3 Οκτ 2018

Καφές και φούμαρα


Μετά τις αποκαλύψεις της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της εκπροσώπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη με τον Πρωθυπουργό της ΠΔΓΜ Ζόραν Ζάεφ με αντικείμενο τη συμφωνία για το Μακεδονικό, ακόμη και οι λίγες πιθανότητες, να γίνει πιστευτή μια διάψευση, κατέρρευσαν, μετά την εκδοχή που παρουσίασε η ίδια η Μαρία Σπυράκη, για να δικαιολογήσει τις επαφές.


 «Πήγαινα για καφέ και έπεσα πάνω του», είπε και θύμισε τις εποχές, που ήταν δημοσιογράφος του Mega και «έπαιρνε τις ειδήσεις στο μαξιλάρι της», τότε που, όπως έχει ομολογήσει, γνώριζε, αλλά δεν μιλούσε για το bank run την περίοδο ανάμεσα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη επαφή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς γνωρίζει, ότι ένας Πρωθυπουργός που μετέχει σε σύνοδο, δεν κυκλοφορεί στα καφέ πέριξ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σαν τουρίστας αλλά ακολουθεί αυστηρό πρόγραμμα, πρωτόκολλο, μέτρα ασφαλείας, κάτι που καταρρίπτει εξαρχής τον ισχυρισμό.  

Όσο πιστευτό λοιπόν γίνεται, ότι συνάντησε τυχαία τον Ζάεφ στις Βρυξέλλες, άλλο τόσο έγινε πιστευτό, ότι ήταν η μοναδική συνάντηση ή ότι του διεμήνυσε, πως η Νεα Δημοκρατία αντιτίθεται στη συμφωνία. Αντίθετα, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας επιβεβαιώνει την υποκρισία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί, πως, ενώ η ΝΔ απέκρυπτε τις επαφές της «απεσταλμένης» του Κ. Μητσοτάκη με τον Ζάεφ, η ίδια, λίγες μέρες μετά, κατηγορούσε την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία».

Ερμηνεύοντας τα γεγονότα που παρουσιάζει το δημοσίευμα, η ΝΔ στο εσωτερικό της χώρας ενδύεται τη στολή του «μακεδονομάχου» και απεμπολεί τη δική της εθνική γραμμή, ενώ στο εξωτερικό εμφανίζεται με τη στολή του «φιλελευθέρου» και επιχειρεί να πείσει, ότι στηρίζει τη λύση αλλά (μοιραία) παραπλανεί τον ελληνικό λαό, για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η δημαγωγία με την οποία προσέγγισε η ΝΔ την υπόθεση του Μακεδονικού δεν φαίνεται να απέδωσε πολιτικά και δημοσκοπικά  όπως συνέβη με όλα τα κόμματα που διολίσθησαν στην ίδια γραμμή. Αντίθετα, η εθνικιστική ρητορική που υιοθέτησε, ενισχύει τα ακροδεξιά μορφώματα που επιχειρούν να διεισδύσουν στο πολιτικό σύστημα, ακριβώς με όχημα το Μακεδονικό. Πόσο μάλλον όταν το κοινό αντιλαμβάνεται την επιλεκτική διγλωσσία της ΝΔ, που σε αντίθεση με τον καφέ δεν είναι... «στιγμιαία».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr