8 Απρ 2017

Στρατόπεδα «τσιφλικάδων» και «κολίγων»


Μπορεί το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» να παραμείνει ανοιχτό; Ιδού το μεγάλο ερώτημα.
Ιδού και η πράξη που θα αποδείξει πως οι πολιτικές δηλώσεις και εξαγγελίες στην Πελοπόννησο είναι έπεα πτερόεντα.
Ακόμα ηχούν οι πανηγυρικές δηλώσεις Καμμένου στ αυτιά των Πελοποννησίων – το 2015 – όταν...


διαβεβαίωνε τον δήμαρχο Καλαμάτας πως το ιστορικό στρατόπεδο θα παραμείνει αλλά με μικρότερη πληρότητα.
Ο καιρός όμως περνούσε και την επόμενη χρονιά (2016) ο υπουργός ΥΠΕΘΑ κ. Καμμένος στην Βουλή στηλίτευε την προηγούμενη κυβέρνηση (την κυβέρνηση Σαμαρά δηλαδή) για έλλειψη πνεύματος εξοικονόμησης πόρων στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, προμηνύοντας εμμέσως το κλείσιμο του στρατοπέδου, δηλώνοντας σκωπτικά πως «Δεν φυλάγεται η Καλαμάτα από τον Ομέρ Βρυώνη, για να έχει στρατεύματα».Κατόπιν ήρθαν οι πληροφορίες κι έγιναν πρωτοσέλιδα και που μιλούσαν για επικείμενο σχεδιασμό του ΥΠΕΘΑ κατάργησης Κέντρων Εκαπίδευσης του Στρατού Ξηράς
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως θα κλείσουν σιγουρα τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων της Καλαμάτας και του Παρανεστίου Δράμας, ενώ μεταξύ αυτών που «παίζονται» είναι της Κοζάνης, του Πύργου, της Πάτρας και του Ναυπλίου.
Για τα δυο τελευταία υπάρχουν σκέψεις μάλιστα το μεν πρώτο να λειτουργήσει ως κέντρο ειδικότητας, το δε δεύτερο να μεταφερθεί, αργότερα, στο Λουτράκι.

Εάν θέλουμε να τολμήσουμε έναν σχολιασμό για όλα τα παραπάνω σαφώς θα πρέπει να πούμε πως τα τελευταία χρόνια επικράτησε μια απίστευτη παλαιοκομματική τακτική, χάριν του κομματικού πελατολογείου και μόνο, η οποία ανοιγοκλείνει στρατόπεδα όποτε της έλθει και όποτε της αρέσει, δημιουργώντας υπερκοινωνίες και υπερυπουργούς ,μεγαλοστελέχη αλλά και υπερδημάρχους που αποτελούν τις «λαμπρές εξαιρέσεις» έναντι των υπολοίπων νομών και τοπικών κοινωνιών κατ επέκταση.

Παραδείγματα : Το κλείσιμο στρατοπέδων και μείωση δαπανών επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου και υπουργίας Π. Μπεγλίτη – όπου έγινε ο μεγάλος χαμός από τη ΝΔ και γεννήθηκαν οι παραλληρηματικοί λόγοι του νυν υπουργου Εθν. Αμυνας Π. Καμμένου .
Η υπόσχεση Σαμαρά ότι θα «ανοίξει» ξανά το στρατόπεδο της πατρίδας του, όπερ και εγένετο,ενώ π.χ. της Κορινθίας το έκανε κέντρο μεταναστών.
Για να έλθουμε στα χρόνια Καμμένου στο υπουργείο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μετά από ένα χρόνο θητείας ταυτίστηκε με την φιλοσοφία εξοικονόμησης πόρρων του ΥΠΕΘΑ – δηλαδή όλα όσα έλεγε το 2011 και 2012 πήγαν στον άνεμο – και παρ όλα αυτά οι Αρκάδες εξακολουθούν π.χ. δια στόματος δημάρχου Παυλή ακόμα και τώρα και να μιλούν για διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει από τον υπουργό για μια διαφορετική μεταχείριση! Ελλάς το μεγαλείο σου!
Μέσα σε όλα αυτά πάντως και με την διαπίστωση πως άλλα λένε οι πολιτικοί και άλλα οι στρατιωτικοί ,στην χθεσινή ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Γιαννιτσα, ο δήμαρχος Καλαμάτας χαρακτήρισε την συγκεκριμένη εκδήλωση – σταθμό,ενώ η αντιπεριφερειάρχης κ. Αλειφέρη δήλωσε πως η θέση της Περιφέρειας παραμένει η ίδια για την λειτουργία του στρατοπέδου ,αφού διαθέτει όλες τις προυποθέσεις για να παρέχει την καλύτερη εκπαίδευση στους νεοσυλλέκτους.Εμείς πάντως θα κρατήσουμε τη φράση Νίκα πως «επισήμως δεν υπάρχει καμία απάντηση ,όμως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ζήτημα». 
Τζένη Σουκαρά

moriasnews.gr