλάδα και η Τουρκία κάνουν ακριβώς τη δουλειά που θέλει η υπόλοιπη Ευρώπη. Πάνω από 4 εκατομμύρια είναι οι μετανάστες που παραμένουν στην Τουρκία. Πληρώνουν τον Ερντογάν και τους κρατά. Σχεδόν 1 εκατομμύριο είναι οι μετανάστες που πέρασαν από την Ελλάδα. Φοβίζουν την Ελλάδα και δεν μιλά.

Αυτοί που έχουν την πραγματική ευθύνη για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, αυτοί που κάνουν τον πόλεμο στη Συρία, αυτοί που πουλάνε όπλα στον Ερντογαν, αυτοί που τον χαϊδεύουν για να κρατά στη χώρα του εκατομμύρια μετανάστες, για ακόμα μια φορά «μαϊμουδίζουν» τους συγκλονισμένους και υπόσχονται λύσεις.

Οι ίδιοι κρατούν ερμητικά κλειστά τα σύνορα τους. Και αν όχι (η Γερμανία έχει πάρει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο μετανάστες) ελέγχουν πλήρως τον αριθμό εισόδου, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις εσωτερικές τους πολιτικές ισορροπίες.

Αυτοί λοιπόν που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αναρωτιούνται, αν θα πρέπει να υπάρχει «δημοσιονομική διευκόλυνση» της Ελλάδας, που σηκώνει το κόστος διαχείρισης του μεταναστευτικού. Αυτοί που βλέπουν τους ανθρώπους σαν αριθμούς, απάντησαν με νούμερα.

700 εκατομμύρια ευρώ


* Ο Αλέξανδρος Κλώσσας είναι δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr