17 Ιαν 2020

Εδώ κλαίνε!


Θανάσης Καρτερός
Η αλήθεια να λέγεται. 
Και το σχέδιο και η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα δεν τους έλειψαν, για να κάνουν πράξη όσα έλεγαν και κυρίως όσα ΔΕΝ έλεγαν προεκλογικά. 


Στα εργασιακά, ας πούμε, τα πήγαν μια χαρά. Αστραπιαίος και νικηφόρος πόλεμος για την κατάργηση κάθε φραγμού στην ασυδοσία της εργοδοσίας και κάθε πρόνοιας για την προστασία των εργαζομένων.

Στην κατανομή βαρών και ελαφρύνσεων επίσης. Κανένας δισταγμός για την ελάφρυνση όσων δεν την έχουν ανάγκη και την επιβάρυνση όσων δεν αντέχουν άλλη. 
Στη δημόσια τάξη, επίσης. Η αναρχία, που ο ΣΥΡΙΖΑ υπέθαλπε και ευνοούσε, ισοπεδώθηκε διά ροπάλου. Και διά εσωρούχου.

Οι ίδιοι, όμως, με τις τόσο εντυπωσιακές επιτυχίες, όπως η κατάργηση του ΑΜΚΑ για μετανάστες, ας πούμε ή η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, γνωρίζουν ένα εντυπωσιακό φιάσκο στο προσφυγικό. Τόσοι και τόσο καπάτσοι τα έκαναν μούσκεμα, με τραγικές συνέπειες για όλους (και όχι μόνο για τους πρόσφυγες). Και μην το ψάχνετε πολύ. Το χάλι τους έχει δύο απλές αιτίες.

Πρώτον, στο προσφυγικό δεν υπήρχε, και δεν μπορούσε να υπάρχει, στρωμένο τραπέζι από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και δεύτερον, εδώ ο κοινωνικός αυτοματισμός και η ακροδεξιά δημαγωγία αποδείχτηκαν συνταγή όχι μόνο της αποτυχίας, αλλά και της τραγωδίας.

Αλλά υπάρχει κι ένα στοιχείο μαύρης κωμωδίας στην υπόθεση, που θα μπορούσε να εμπνεύσει τους Monty Python. Από την «κυρά Τασία» και τον ΣΥΡΙΖΑ που προσκαλούσαν τους πρόσφυγες, στην ανακάλυψη της γεωστρατηγικής ως αιτίας του προσφυγικού.

Από την υποδαύλιση των αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες, με πρωτεργάτες δικούς τους αιρετούς, στον προπηλακισμό του Μηταράκη. Από τη διάλυση του αρμόδιου υπουργείου, που ο Τσίπρας ίδρυσε, στην επανίδρυσή του, αφού για έξι μήνες το προσφυγικό είχε γίνει μπαλάκι μεταξύ αρμοδίων στην αναρμοδιότητά τους και αναρμοδίων στην αρμοδιότητά τους.

Δυστυχώς, εδώ δεν γελάνε. Εδώ κλαίνε. Διότι ο συνδυασμός ανικανότητας και μισανθρωπίας, που τους οδήγησε ως εδώ, είναι βραδυφλεγής βόμβα στην καθημερινότητα και τη ζωή του καθενός.

Έλληνα, πρόσφυγα ή μετανάστη. Κανένα προπέτασμα προπαγάνδας δεν μπορεί να το κρύψει αυτό. Και, για να επαναλάβουμε το απολυτίκιο των πιστών του πολιούχου Άδωνι, θα έπρεπε τα ΜΑΤ να τους περιλάβουν όλους.
Γιατί απειλούν και προσβάλλουν βάναυσα τη δημόσια τάξη…

Πηγή: Αυγή


Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη τουJenny΄s world