3 Οκτ 2018

Δύο σενάρια για κανέναν ρόλο


Είναι πρωτοφανές αλλά και μάλλον διασκεδαστικό μέσα στον τζουτζεδισμό του. Πρώτη φορά, αν δεν κάνω λάθος, κατατίθεται προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια (εις ό,τι αφορά την αναβολή ή όχι της περικοπής των συντάξεων), προϋπολογισμός με δύο κεφάλια δηλαδή, άμυαλα και τα δύο.
Όμως, το ουσιώδες δεν είναι αυτό, άλλωστε η διπλή γλώσσα υποχρεώνεται κάποτε σε...


αυτό το καταραμένο scripta manent (Γαβρόγλου, κάψε τα βιβλία στα Λατινικά) και στο εκ τούτου pacta sunt servanta (κάψ’ τα, μωρέ!). Το ουσιώδες είναι, ότι για το ποιο κεφάλι του προσχεδίου θα κοπεί, θα αποφασίσουν οι… θεσμοί! Καθ’ ότι τώρα που η Ελλάδα βγήκε απ’ τα Μνημόνια, αποφασίζει η Εποπτεία.

  Η μετονομασθείσα σε «Θεσμούς» Τρόικα είναι πλέον οι όντως θεσμοί στην Ελλάδα. Μεγάλο επίτευγμα, με διάρκεια στον χρόνο (για όσον τουλάχιστον το Προτεκτοράτο θα είναι ζωντανό κι εμείς μισοπεθαμένοι). Είτε το μέτρο (ο νόμος Κατρούγκαλου) θεωρηθεί εν τέλει διαρθρωτικό, είτε θεωρηθεί δημοσιονομικό, την απόφαση θα την πάρουν οι Θεσμοί κι ουχί ο κ. Καρανίκας.

  Τα ίδια εξόχως θεσμικά συμβαίνουν επ’ εσχάτοις και στα δημοψηφίσματα (εδώ στα Βαλκάνια). Αν δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις του λαού, τις πάμε για συμμόρφωση στα Κοινοβούλια, που, ως γνωστόν, υπερέχουν του λαού, κυρίως, όταν ο ίδιος εκφράζεται άμεσα. Ό,τι και να αποφανθούν οι λαοί, αποφασίζουν οι θεσμοί!

  Τέτοιο ξέσκισμα της αστικής δημοκρατίας, ούτε ο Πυτιοκάμπτης στα πιο τρελά του όνειρα! Όσο για τα Κοινοβούλια, και στα Σκόπια, και στην Αθήνα, μεγάλη ρευστότης, κυρίες και κύριοι. Τσέπες, ψήφοι, συνειδήσεις πάνε κι έρχονται. Παρ’ ότι πιστεύω ακράδαντα (πράγμα για το οποίο με οικτίρει η θεία Φωτούλα), ότι υπάρχουν και στα δύο Κοινοβούλια βουλευτές οίτινες θα μετακινήσουν την ψήφο τους (ή θα μετακομίσουν σε άλλη κομματική στέγη) εντελώς ανιδιοτελώς, ταυτοχρόνως φοβάμαι, ότι υπάρχουν κι εκείνοι, που τους αρέσουν οι φακές (σερβιρισμένες σε πινάκιο) και οι καρέκλες Λουί Κατρόζ. Όπως και να ’χει, μεγάλο επίτευγμα του πολιτεύματος τέτοιες δόξες.

  Τα ίδια και με τη Συμφωνία των Πρεσπών – περί αυτής αποφασίζουν (αποφάσισαν) θεσμοί κάργα ντούροι και θανατεροί, το ΝΑΤΟ. Όπως έγραφε χθες στο «topontiki.gr» ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Δημήτρης Μηλάκας, το ΝΑΤΟ (και η Ελλάδα ως μέλος) έχουν αρχίσει ήδη τις διαδικασίες (και μάλιστα τις τρέχουν) για την (ανεπίστρεπτη πλέον) είσοδο της FYROM στη Συμμαχία, είτε επικυρωθεί από τα δύο μέρη η Συμφωνία Τσίπρα, Κοτζιά - Ζάεφ, Δημητρώφ, είτε όχι.

  Ζούμε στιγμές μεγαλείου της Δημοκρατίας. Για τον Προϋπολογισμό αποφασίζουν οι Θεσμοί, για τη Συμφωνία των Πρεσπών αποφασίζουν οι Ανώτατοι Θεσμοί και για το αν διαθέτουμε κυβέρνηση ή όχι, αποφασίζουν μεταφερόμενοι βουλευτές σε τιμές (πλην όμως τίμιες) ευκαιρίας. Ευτυχώς που τις Τράπεζες θα τις εποπτεύει πλέον ο… κ. Φλαμπουράρης, αλλιώς δεν θα είχαμε μαλλιά να πιαστούμε μέσα σ’ αυτόν τον άδοξο πνιγμό μας… 

Στάθης
ΠΗΓΗ: topontiki.gr