16 Φεβ 2020

"Πρόσω ολοταχώς" για την ανάπλαση του λιμανιού του Βραχατίου


"Πρόσω  ολοταχώς" για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Βραχατίου που θα αποτελέσει και την αναγέννηση της περιοχής , οδεύει η δημοτική αρχή Παπακυριάκου, μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης απο το Δημοτικό  Λιμενικό  Ταμείο Βόχας.


Η απόφαση αυτή αποτελεί κομβικό σημείο εξελίξεων θετικών για την περιοχή του Βραχατίου και φυσικά για την ευρύτερη περιοχή, αφού σηματοδοτεί την τουριστική της ανάπτυξη και ανάταξη!


Συγκεκριμένα ψηφίστηκε ομόφωνα η εκπόνηση του Master Plan που αφορά την  χωροταξική ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμένος  Βραχατίου.
 Η συγκεκριμένη  μελέτη αναμένεται να αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς προς έγκριση.


Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης,  
 µε το Master Plan δίδεται η ευκαιρία στο φορέα του έργου (∆ηµοτικό Λιµενικό Ταµείο Βόχας) να αναπτύξει το λιµένα µετά των συνοδών του εγκαταστάσεων και λειτουργιών συντεταγµένα µε βάση το συνταχθέν σχέδιο.

Η δραστηριότητα του λιμανιού  παρουσιάζει βασικά µία σηµαντική έλλειψη που λειτουργεί ανασταλτικά στην παροχή ικανοποιητικού επιπέδου υπηρεσιών στους χρήστες της εγκατάστασης αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του οικισµού Βραχατίου.

Η έλλειψη των υφιστάµενων έργων επικεντρώνεται στην ανεπάρκεια των υποδοµών για την εξυπηρέτηση των χρηστών καθώς και στην αξιοποίηση της απαιτούµενης χερσαίας ζώνης για την υποστήριξη δραστηριοτήτων του λιµένα. Η έλλειψη αυτή έχει σαν συνέπεια τη δυσχέρεια της ανάδειξης και της εκµετάλλευσης του αλιευτικού καταφυγίου. Με την παρούσα µελέτη στοχεύεται η αποκατάσταση της έλλειψης αυτής, προτείνοντας ένα σχέδιο πλήρους αξιοποίησης της χερσαίας ζώνης λιµένα και την ανάδειξη του ιδίου του αλιευτικού καταφυγίου.


Όσον αφορά στις χρήσεις γης, η μελέτη περιλαμβάνει χώρους αναγκαίους για τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου και του ∆ηµοτικού Λιµενικού Ταµείου Βόχας, θέσεις στάθµευσης, χώρους πρασίνου - κοινόχρηστους χώρους.