18 Ιαν 2020

Η Κεραμέως βγάζει τους καθηγητές στον δρόμο: Νομοσχέδιο απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης


Φωτεινή Λαμπρίδη
Κινητοποιήσεις ξεκινούν  ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) και ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας), αντιδρώντας στο νομοσχέδιο Κεραμέως την ερχόμενη εβδομάδα.

Προηγουμένως, τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΔΟΕ, είχαν αποφασίσει ομόφωνα την απόσυρση του νομοσχέδιου κι αυτό ζήτησαν και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως η διάταξη για τα κολέγια υπονομεύει ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος, που διασφαλίζει τον χαρακτήρα της δημόσιας  παιδείας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι 74 Σύλλογοι ΕΛΜΕ, οι οποίοι ζητούν με επιστολή τους κήρυξη απεργίας άμεσα από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

«Αν το νομοσχέδιο περάσει ως έχει, θα δοθεί δυνατότητα στους απόφοιτους εκπαιδευτικών σχολών από ιδιωτικά κολέγια να κάνουν αιτήσεις για τους διορισμούς των 4.500 που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και για τις 5.250 που θα προκηρυχθούν για αυτή τη χρονιά, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει κανείς αν πληρούν τις προϋποθέσεις» λέει o  Χρήστος Κουρνιώτης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και εξηγεί, πως το πρόβλημα εστιάζεται, στο ότι προκύπτει πλήρης ανατροπή των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των προϋποθέσεων πρόσληψης.

«Έχουμε συναδέλφους στα σχολεία, που είχαν τελειώσει σχολές εξωτερικού και έμπαιναν σε διαδικασία αναγνώρισης πτυχίου μέσω ΔΙΚΑΤΣΑ, για να υπάρξει εξίσωση των πτυχίων. Αυτό υποβαθμίζεται με το νέο νομοσχέδιο, γιατί επιδιώκεται η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με τα ακαδημαϊκά προσόντα. Η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Κολεγίων τι σημαίνει; Ότι δεν θα ελέγχεται αν οι πτυχιούχοι αυτοί έχουν τη γνώση. Πως θα διασφαλίσουμε την όποια ποιότητα στην εκπαίδευση; Το ΔΙΚΑΤΣΑ σε υποχρέωνε να δώσεις κάποια μαθήματα. Τώρα θα καταθέτουν δικαιολογητικά και τέλος».

Το νομοσχέδιο προδιαγράφει την απόλυτη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης

Στο νομοσχέδιο, το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, βλέπει την πλήρη απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου. «Καταρχήν ανέστειλαν ήδη τη λειτουργία 37 σχολών, που ήθελε να θέσει σε λειτουργία από το 2020 η προηγούμενη κυβέρνηση. Διαφωνούσαμε σε πολλά και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τουλάχιστον προχώρησε στην ίδρυση κάποιων σχολών. Ήρθε το αναπτυξιακό σχέδιο του Γεωργιάδη, ανέστειλε τη λειτουργία τους με πρώτη τη σχολή νομικής της Πάτρας και τώρα έρχεται το νομοσχέδιο Κεραμέως, για να το επισημοποιήσει. Δεν ξέρω αν θα το πουν αναστολή ή κατάργηση, πάντως δεν θα λειτουργήσουν οι σχολές, αν και έγιναν σημαντικές μελέτες από τις πρυτανικές αρχές για όλες αυτές. Τι σημαίνει αυτό; Μείωση εισακτέων στα πανεπιστήμια, εκφρασμένη θέση βέβαια της παρούσας κυβέρνησης. Αυτές οι κινήσεις σε συνδυασμό με την αξιολόγηση απειλούν ευθέως τα δημόσια  πανεπιστήμια».

Αξιολόγηση πανεπιστημίων και σχολείων σημαίνει εκπαίδευση φτωχή και ταξική

«Την αξιολόγηση στα πανεπιστήμια προσπαθούν να την περάσουν εδώ και τριάντα χρόνια» λέει ο Χρήστος Κουρνιώτης. 
«Με το που βγήκε η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη προσπάθησε να περάσει αυτά που θέλει σήμερα να επιβάλει και ο γιος του. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα προσπαθούν να περάσουν την αξιολόγηση. Η προηγούμενη δεν προχώρησε στην αξιολόγηση της τριτοβάθμιας, είχε περάσει μόνο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια αλλά δεν έχει εφαρμοστεί. Είναι η αξιολόγηση στις δομές και στο προσωπικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε περάσει σε δημοτικά γυμνάσια λύκεια. Τώρα έρχεται η ΝΔ και λέει, ότι όσο πιο υψηλή είναι η αξιολόγηση τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνει το πανεπιστήμιο. Το 80% θα το δίνει το κράτος αλλά το 20% θα δίνεται μετά την αξιολόγηση».

Ο Χρ. Κουρνιώτης υποστηρίζει, πως αυτό θα έχει τριπλό αρνητικό αντίκτυπο. Πρώτον η  εφαρμογή της αξιολόγησης στα πανεπιστήμια θα σημαίνει την εφαρμογή της και στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει, πως και στις τρεις βαθμίδες η εκπαίδευση θα γίνει «πολύ πιο φτωχή οικονομικά, πολύ πιο κατηγοριοποιημένη και περισσότερο ταξική, καθώς θα είναι εμφανείς οι διαχωρισμοί ανάμεσα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια των πλούσιων και των φτωχών περιοχών»

Αργά ή γρήγορα ο χορηγός θα έχει λόγο για το τι και πως θα διδάσκουμε

Προσθέτει δε, πως όπου εφαρμόστηκε η αξιολόγηση έχει τη λογική της αποκέντρωσης, προκειμένου το κόστος να μετακυλιστεί από το υπουργείο παιδείας στην περιφέρεια και τους ιδιώτες. Αναλαμβάνει δηλαδή ο κάθε δήμος, η κάθε περιφέρεια την ευθύνη που έχει έως σήμερα το υπουργείο για την ανεύρεση πόρων και την επιλογή του διδακτικού προσωπικού. 
«Αυτό μπορεί να μη φαίνεται ακόμα στο νομοσχέδιο, αλλά αυτή είναι η φιλοσοφία. Δείτε τι συμβαίνει ήδη σε κάποια πανεπιστήμια τα οποία συνεργάζονται με ιδιώτες, προκειμένου να διασφαλίσουν πόρους. Το κράτος μειώνει τις δαπάνες του, ο χορηγός προσφέρει τα χρήματά του, άρα η επιβίωση του πανεπιστήμιου εξαρτάται όλο και περισσότερο από αυτόν. Θα έχει άποψη αργά ή γρήγορα για το τι θα διδάξεις και πως. Θα έχει άποψη πάνω σε θέματα, που έως σήμερα όριζε αποκλειστικά η επιστημονική κοινότητα».

Ο Χρ. Κουρνιώτης εξηγεί, τι θα σημαίνει αυτό για μειονοτικές ομάδες: «Ποιος ιδιώτης θα δεχτεί να έχει το σχολείο πέντε δασκάλους αντί για έναν, εκεί που υπάρχει ανάγκη, γιατί έχουμε μειονοτικές ομάδες; Παλεύουμε να μη συμβεί αυτό καθολικά στην εκπαίδευση. Ξαναλέω, συμβαίνει επί μέρους στο πανεπιστήμιο. Αλλά δεν θέλουμε να γενικευτεί στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια. Πρέπει να έχουν όλοι δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Προσθέτει με έμφαση πως το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στην Αγγλία αλλά και σε χώρες όπως η Σουηδία, ωστόσο η απειλή για την κοινωνία δεν είναι τόσο μεγάλη, καθώς, όπως λέει, εκεί υπάρχει ακόμα ισχυρός έλεγχος από το κράτος: «Στη Σουηδία υπάρχει ένα ισχυρό κράτος, που ελέγχει αυτή τη διαδικασία. Το δικό μας κράτος δεν επιθυμεί να αποκτήσει τέτοιο ελεγκτικό μηχανισμό. Όταν οι ιδιώτες συνεργάζονται με το κράτος για να βγάζουν λεφτά, βλέπουμε τι γίνεται. Στα σκουπίδια, ενώ είναι δημόσια η διαχείριση στα λόγια, ο ιδιώτης είναι αυτός, που κάνει κουμάντο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο πραγματικός έλεγχος του κράτους, οπότε μόνο δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον αν περάσει ο νόμος».

Κριτική από τα δεξιά και.... προπαγάνδα ΜΜΕ

«Η κριτική που γίνεται στην κ. Κεραμέως δεν γίνεται μόνο από την Αριστερά αλλά και από ανθρώπους της δικής της παράταξης, όπως από τον πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου» είπε προχθές στο Κόκκινο ο κ. Αγγελόπουλος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και πρώην γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας πως πρόκειται για μία κριτική από το σύνολο των φορέων της εκπαίδευσης.

Ο Χρ. Κουρνιώτης συμφωνεί, πως με το νομοσχέδιο πλήττονται όλοι του οι συνάδελφοι, ωστόσο σημειώνει, πως η προπαγάνδα των ΜΜΕ είναι τόσο ακραία, ώστε, ανεξάρτητα από το σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκει ο καθένας, φαίνεται πολύ δύσκολο να επικοινωνηθεί η επικινδυνότητά του για τη δημόσια εκπαίδευση. «Αν ακούς από το πρωί έως το βράδυ, ότι το νομοσχέδιο δίνει ευκαιρίες χωρίς τον αντίλογο, μπορεί να το πιστέψεις. Το θέμα είναι, πως όταν αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις, συνήθως είναι αργά. Εμείς θα παλέψουμε πάντως, ξεκινώντας από τις κινητοποιήσεις μας την ερχόμενη εβδομάδα».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr