9 Μαΐ 2017

Τα «σημεία - κλειδιά» του προσχεδίου της συμφωνίας


Διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων του 3,5% για διάστημα τετραετίας έως πενταετίας, πρόβλεψη νομικών δεσμεύσεων για το αμετάκλητο της μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου μετά το 2019-2020, «ρήτρα» προέγκρισης των δανειστών για την διανομή κοινωνικού μερίσματος από τα υπερ-πλεονάσματα, αλλά και απαίτηση δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας ότι θα...


εφαρμόσει τα μέτρα εάν γίνει κυβέρνηση, περιλαμβάνει το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Το κείμενο των 53 σελίδων αναφέρει, ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να επιτυγχάνει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% είτε έως το 2021, είτε έως το 2022. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα βρίσκεται μέσα σε αγκύλη, καθώς η τελική διάρκεια των υψηλών πλεονασμάτων (τετραετία ή πενταετία) μένει να αποφασιστεί στο Eurogroup και τελεί σε συνάρτηση με τον προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Το έγγραφο της Handelsblatt  έχει ημερομηνία 2ας Μαίου, ημέρα κατά την οποία έκλεισε η συμφωνία της ελληνικής πλευράς και των δανειστών στο Hilton. Στις ενδιαφέρουσες, δε, πολιτικές του παραμέτρους περιλαμβάνει δεσμεύσεις (και δη μέσω νομικών κειμένων) της ελληνικής κυβέρνησης, ότι τα μέτρα που αφορούν τις περικοπές στις συντάξεις (από το 2019) και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου (από το 2020) δεν θα καταπέσουν στα δικαστήρια.

Ορίζει, επίσης, ότι προκειμένου να διατίθεται στο εξής «κοινωνικό μέρισμα» (ανάλογο με το βοήθημα που δόθηκε τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους) από το υπερπλεόνασμα, θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και προέγκριση από τους δανειστές.

«Εαν διαπιστωθεί μόνιμου χαρακτήρα δημοσιονομική υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα (σε συμφωνία με τους θεσμούς) να εξετάσει τη χρησιμοποίηση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (κυρίως μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) και\ή τη μείωση των φορολογικών βαρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι διασφαλισμένοι», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμη, ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει ανάλογες δεσμεύσεις για την εφαρμογή και τη μη ακύρωση των μέτρων και από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά αυτά καθ΄αυτά τα μέτρα, για το 2018 προβλέπονται οι (ήδη γνωστές και συμφωνημένες) εξοικονομήσεις των 500 εκατομμυρίων ευρώ: Το εν λόγω ποσό θα προέλθει από περικοπές επιδομάτων και φοροαπαλλαγών ύψους 259 εκ. ευρώ, εξοικονομήσεις στον χώρο της υγείας (125 εκ. ευρώ φέτος και 188 εκ. ευρώ το 2018), φόρο στις μισθώσεις κατοικιών τύπου Airbnb που θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 48 εκ. ευρώ το επόμενο έτος, νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια ύψους 33 εκ. ευρώ και εξορθολογισμό επιδομάτων στον τομέα της Αμυνας που θα αποδώσουν επιπλέον 7 εκατ. ευρώ.

Στα δύσκολα σημεία της συμφωνίας εντάσσεται και η πρόβλεψη για πρόσθετες επιβαρύνσεις, δια των ασφαλιστικών εισφορών, στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και τούτο διότι, ήδη από το 2018 μέσω της αύξησης της βάσης υπολογισμού των εισφορών τους και, συγκεκριμένα, με την μη εξαίρεση από το εισόδημά τους του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών που είχαν καταβάλει την προηγούμενη χρονιά. Μόνον για το 2018, εν είδει μεταβατικής φόρμουλας, θα ισχύσει έκπτωση της τάξης του 15%.

Οι μειώσεις στις συντάξεις

Στο μέτωπο των συντάξεων επιβεβαιώνεται η συμφωνία για περικοπές κατά 1% του ΑΕΠ (χωρίς αναφορά στο πλαφόν της τάξης του 18%) από το 2019.
Προβλέπεται ακόμη νέος υπολογισμός στα εφάπαξ, προκειμένου να υπάρχει «αναλογιστική δικαιοσύνη», και έκδοση μέσω συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος νέων συντάξεων που βρίσκονται σε αναμονή.

Τουλάχιστον το 10% όλων των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου 2016 και Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου, ενώ ένα επιπλέον 20% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017. Επαναλαμβάνεται επίσης ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να ενοποιηθούν οι κανόνες σχετικά με τις παροχές αναπηρίας και να μεταρρυθμιστούν τα επιδόματα αναπηρίας, με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.

Αυτόματες κατασχέσεις για τους οφειλέτες

Μεγάλη έμφαση στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δίνεται στην αναθέωρηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπου η κυβέρνηση καλείται να καταρτίσει «εθνικό σχέδιο εισπράξεων» με πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων αλλά και ενδεχόμενες διαγραφές «ανεπίδεκτων είσπραξης» φορολογικών χρεών. Επίσης, θα εκπονηθεί μελέτη αναφορικά με την πιθανότητα καθιέρωσης ενός συστήματος μηνιαίων πληρωμών φόρων για τα φυσικά πρόσωπα με τη χρήση «αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών μέσων». Επαναλαμβάνεται, δε, και η δέσμευση, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία αναβίωση, επέκταση ή δημιουργία νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές δόσεις.

Τα εργασιακά

Στα εργασιακά, το μνημόνιο προβλέπει, ότι θα πρέπει να νομοθετηθεί η αύξηση της απαρτίας για τη λήψη απόφασης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Ως το τέλος Δεκεμβρίου του 2017 θα πρέπει επίσης να υπάρξει ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση σχετικά με τον ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε ως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2018 να επανεξεταστεί η τρέχουσα διαδικασία λειτουργίας του ΟΜΕΔ. Τέλος, προβλέπεται, ότι οι υφιστάμενοι εργατικοί νόμοι «θα εξορθολογιστούν μέσω της κωδικοποίησης» μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Τα αντίμετρα

Η λίστα των αντίμετρων που περιλαμβάνεται στο κείμενο, περιέχει όλα τα θετικά αντισταθμιστικά μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η εφαρμογή τους θα γίνει μετά από συνεργασία των Ελληνικών αρχών και των Θεσμών κατά την τελική επικαιροποίηση του προγράμματος (2018).

Τα προαπαιτούμενα

Με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση πρέπει μέχρι τα μέσα Μαίου να έχει ψηφίσει 144 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολογησης, εκ των οποία τα πλέον σημαντικά είναι τα εξής:

   * Η επιτάχυνση κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χρέη στο δημόσιο
   * Η μη παράταση των διατάξεων που προβλέπουν ρυθμίσεις χρεών ή αμνηστευτικές φορολογικές διατάξεις.
   * Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ως τον Δεκέμβριο του 2017 για να προσεγγίσουν τις εμπορικές και τις αλλαγές στο φόρο περιουσίας που θα ισχύσουν από το 2018.
   * Ο έλεγχος των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που κανονικά θα είχαν παραγραφεί, αλλά για τις οποίες έχουν διαπιστωθεί ενδείξεις φορολογικής απάτης.
   * Η δημοσίευση νέας λίστας μεγάλων οφειλετών (τον Σεπτέμβριο του 2017
   * Η πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΙΙΙ του ΟΟΣΑ
   * Το άνοιγμα των καταστημάτων (χωρίς περιορισμούς μεγέθους κλπ) τις Κυριακές από τον Ιούνιο του 2017


ΠΗΓΗ: tvxs.gr