13 Μαρ 2017

Calcio Storico, το πιο βίαιο παιχνίδι στον πλανήτη


Έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του πιο βίαιου σπορ στον πλανήτη. Είναι το «Calcio Storico» με πατρίδα την Φλωρεντία, όπου και διεξάγεται κάθε χρόνο.

Η ιστορία του ξεκινάει τον 16ο αιώνα, όταν επινοήθηκε από κάποιους αριστοκράτες, γι΄ αυτό και στην αρχή παιζότανε μόνο...


από την ανώτερη κοινωνική τάξη. Για την ακρίβεια, οι επίσημοι κανόνες του Calcio Storico δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 1580 από τον Giovanni de ‘Bardi.

Μοιάζει με «πρωτόγονη» μορφή ποδοσφαίρου, παίζεται σε ομάδες των 27, χρησιμοποιούνται πόδια και χέρια και το μόνο που απαγορεύεται, είναι οι κλωτσιές στο κεφάλι. Το ξύλο, όμως, όχι απλώς επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται, αφού ο μόνος στόχος είναι να επικρατήσουν των αντιπάλων.

Το σπορ είχε εξαφανιστεί στην Ιταλία, μέχρι που αναβίωσε επί του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι το 1930 και από τότε έχει γίνει θεσμός.

Το άθλημα έχει δανειστεί στοιχεία από το ποδόσφαιρο, την ελληνορωμαϊκή πάλη, τις πολεμικές τέχνες και το ράγκμπι. Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας είναι, ότι επιτρέπονται τα πάντα. Γροθιές, κλωτσιές, πάλη, ακόμη και απόπειρα πνιγμού επιτρέπονται αλλά πάντα ένας εναντίον ενός.

Ο στόχος είναι να σκοράρει η ομάδα που αποτελείται από 27 παίκτες. Όποιος παίκτης παραβεί τον νόμο και την «πέσει» σε αντίπαλο που είναι μόνος ενώ πλακώνεται με άλλον, αποβάλλεται.



Η μάχη κρατά περίπου 50 λεπτά χωρίς καμία διακοπή, ακόμα και αν κάποιος από τους παίχτες τραυματιστεί και φύγει με φορείο, ενώ δεν επιτρέπονται και οι αλλαγές. Από την έναρξη του αγώνα η αρένα γίνεται «ρωμαϊκή» και οι παίκτες μοιάζουν πρωτόγονοι, με το αίμα να στάζει στα πρόσωπά τους.

Κάθε ομάδα έχει 27 παίχτες, που πολεμούν και διεκδικούν τη μπάλα, ενώ το γήπεδο είναι στρωμένο με άμμο. Οι νικητές κερδίζουν ένα μοσχάρι και μετά από το άγριο ξύλο φωτογραφίζονται αιματοβαμμένοι αλλά αγκαλιασμένοι.

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας του Calcio Storico. Το τελικό παιχνίδι πραγματοποιείται στις 24 Ιουνίου, την ημέρα της γιορτής του πολιούχου της Φλωρεντίας , του Ιωάννη του Βαπτιστή (San Giovanni).

Οι τέσσερις ομάδες από τις ιστορικές γειτονιές της πόλης παίζουν ο ένας εναντίον του άλλου, πρώτα σε δύο ημιτελικούς και στη συνέχεια στον τελικό αγώνα για να καθοριστεί ο νικητής.

Τα εισιτήρια, που κυμαίνονται μεταξύ 30 και 60 ευρώ, πωλούνται από τον Μάιο και οι αιματηροί αγώνες είναι sold-out. Χιλιάδες είναι οι θεατές που συγκεντρώνονται στην Piazza Santa Croce.





ΠΗΓΗ: tvxs.gr