31 Ιαν 2018

Το σχέδιο της «αυτοδύναμης εξόδου» από τα Μνημόνια


Το μεταμνημονιακό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, σε συνδυασμό με την γνωστή γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης στην ρύθμιση του χρέους, γίνεται το «κλειδί» για την αυτοδύναμη επιστροφή στις αγορές τον επόμενο Αύγουστο. 
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στο Reuters, ότι...


το «made in Greece» πρόγραμμα θα είναι έτοιμο μέσα στην άνοιξη και θα εστιάζει σε έναν τριπλό άξονα μεταρρυθμίσεων, κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξης.

«Σκεφτόμαστε, μέχρι το Πάσχα, να έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο, που θα περιλαμβάνει κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, για να δείξουμε τόσο στους θεσμούς, όσο και στις αγορές ότι αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, ότι έχουμε την ιδιοκτησία του, δεν μας έχει επιβληθεί, δεν πρόκειται για συμβιβασμό. Πρόκειται για αυτά που θέλουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο και ο προσανατολισμός του «ολιστικού αναπτυξιακού προγράμματος», όπως χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές, έχει ήδη συζητηθεί σε βάθος με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, και έχει ως θερμούς υποστηρικτές τόσο την Κομισιόν όσο και την γαλλική κυβέρνηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, την ευθύνη της διαμόρφωσής του έχουν αναλάβει κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ενώ στην κατάρτισή του προβλέπεται και γαλλική τεχνική συνδρομή.

Στόχος είναι η διαμόρφωση, πάντοτε από την ελληνική πλευρά, ενός δεσμευτικού πακέτου μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών πολιτικών με συγκεκριμένους στόχους, που η επίτευξή τους θα συναρτάται και με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Στην πράξη, το πρόγραμμα αυτό ακυρώνει τις πιέσεις (κυρίως από την ΕΚΤ) και τραπεζικούς παράγοντες για προληπτική γραμμή στήριξης, περιορίζει τον βαθμό της μεταμνημονιακής εποπτείας από τους δανειστές και, σε συνδυασμό με την γαλλική ρήτρα ανάπτυξης, εκτιμάται ότι μπορεί να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και των μέτρων ελάφρυσνής του.

Και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλωστε, στην συνέντευξή τoυ στο Reuters είπε, ότι οι συζητήσεις για το χρέος, που «θα ξεκινήσουν σύντομα», θα βασιστούν ακριβώς πάνω στην γαλλική πρόταση, που συνδέει τα μέτρα ρύθμισης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών, στην ίδια συνέντευξη, ενίσχυσε και την αίσθηση, ότι το ΔΝΤ έχει μεταβάλει την στάση του και φαίνεται πλέον να επιθυμεί την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Νομίζω, ότι η τάση και η στρατηγική τους είναι, να υπάρξει μια συμφωνία, που θα κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, για να μπουν», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σε σχέση με τον ρόλο του ΔΝΤ που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Τα μηνύματα Τσακαλώτου έρχονται ένα βήμα πριν από την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με επταετές ομόλογο (μια έξοδο την οποία οι πληροφορίες τοποθετούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο). Και η νέα έκδοση εντάσσεται στον σχεδιασμό για την δημιουργία του λεγόμενου κουμπαρά ασφαλείας (buffer) των 18 έως 20 δις ευρώ, που πρέπει να έχει «χτιστεί» έως τον επόμενο Αύγουστο προκειμένου να είναι καλυμμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στο Reuters, ο «κουμπαράς» αυτός εκτιμάται ότι θα μπορεί να παράσχει κάλυψη για διάστημα «αρκετά μεγαλύτερο του ενός έτους».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr