10 Απρ 2017

Πώς προέκυψε η κίνηση Κινηση ΜΑΤ της κυβέρνησης για τα σκουπίδια; – αναλυτικό ρεπορτάζ


Κίνηση ΜΑΤ τελικώς έκανε η κυβέρνηση στο θέμα των σκουπιδιών της Πελοποννήσου μετά την χθεσινή διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη , της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου...


και του προέδρου του ΦΟΣΔΑ ,δημάρχου Ευρώτα Ι. Γρυπιώτη. Μια σύσκεψη που έδωσε το «πράσινο φως» ώστε εντός του Απριλίου να γίνουν όλες αυτές οι απαραίτητες διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης.
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του moriasnews στην σύσκεψη ήταν παρόντες οι υπουργοί: Α. Φλαμπουράρης,Π. Σκουρλέτης, Σ.Φάμελος,Α. Χαρίτσης,Στ. Πιτσιόλας και Γ. Σταθάκης και δύο γ γραμματείς.
Από την αρχή της σύσκεψης ο κ. Φλαμπουράρης αναφερόμενος στους δημάρχους φέρεται να είπε πως τους περίμενε ένα χρόνο να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και εκείνοι διαρκώς τσακώνονται.Επομένως η κυβέρνηση λήγει αυτή την αναμονή και παιρνει την υπόθεση στα χέρια της και βελτιώνει τους όρους της σύμβασης .Αξίζει να διαβάσουμε προσεκτικά την δήλωση Φλαμπουράρη πως πρόκειται για α) μείωση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης από 27 σε 21 χρόνια.
β) μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην κεντρική διαχείριση από 150.000 χιλιάδες τόνους σε 100.000 χιλιάδες τόνους. γ) κατασκευή επτά σταθμών μεταφόρτωσης αντί για δύο. δ) ανταποδοτική παροχή ρεύματος σε κατοίκους της περιοχής, το οποίο θα προέρχεται από δωρεά της κατασκευάστριας εταιρείας μετά από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.
«Κατόπιν όλων αυτών γίνεται σαφές ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση στα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του κόστους μεταφοράς και τη δυνατότητα διαχείρισης και αξιοποίησης μεγαλύτερης ποσότητας απορριμμάτων από τους Δήμους» καταλήγει η δήλωση του υπουργού Επικρατείας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι διαδικασίες που πλέον απομένουν είναι η υπογραφή των προγραμματικών απο τον ΦΟΣΔΑ και να γίνει ΚΥΑ ο ΠΕΣΔΑ.
Ο δήμαρχος Ευρώτα δεσμεύτηκε στην σύσκεψη πως μέχρι τέλους Απριλίου θα υπάρξει απόφαση του ΦΟΣΔΑ.
Ο Περιφερειάρχης σε επίσημη δήλωσή του αναφέρει πως «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε κοινή βούληση Κυβέρνησης, Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ, έτσι ώστε να δοθεί λύση στο διαχρονικότερο και μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει τους Πελοποννήσιους πολίτες. Το έργο της περιφέρειας Πελοποννήσου χαρακτηρίστηκε ως το πλέον συμφερότερο για τον πολίτη από άποψη κόστους, αλλά και της απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος ως πράσινο έργο.Η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε έως το τέλος Απριλίου να ολοκληρωθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που απαιτούνται έτσι ώστε αμέσως μετά να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαιτέρως ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίηση τους για την ολοκλήρωση ενός έργου που για την περιφερειακή αρχή είναι έργο σημαία για την ανάπτυξη και την αειφορία της Πελοποννήσου.»
Πολιτικό «αυτογκόλ» της Νέας Δημοκρατίας;
Στο πολιτικό πεδίο τώρα,η κυβέρνηση είναι φανερό ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά οφέλη απο την «καραμπόλα» που δημιουργήθηκε μεταξύ της ΝΔ και του Π. Τατούλη και επισπεύδει τις διαδικασίες, δημιουργώντας σε πολλούς την εντύπωση πως ενδεχομένως η επίκαιρη ερώτηση των 10 Πελοποννησίων βουλευτών για την διαχείριση των απορριμμάτων να ήταν άστοχη. Την πολιτική διαφοροποίηση με τον Περιφερειάρχη θα μπορούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την δείξει με άλλους στοχευμένους τρόπους .Δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος στην Πελοπόννησο που στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μιλούν για «αυτογκόλ» της ΝΔ , αφού ουσιαστικά το έργο θα το υπογράψουν και θα το ολοκληρώσουν οι πάλαι ποτέ πολέμιοι του και νυν κυβερνώντες.
Φαίνεται επίσης πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την εκστρατεία των μεγάλων έργων. Γνωστή πρακτική απο τα παλιά, που επιμένει να δείχνει πως και στους χαλεπούς καιρούς ολοκληρώνονται έργα , αναπτύσσεται η χώρα ,γίνονται βήματα μπροστά. Θα δούμε μπροστά μας λοιπόν τα εγκαίνια της Κορίνθου – Πατρών, Την Ολυμπία Οδό και την υπογραφή της Σύμβασης για ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στην Πελοποννησο .
Η κίνηση ΜΑΤ λοιπόν ήλθε απο την κυβέρνηση και εαν θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις αναλύσεις μας ο Τατούλης φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα.

Τζένη Σουκαρά