5 Δεκ 2019

Η Μαρία Θελερίτη για την παύση του προγράμματος "ΦιλοΔημος"

 


Δεν αντιλαμβάνονται οι άριστοι πως λειτουργεί το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» ή δεν προτίθενται να το συνεχίσουν...

σημειώνει σε δήλωσή της η πρώην βουλεύτρια Μαρία Θελερίτη.
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών, κ.  Θεοδωρικάκου, ότι υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, των έργων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»  δημιουργεί έντονες ανησυχίες στους Δημάρχους, οι οποίοι περιμένουν να χρηματοδοτηθούν για τα έργα που υλοποιούνται.  

Οι Δήμοι γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα  «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» έχει δημιουργηθεί με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και της Ευρωπαικής Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΤΕπ), χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων. 

Έχουν ενταχθεί 502 έργα εκ των οποίων τα 170 έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 450.000.000 ευρώ . Οι χρηματοδοτήσεις από το ΠΔΕ γίνονται ανάλογα με τον ρυθμό υλοποίησης των έργων και δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο Π.Δ.Ε. γιατί η ΕΤΕπ  δύναται να χρηματοδοτήσει μέσω του ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ. 

Αντί η κυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»,  που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε για τους Δήμους, δημιουργεί προβλήματα, με κίνδυνο οι Δήμοι να μην αξιοποιήσουν ένα  χρηματοδοτικό  εργαλείο, που μετα από 10 χρόνια συνεχούς  μείωσης των πόρων τους (60% περίπου ) τους έδωσε τη δυνατότητα να λύσουν   βασικά προβλήματα στις υποδομές τους.