28 Ιαν 2017

Υπάρχει ζωή μετά από αυτούς;

Αυτό που γίνεται τις τελευταίες ώρες, μετά την επισημοποίηση του FEDAL στη Μελβούρνη, δεν έχει προηγούμενο και έρχεται απλά να επιβεβαιώσει, ότι οι δύο θρυλικοί τενίστες, δεν έχουν αντίπαλο στην εμπορικότητα και στην απήχηση παγκοσμίως...


Μέχρι και η πιο μικρή, σε κυκλοφορία, εφημερίδα της γης, αναφέρεται στην 35η συνάντηση των Ρότζερ Φέντερερ και Ράφαελ Ναδάλ στο tour.

Οι δύο σπουδαιότεροι τενίστες στην ιστορία του αθλήματος, είναι έτοιμοι να μας χαρίσουν μια ακόμη μαγική βραδιά, σε ένα από τα πιο σημαντικά courts στου πλανήτη, που φέρει το όνομα ενός άλλου θρύλου του αθλήματος, του Ροντ Λέιβερ.

Μπορεί Φέντερερ και Ναδάλ να μην κατάφεραν (και πιθανότατα να μην το κάνουν ποτέ), να κατακτήσουν το πραγματικό Grand Slam (και τα τέσσερα Major στην ίδια σεζόν), όπως έκανε ο Ροντ Λέιβερ, ωστόσο και οι δύο έχουν οδηγήσει σε άλλο επίπεδο το άθλημα τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας εκατομμύρια νέους στο μαγικό κόσμο του τένις.

Οι δυο τους μετράνε συνολικά 31 Grand Slam τίτλους, έχοντας τους περισσότερους από οποιονδήποτε άλλο (ο Ναδάλ ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τον Πιτ Σάμπρας με 14 κατακτήσεις).

Αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρο τον κόσμο, δείχνει πόσο πολύ είχαν λείψει αυτοί οι υπεροχοι τενίστες από τα μεγάλα ραντεβού.

Η κυριαρχία του Τζόκοβιτς τα τελευταία χρόνια αλλά και του Μάρει πέρυσι, είχαν αφήσει στη σκιά τους δυο "αιωνίους", οι οποίοι, όμως, αποδεικνύουν, ότι δεν έχουν ξοφλήσει και πως όποιοι τους αμφισβήτησαν, έκαναν μεγάλο λάθος.

Ένας από αυτούς είναι και ο Ματς Βιλάντερ, που παραδέχθηκε, ότι τώρα κατάλαβε, πόσο σημαντικοί είναι για το άθλημα.

"Είχα προετοιμαστεί στα προηγούμενα Majors και τολμώ να πω, ότι δεν μου είχαν λείψει τόσο πολύ. Τώρα που επέστρεψαν, συνειδητοποίησα, πόσο σημαντικοί είναι και τι έχουν να προσφέρουν ακόμα. Το κάνουν να φαίνεται τόσο εύκολο. Ο Φέντερερ με τον τρόπο που παίζει και ο Ράφα με τον τρόπο που μάχεται. Οι νίκες τους φαίνονται φυσιολογικές. Τώρα είναι, σαν να βλέπω τους Rolling Stones κάθε βράδυ. Για μένα είναι απίστευτο" είπε ο σχολιαστής του Eurosport.

O Φέντερερ, που έχασε το δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς λόγω τραυματισμού στο γόνατο, θα αγωνιστεί στον 28ο Grand Slam της καριέρας του (17-10 ρεκόρ), στοχεύοντας στον 18ο Major θρίαμβό του.

Ο Ναδάλ θα παίξει στον 20ο τελικό του (14-5 νίκες) και θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος στην Open Era που θα έχει τα Grand Slam, τουλάχιστον από δύο φορές το καθένα (9 στο Παρίσι, 2 στο Wimbledon, 2 στο US Open και 1 στη Μελβούρνη).

Τα τελευταία χρόνια, Τζόκοβιτς και Μάρει μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον στους τελικούς, όμως Φέντερερ και Ναδάλ, που θα μονομαχήσουν για 9η φορά σε τελικό Grand Slam (6-2 o Ράφα), είναι μακράν οι δύο πιο εμπορικοί και αγαπητοί τενίστες στο tour.

"Ο Ρότζερ και ο Ράφα είναι οι δύο πιο εμβληματικοί τενίστες, που έχουν παίξει ποτέ στο άθλημά μας. Έχουν μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του τένις παγκοσμίως τα τελευταία 15 χρόνια, προσελκύοντας μεγάλες μάζες στο άθλημα, ενώ αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα και εκτός γηπέδων" είπε ο Κρις Κερμόντ, πρόεδρος της ATP.

"Θα έρθει η στιγμή που θα αποσυρθούν και σίγουρα τότε θα λείψουν πολύ στο άθλημα. Όμως, κανένας αθλητής δεν είναι μεγαλύτερος από το ίδιο το άθλημα και το ανδρικό τένις έχει την ιδιότητα να παράγει σταθερά παγκόσμιους αστέρες, που οδηγούν το άθλημα" πρόσθεσε ο Κερμόντ.

Ο ισχυρός άνδρας της ATP, αναφέρθηκε και σε μερικά νεαρά αστέρια, που αναμένεται να πάρουν τη σκυτάλη τα επόμενα χρόνια.., φέρνοντας παράδειγμα τους Σάσα Ζβέρεφ, Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, Κέι Νισικόρι και Νικ Κύργιο.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Μπράιαν δεν είναι τόσο αισιόδοξος, ότι μπορούν να βρεθούν οι αντικαταστάτες των Φέντερερ, Ναδάλ.

"Είναι πραγματικοί σταρ, διασημότητες που είναι πασίγνωστοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα είναι πολύ δύσκολο για το τένις, όταν αποσυρθούν. Πάντα κάποιος επόμενος έρχεται και αναλαμβάνει, όμως αυτοί οι δύο τύποι έχουν κάνει τόσα πολλά" είπε ο Μπράιαν.

Τα νούμερα του τένις τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά κι αυτό φαίνεται και στα χρηματικά έπαθλα που αυξάνονται ετησίως και με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

"Η τηλεθέαση στο ATP World Tour έχει αυξηθεί κατά 100% από το 2008. Φυσικά και οι τενίστες παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτό, όμως παραμένουμε αισιόδοξοι για το μέλλον του αθλήματος. Η αλήθεια είναι, ότι δεν θα χάσουμε από τη μια στιγμή στην άλλη τους Big Four. Θα είναι σταδιακή η αποχώρησή τους, θα πάρει 4-5 χρόνια κι αυτό είναι μεγάλο διάστημα για το άθλημά μας" πρόσθεσε ο Κρις Κερμόντ.

Κλείνοντας, ο Ματς Βιλάντερ πιστεύει, ότι ίσως αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά, που θα συναντηθούν οι δύο αιώνιοι..

"Πιστεύω, ότι έχουμε κι άλλες πιθανότητες, να δούμε σπουδαία ματς ανάμεσά τους. Και οι δύο δείχνουν φιτ και υγιείς και κινούνται καλύτερα από ποτέ. Έχουν ζωή μπροστά τους..."


ΠΗΓΗ: tennis24.gr