21 Νοε 2019

Σταυρέλης: "Ας μην έχει κανείς στο μυαλό του να μετατρέψει τον δήμο Κορινθίων σε νέα Λέσβο"



Την αγωνία του ότι η Κορινθία έχει τεθεί στο στόχαστρο, για την υλοποίηση  σχεδίων εγκατάστασης και άλλων μεταναστών τόσο στο στρατόπεδο της Κορίνθου ,όσο και σε άλλες περιοχές του δήμου αλλά και του νομού εξέφρασε ο Νίκος Σταυρέλης...


χθες στην εκπομπή της Τζένης Σουκαρά στον τηλεοπτικό σταθμό ΗΛΕΚΤΡΑ «Στο Περισκόπιο».
«Σήμερα η Κόρινθος στο στρατόπεδό της φιλοξενεί 2000 περίπου άτομα.  Στην Κλειστή δομή βρίσκονται 1.100 ,σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και 600 άτομα στην ανοιχτή δομή. Στους Αγίους Θεοδώρους βρίσκονται άλλοι 400 μετανάστες .Σχεδιάζεται να φέρουν πρόσφυγες και στο Κοκώνι.
Το χειρότερο  που ακούστηκε τελευταία είναι πως κάποιοι πλησιάζουν την Περιφερειακή Αγορά Λεχαίου. Συζητιέται επίσης να φτιαχτεί και ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο  στο Λέχαιο για να εγκατασταθούν κι εκεί μετανάστες.  Άκουσα πως θα αξιοποιηθούν και οι παλιές κατασκηνώσεις στην Περαχώρα .»
Ο κ. Σταυρέλης αναφερόμενος στην συνάντηση με τον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη τον κατηγόρησε πως είπε ψέματα πως  η δομή αφορούσε πρόσφυγες Αζάρους , κατατρεγμένους από το Αφγανιστάν , οι οποίοι θα έφευγαν μέσα σε 3 μήνες και έρχονταν πάλι Αφγανοί. Αντιθέτως η δομή φιλοξενεί Σομαλούς, Αιθίοπες ,Κενυάτες, Νιγηριανούς. «Είχαν δεσμευθεί πως θα είναι 600 , αυτή την στιγμή είναι 650 , ενώ θεωρείται δεδομένο πως στο μέλλον θα αγγίξουν τους 1.000» είπε ο κ. Σταυρέλης.
«Μας είχαν υποσχεθεί πως εντός 10 ημερών από την δημιουργία της δομής θα εγκατασταθεί και ένα υγειονομικό κέντρο. Ούτε αυτό έγινε με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το νοσοκομείο καθημερινά , οι γιατροί διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο.» προσθέτει ο επικεφαλής της Πνοής Δημιουργιας, ενώ παράλληλα εκτιμά πως εάν η πολιτεία αξιοποιήσει κατά τον ίδιο τρόπο και όποια εγκαταλελειμμένη  εγκατάσταση στον δήμο Κορινθίων, η τοπική κοινωνία θα αντιδράσει δυναμικά.
Και αυτό διότι στην Πελοπόννησο αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ισοπολιτεία .
Απο τους 5 νομούς μόνο η Κορινθία και ιδιαίτερα ο δήμος Κορινθίων και η Τρίπολη έχει πάρει πρόσφυγες 300 που κατοικούν σε διαμερίσματα. Πέραν τούτου δεν είδαμε τίποτα για την Καλαμάτα, ούτε για την Σπάρτη, δεν είδαμε όμως και για Ναύπλιο η για Άργος.
Η τελευταία εξέλιξη με τις παραχωρήσεις των στρατοπέδων της Τρίπολης και του Ναυπλίου είναι η μεγαλυτερη αδικία σε βάρος της Κορίνθου, είπε ο κ. Σταυρέλης.
«Πήγε ο Περιφερειάρχης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού για να ζητήσει τα τρία κτίρια και πολύ σωστά.Η Κόρινθος τέθηκε εκτός. Σιωπή από τους πάντες γι αυτό. Ούτε γνωρίζουμε ως δήμος γιατί δεν μπήκε η Κόρινθος  για να εγκατασταθούν οι υπηρεσίες που παλεύουμε τόσα χρόνια. Τιμωρούμαστε και από πάνω.Ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού θα βοηθηθούν οι δήμοι και οι Περιφέρειες που έχουν υποδεχθεί μετανάστες. Ο δήμος Κορινθίων δεν χωρά αμφιβολία πως είναι μακράν ο πρώτος από πλευράς Πελοποννήσου. Ακούστε όμως και το οξύμωρο! Οι Περιφερειες θα πάρουν μπόνους εφόσον έχουν καλύτερη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ προσθέτοντας το κριτήριο ως προς την συμβολή στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Δηλαδή η Περιφέρεια Πελοποννήσου και όχι ο δήμος Κορινθίων θα πάρει επιβράβευση γιατί σαν Πελοπόννησος πήρε 2.500 άτομα μετανάστες (η Κόρινθος δηλαδή) και τα χρήματα θα τα πάρει η Περιφέρεια για να τα ρίξει στην Καλαμάτα.»

Οπωσδήποτε ξενίζει η σιωπή του Περιφερειάρχη, ο οποίος δεν εξηγεί τους λόγους που το «αίτημά του» ναυάγησε.
Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές ο κ. Σταυρέλης προειδοποίησε:
«Μην έχουν στο μυαλό τους να μετατρέψουν το 6ο ΣΠ που είναι στο κέντρο της πόλης και να το κάνουν νέα Μόρια θα εξαφανιστούν από την πόλη και τον δήμο μας.Mην έχουν στο μυαλό τους να μετατρέψουν  τη Κορινθία σε  νέα Λέσβο. Να πάρουν και οι άλλοι νομοί αυτά που τους αναλογούν. Κάποτε πρέπει όλοι να σηκώσουμε και το ανάστημα μας. Ως Κορίνθιοι έχουμε κάνει και με το παραπάνω το χρέος μας.