17 Νοε 2019

Η Σοφία Βέμπο την βραδιά της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου

Τη βραδιά του Πολυτεχνείου η Σοφία Βέμπο βρισκόταν στο διαμέρισμα της επί της οδού Στουρνάρα και παρακολουθούσε τα τανκς από το μπαλκόνι της να εισβάλλουν στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. 
Λίγο αργότερα κατέβηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας της, άνοιξε την πόρτα και έβαλε μέσα, στο σπίτι της, όσους ''τυχερούς'' φοιτητές έβλεπε να περνάνε αλαφιασμένοι από μπροστά της. 
Η κίνηση της αυτή μαθεύτηκε, διαδόθηκε αμέσως και έτσι η Ασφάλεια χτύπησε το κουδούνι της. Η ίδια αρνήθηκε ότι συμβαίνει κάτι και οι ασφαλίτες αποχώρησαν - ποιος θα τολμούσε, άλλωστε, να πειράξει την Τραγουδίστρια της Νίκης;   

 Την  βραδιά του Πολυτεχνείου, καθώς και τα αμέσως επόμενα 24ωρα το σπίτι της μετατράπηκε σε πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών.   

  Διόλου τυχαίο που ξαναεμφανίστηκε πρώτη στις εκδηλώσεις για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Καλλιμάρμαρο, παραφράζοντας και αφιερώνοντας το πιο δημοφιλές τραγούδι της στους νεαρούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου: Παιδιά της Ελλάδος παιδιά/ και τα τανκς γονατίσαν/ κείνη τη βραδιά...  















Σήμερα ημέρα μνήμης της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο κατά της χούντας.

Πολλά τα αφιερώματα και τα ντοκουμέντα. 
Εμείς επιλέξαμε να βάλουμε μια συγκλονιστική φωτογραφία με την μεγάλη  Σοφία Βέμπο να φωτογραφίζεται  στο μπαλκόνι  του σπιτιού της, στην  Πατησίων και Στουρνάρη και να  παρακολουθεί την εξέγερση των φοιτητών. 
Σε λίγη ώρα το σπίτι της θα γίνει καταφύγιο φοιτητών και πρόχειρος σταθμός Πρώτων Βοηθειών.Γιατί η Βέμπο είχε αυτό μας χρειάζεται σήμερα: ΨΥΧΗ!