13 Νοε 2017

Το μήνυμα του ΔΝΤ προς την Ευρώπη και την Αθήνα


Το νέο πολιτικό "προφίλ" του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη έρχεται να επιβεβαιωθεί και μέσα από την νέα έκθεση με τις προβλέψεις του Ταμείου. 
Μια έκθεση, με την οποία ο πήχης για την ανάπτυξη του 2017 τοποθετείται υψηλότερα από εκείνον της Κομισιόν, ενώ για το 2018 υπερβαίνει ακόμη και τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.


 Την εικόνα αυτή, δε, της πιο ήπιας και εποικοδομητικής προσέγγισης στο ελληνικό ζήτημα, ήρθαν να ενισχύσουν και τα μηνύματα που έστειλε, πρωτίστως προς την Ευρώπη, με συνέντευξή του στο Reuters, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Γεργκ Ντεκρεσίν, καθιστώντας σαφές, ότι το ΔΝΤ μπαίνει στην τελική φάση του ελληνικού προγράμματος με συναινετικές, και μη συγκρουσιακές προθέσεις.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που ήδη  καταγράφηκε κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον αλλά και κατά τον πρώτο γύρο της τρίτης αξιολόγησης στο Hilton και επιβεβαιώνεται εκ νέου τώρα.

"Δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα", δήλωσε ο κ. Ντεκρεσίν απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του Ταμείου στο ελληνικό ζήτημα και τις συγκρούσεις του με Αθήνα και Βερολίνο. "Παραμένουμε", πρόσθεσε, "στη διάθεση των ευρωπαίων μετόχων μας, για να βοηθήσουμε, με όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει. Επίσης, ευελπιστούμε, να συνεχίσουμε να διατελούμε χρήσιμο ρόλο μέσω της επιτήρησής".

Η δήλωση αυτή εκλαμβάνεται, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, ως μήνυμα υπέρ συναινετικής διεξόδου: Ητοι, θεωρείται πως  ανεξαρτήτως του πόσο ριζική θα είναι η τελική φόρμουλα για το θέμα του χρέους, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να λειτουργήσει εμπρηστικά, και πολύ περισσότερο να επιλέξει ένα “σκληρό διαζύγιο” με την Ευρώπη. Εκτιμήσεις, βεβαίως, για το εάν το Ταμείο θα μετάσχει ή όχι και χρηματοδοτικά στην τελική φάση του προγράμματος δεν γίνονται ακόμη, ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι καθαρή εικόνα δεν μπορεί να υπάρξει, πριν σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία  (δηλαδή, το νωρίτερο πριν από τα Χριστούγεννα).

Στην γραμμή του κατευνασμού, πάντως, και των συναινετικών λύσεων θεωρείται ότι κινείται και η έτερη δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ βλέπει θετικά το σχέδιο της ΕΕ για την με μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. "Στηρίζουμε αυτόν το στόχο”, είπε ο κ. Ντεσεκρίν προσθέτοντας: "Με την κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μια εντολή για ισχυρή επιτήρηση, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ικανότητες αποτροπής κρίσεων και τη διαχείριση στην ΕΕ".

Οι προβλέψεις

Ως προς το σκέλος των προβλέψεων, το ΔΝΤ στην έκθεσή του εκτιμά, ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 1,8%, έναντι 1,6% που προέβλεψε η Κομισιόν στην δική της έκθεση την περασμένη εβδομάδα.

Για το 2018, το Ταμείο βάζει τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης στο 2,6%, έναντι 2,4% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το Ταμείο αναμένει επίσης αύξηση των καθαρών επενδύσεων 10,8% εφέτος, κατά 11,8% το 2018 και κατά 13,1% το 2019. Για το χρέος προβλέπει, πως θα διαμορφωθεί  στο 180,2% του ΑΕΠ εφέτος, στο 184,5% του ΑΕΠ το 2018 και στο 177,9% του ΑΕΠ το 2019.