16 Ιαν 2017

Ο Σόϊμπλε απειλεί: Αν φύγει το ΔΝΤ, θα έχετε να κάνετε με μένα.


Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε με απύθμενο αυτοκρατορικό αλαζονικό ύφος, το οποίο έφτασε να ενοχλεί ακόμα και τον Ντ. Τραμπ, απειλεί και εξευτελίζει ανοιχτά, δημόσια, ωμά και ιδιαίτερα κυνικά τους κυβερνητικούς υπαλλήλους του στην Αθήνα, λέγοντας πως αν δεν αποδεχθούν το ΔΝΤ και τους όρους του στο πρόγραμμα, θα έχουν να κάνουν με τον ίδιο και τις πολύ πιο επώδυνες απαιτήσεις του.


 Για πρώτη ίσως φορά η κυβέρνηση αυτής της χώρας ταπεινώνεται τόσο ξεδιάντροπα και απροκάλυπτα και βρίσκεται σε τέτοια εθελόδουλη υποταγή, ώστε ούτε καν τολμά να ψελλίσει μια φράση αποδοκιμασίας της γερμανικής επιτροπείας.

Εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε το πρόγραμμα καθίσταται ξεπερασμένο και θα πρέπει να βρούμε κάτι νέο, πράγμα που δεν θα συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόϊμπλε, διευκρινίζοντας τη δήλωση της περασμένης εβδομάδας.

Για το θέμα μίλησε ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στην Wall Street Journal: «Εάν δεν καταλήξουμε σε επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ δεχθεί τις συνέπειες από αυτό, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα ήταν ξεπερασμένο. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι θα συμμετείχε το ΔΝΤ.

» Εάν (το τρέχον πρόγραμμα) ξεπεραστεί, τότε θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση, στην οποία θα έπρεπε να σκεφτούμε κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση.


» Αλλά δεν θα αγχωνόμουν. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει εάν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος».


Την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε μια δήλωση, που ερμηνεύθηκε από την ελληνική πλευρά ως αλλαγή στάσης από το Βερολίνο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung είπε, πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, «τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ».

Προσέθετε, πως σε αυτή την περίπτωση οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν «σαφώς πιο αποτελεσματικά» με το ESM στoν ρόλο του ΔΝΤ.

«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτόν μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να λάβουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής» τόνισε.

Κατέληγε, πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους, «τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε, πως το ΔΝΤ θα έφευγε από την Ελλάδα μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της γερμανικής Βουλής, καθώς η αποχώρησή του θα σήμαινε θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος.

Σημείωσε ακόμη, ότι «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», όπως προβλεπόταν στην κατάρτιση του προγράμματος.