6 Αυγ 2019

Στην απομόνωση της Ε.Ε. από τις πρώτες εβδομάδες


Με το ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει τους τόνους στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβαίνει για την πρωτοφανή μεθόδευση αποπομπής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, φαίνεται, ότι η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να ποδηγετήσει άμεσα όλο τον κρατικό μηχανισμό, εγείρει μείζον θεσμικό ζήτημα.


 Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Aλέξης Τσίπρας παραλλήλισε την απόπειρα της ΝΔ με τις θεσμικές παρεκτροπές του ακροδεξιού Όρμπαν στην Ουγγαρία. «Από τις πρώτες τρεις βδομάδες, αποδεικνύετε ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο, ήταν αυτό της άλωσης του κράτους», σημείωσε από το βήμα της Βουλής και υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα για το καρτέλ στη διανομή του Τύπου.

Εξάλλου, η «φωτογραφική» διάταξη, με στόχο να παύσει την Πρόεδρο της Επιτροπής Βασιλικής Θάνου και τα μέλη με αναδρομική ισχύ, παραβιάζει ευθέως σχετική οδηγία, που ψηφίστηκε μάλιστα πρόσφατα και προβλέπει ρητά, ότι τα όποια κωλύματα ή ασυμβίβαστα για τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, προσδιορίζονται εκ των προτέρων, προκειμένου να προστατεύονται από πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις.

Πολλές από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΝΔ κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και των δημοκρατικών θεσμών, όπως συμβαίνει με την κατάργηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και την υπαγωγή τους, ουσιαστικά, στον Πρωθυπουργό ή την απόλυτη ατιμωρησία των Υπουργών. Όμως η ωμή παρέμβαση στη σύνθεση μιας ανεξάρτητης αρχής, εκτός από το Σύνταγμα, προσκρούει πλέον και στην ΕΕ και τη Συνθήκη Λειτουργίας της.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Δεκέμβριο του 2018, η ΝΔ είχε προαναγγείλει, ότι ως κυβέρνηση θα «ξήλωνε» την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, φαίνεται, όμως, ότι δεν βρήκε νόμιμο και συνταγματικό τρόπο να το κάνει. Παρόλα αυτά δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα. 

Δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη μέσω εκπροσώπου της, για να υπενθυμίσει, ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, η οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία στις ανεξάρτητες αρχές και περιφρουρεί την αυτονομία τους. Στην Ευρώπη μόνο κυβερνήσεις σαν του Όρμπαν, που αμφισβητούν τη δημοκρατική νομιμότητα και τη διάκριση των εξουσιών, έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση. Για τον Μητσοτάκη και τη νέα κυβέρνηση δεν είναι παρά η επιβεβαίωση της αμετροέπειας, που οδηγεί στην κατάλυση των βασικών αρχών ενός σύγχρονου κράτους. 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr