9 Ιαν 2017

Τραμπ: Σκληρός οικονομικός προστατευτισμός. Ένας νέος κόσμος αναδύεται το 2017


Οικονομικός προστατευτισμός και ένταση αντεργατικών μέτρων η ταυτότητα Τραμπ. Ένας νέος κόσμος τείνει να αναδυθεί το 2017.

Όλα τα δεδομένα πείθουν, ότι ο Τραμπ κινείται προς μια νέα πολιτική σκληρού οικονομικού προστατευτισμού, γεγονός το οποίο, στο βαθμό που θα επιβεβαιωθεί, θα τροφοδοτήσει ανάλογες οικονομικές πρακτικές από τις άλλες μεγάλες...


ιμπεριαλιστικές χώρες και θα αλλάξει τον οικονομικό χάρτη, θέτοντας υπό ερώτημα την κυριαρχούσα «παγκοσμιοποίηση» των αγορών.

Αν και είναι πρόωρο να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα, οι τάσεις προς τον οικονομικό προστατευτισμό, που εκδηλώνει ο Τραμπ, δείχνουν μάλλον την ανασφάλεια και την εξασθένηση του αμερικανικού καπιταλισμού, ο οποίος βλέπει, ίσως, να υποχωρούν τα αδιαμφισβήτητα πρωτεία του και να περνάει σε αμυντικές θέσεις.

Να υπογραμμίσουμε, πάντως, ότι ο «οικονομικός προστατευτισμός» του Τραμπ και οι διαθέσεις του να ανακόψει την επεκτατική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, δίνοντας προβάδισμα στη δημοσιονομική επέκταση, καθόλου δεν σημαίνουν, ότι ο νέος Πρόεδρος θα χαλαρώσει την αντεργατική κατεύθυνση στις ΗΠΑ. Το αντίθετο, όλα δείχνουν, ότι στο όνομα της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ και της διατήρησης της πρωτεύουσας οικονομικής θέσης τους στον κόσμο, οι ΗΠΑ του Τραμπ θα επιτείνουν την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την επίθεσή τους στον κόσμο της εργασίας, και τα κοινωνικά του δικαιώματα (βλέπε και ObamaCare), ενώ θα στηρίξουν ακόμα περισσότερο, με περαιτέρω μείωση των φόρων και σειρά άλλων μέτρων, τη θέση και τα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών και μεγάλων εταιρειών αλλά και τη θέση των ευκατάστατων μεσαίων στρωμάτων.

Στο πλαίσιο μιας νέας προστατευτικής πολιτικής, μέτωπο κατά των αυτοκινητοβιομηχανιών φαίνεται πως έχει ανοίξει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων εταιρειών και κυρίως των ιαπωνικών.

Η αρχή έγινε με τις General Motors και Ford Motors, οι οποίες αμφότερες διαθέτουν παραγωγικές μονάδες εκτός των ΗΠΑ. Ο επερχόμενος πρόεδρος τους επέρριψε ευθύνες για το γεγονός ότι στερούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη, ήταν η σειρά της Toyota να δεχθεί τα πυρά του Τραμπ, με αφορμή την απόφαση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο στο Μεξικό και να εισάγει οχήματα στις ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο του επόμενου «πλανητάρχη» αναμένεται να βρεθεί και η Nissan, της οποίας μεγάλος μέρος της παραγωγής βρίσκεται επίσης στο Μεξικό.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί, να επαναδιαπραγματευτεί το Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, γνωστό και ως NAFTA, θέλοντας να επιβάλει δασμούς της τάξης του 35% στα εισαγόμενα από το Μεξικό αυτοκίνητα.

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ενδεικτικά, τα λειτουργικά κέρδη της Nissan θα μπορούσαν να περιοριστούν κατά 10,3%, της Mazda κατά 5,5%, της Toyota κατά 0,7% και της Honda κατά 2,2%.

Ένας νέος κόσμος αναδύεται το 2017

Ο ιμπεριαλιστικός οικονομικός "προστατευτισμός", εφ’ όσον καταστεί, σε εκείνο ή τον άλλον βαθμό, κυρίαρχη πολιτική των ΗΠΑ του Τραμπ, θα πλήξει βαρύτατα την "παγκοσμιοποίηση" των τελευταίων δεκαετιών.

Ο οικονομικός προστατευτισμός, στο βαθμό που είναι μέρος μιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής οικονομικής επέκτασης και όχι μια λελογισμένη άμυνα μιας χώρας απέναντι σε οικονομικούς κινδύνους, πολύ περισσότερο αν καταστεί επίσημη πολιτική μιας μεγάλης ιμπεριαλιστικής δύναμης, όπως οι ΗΠΑ, θα επιφέρει πιθανότατα ακόμα πιο σφοδρούς οικονομικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς, διαιρέσεις στον πλανήτη και αντιπαρατιθέμενα μπλοκ συμμαχιών, πρώτα απ’ όλα ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Είναι χαρακτηριστική η ειρωνεία και η επίθεση με την οποία πρόσφατα και για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, αντιμετώπισε η Γερμανία εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντ. Τράμπ, δια του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, ο οποίος προς γενική έκπληξη των πάντων τόνισε ότι ”Δεν έχουμε καταφέρει να καταλάβουμε τι είδους εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας επιθυμεί να ακολουθήσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος. Τελικά η υπόθεση παραμένει ότι δεν υπάρχει σαφής, συνεπής και εμπεριστατωμένη εικόνα του είδους της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας που θέλει να επιδιώξει στον κόσμο η νέα κυβέρνηση Τραμπ”!

Ένας νέος κόσμος αναδύεται το 2017 μέσα από τα αδιέξοδα και εν μέρει τα ερείπια της ευρωζώνης, της ΕΕ, της νεοφιλελεύθερης "παγκοσμιοποίησης" και της αδιαφιλονίκητης παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ.

Αυτός ο νέος καπιταλιστικός και ιμπεριαλιστικός κόσμος δεν θα είναι καθόλου πιο δίκαιος, πιο ειρηνικός ούτε κατ’ ανάγκη λιγότερο βάρβαρος και αποκρουστικός.

Αντίθετα, μπορεί να αποδειχθεί πιο επιθετικός και πιο άγριος, πολύ περισσότερο που αναφύεται μέσα από μια μεγάλη κρίση του διεθνούς και ιδιαίτερα του αναπτυγμένου καπιταλισμού.

Σήμερα, όσο ποτέ, η απάντηση για τις χώρες και την ανθρωπότητα είναι η ανάδυση νέων προοδευτικών πολιτικών με επίκεντρο τη μάχη κατά του ιμπεριαλισμού και με στρατηγική την συντριβή του καπιταλισμού, για ένα νέο σοσιαλισμό δημοκρατικό και οικονομικά βιώσιμο, ο οποίος θα έχει διδαχθεί τόσο από τις νίκες, όσο και κυρίως από τα λάθη, τις αποτυχίες και καμιά φορά τις τραγωδίες των προηγούμενων απελευθερωτικών εγχειρημάτων.


ΠΗΓΗ: iskra.gr