21 Νοε 2019

Επιστροφή στις Αμυγδαλέζες

H Nέα Δημοκρατία παρουσίασε xθες  το σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού, που δεν είναι ούτε αυτό που έθεσε προεκλογικά, ούτε αυτό...


που εφάρμοσε μέχρι σήμερα, αλλά ούτε και αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Είναι απλώς ένα πισωγύρισμα σε αποτυχημένες λογικές του παρελθόντος μπροστά στο μεγάλο αξιέξοδό της. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα κλειστά κέντρα κράτησης, τα στρατόπεδα - φυλακές, επιστρέφουν σε 5 νησιά, σε πρώτη φάση, και επιχειρείται να αποσυμφορηθούν και, σταδιακά να κλείσουν οι υπάρχουσες ανοιχτές δομές. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο εκτός από κάποιες γενικόλογες διακηρύξεις για περιορισμό της πρόσβασης στο άσυλο και γενικευμένη αποτροπή, σχέδιο που ήδη έχει καταγγελθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, δεν κομίζει κάτι νέο αλλά επαναλαμβάνει την αποτυχημένη όσο και απάνθρωπη πολιτική της περιόδου Σαμαρά και του «Ξένιου Δία».

Η επιλογή αυτή δείχνει τόσο τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης όσο και τη αδυναμία να παράξει ένα σχέδιο συνεκτικό που θα αντιμετωπίσει την κατάσταση, υποπολλαπλάσια αυτής που χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη στη Σάμο το δημοτικό συμβούλιο παραιτείται προκειμένου να μην εγκατασταθεί το κλειστό Κέντρο και δεν φαίνεται να συγκινείται από τις πολλές προσλήψεις και αντισταθμιστικά οφέλη, με τα οποία επιχειρείται να καμφθούν οι αντιστάσεις.



Το πόσο απεγνωσμένη είναι η κυβέρνηση και πόσο ανεδαφικά αυτά που εξαγγέλλει δείχνει η φιλοδοξία της να έχει δημιουργήσει σε λίγους μήνες κλειστές δομές για την κράτηση 15.000 ανθρώπων, νούμερο που συνιστά ωρολογιακή βόμβα αφού πρόκειται για τρεις φυλακές των 5.000 ατόμων. Εξάλλου, η μεταφορά αντίστοιχου και μεγαλύτερου αριθμού στην ενδοχώρα υποκρύπτει και την παραδοχή ότι, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών θα παραμείνει τελικά στην χώρα.

Η ΝΔ συνεχίζει τις παλινωδίες, ως συνέχεια της ιδεοληψίας  και της ξενοφοβικής δημαγωγίας με την οποία πολιτεύτηκε. Επιπρόσθετα, εγείρει πολύ σοβαρά θέματα συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η καταστροφική διαχείριση του προβλήματος έρχεται ως συνέχεια της άγνοιας και της σκληρότητας με την οποία επιχειρεί  η κυβέρνηση να φιλοτεχνήσει εικόνα ασφάλειας και τάξης. Όμως μόνο αυτό δεν πετυχαίνει.

tvxs.gr