22 Ιαν 2017

Ρότζερ Φέντερερ: Στο δρόμο για το 18ο!


Σε ένα Αυστραλιανό που έχει την πιο αναπάντεχη εξέλιξη που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, με τους αποκλεισμούς των Άντι Μάρεϊ και Αντζελίκ Κέρμπερ, ο Ρότζερ Φέντερερ έκανε ακόμα ένα σπουδαίο...


βήμα, στο δρόμο για έναν τίτλο που δεν περίμενε κανείς! 

Τι να πεις για το φετινό Αυστραλιανό Όπεν...

Σε ένα τουρνουά έχουν γίνει μαζεμένες, όσες εκπλήξεις δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 15 χρόνια μαζί...

Από το 2002 είχαν να αποκλειστούν στο αντρικό ταμπλό τα δύο κορυφαία ονόματα της κατάταξης πριν από τον προημιτελικό γύρο.

Αυτό ακριβώς έχει συμβεί στο Αυστραλιανό Όπεν που διανύουμε, με τους Νόβακ Τζόκοβιτς και Άντι Μάρεϊ να έχουν δει την έξοδο πριν την αρχή της δεύτερης εβδομάδας του τουρνουά!

Την αρχή έκανε ο Νόβακ Τζόκοβιτς ο οποίος απογοήτευσε πλήρως και είδε τον Ντένις Ιστόμιν να του παίρνει την πρόκριση μόλις στον δεύτερο γύρο...

Αντί ο Άντι Μάρεϊ να αναθαρρήσει από αυτήν την εξέλιξη, ο πέντε φορές φιναλίστ του τουρνουά (τις τέσσερις ηττηθείς από τον Νόλε), δεν επωφελήθηκε από μια βατή, ομολογουμένως κλήρωση, και αποκλείστηκε από τον  Μίσα Ζβέρεφ, έναν τενίστα που πριν από δύο χρόνια βρισκόταν κάτω από το Νο1000 του κόσμου και με σημαντικά προβλήματα τραυματισμού να τον ταλαιπωρούν!

Ο Σκωτσέζος ήταν κυριολεκτικά αγνώριστος την Κυριακή, δεν βρήκε λύσεις στο serve and volley παιχνίδι του Γερμανού και δικαίως ηττήθηκε με 7-5, 5-7, 6-2, 6-4 χάνοντας μια τεράστια ευκαιρία να σηκώσει έναν τίτλο, που δεν έχει κατακτήσει ποτέ...
Χάνοντας θεωρητικά εύκολες μπάλες, όντας και πάλι μάλλον υπερβολικά αμυντικός στο παιχνίδι του, ο Muzza τα έκανε "σαλάτα" και έδωσε στον Γερμανό, που διάγει τις καλύτερες μέρες της καριέρας του, την πρόκριση στον πρώτο του προημιτελικό σε Major, στα 29 του, και με αντίπαλο τον τεράστιο Ρότζερ Φέντερερ!

Το μεγάλο, όμως, ματς, όπως αναμενόταν, ήταν αυτό που ακολούθησε στη Rod Laver Arena, με τον Ελβετό Μαέστρο να νικάει Νισικόρι και κούραση και να επικρατεί σε ακόμα ένα πεντάσετο σε Grand Slam, με 6-7(4), 6-4, 6-1, 4-6, 6-3!

Σε ένα ματς, που βρέθηκε μάλλον σε μέτρια μέρα, με μεγάλα κενά διαστήματα  καλής απόδοσης, ο Φεντ βρήκε το δρόμο προς μια νίκη -χρυσάφι που, με δεδομένη την ήττα του Μάρεϊ, του ανοίγει τον δρόμο τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά.

Αν και οποιαδήποτε πρόβλεψη στο φετινό Αυστραλιανό είναι καλό να την αποφεύγεις!

Ο "Βασιλιάς" πήγε να γυρίσει από το πουθενά ένα χαμένο πρώτο σετ, δεν το έπραξε, ήταν εξαιρετικός στα επόμενα δύο, έχασε από το πουθενά το μομέντουμ στο τέταρτο σετ, αλλά επέστρεψε δυναμικά με break στην αρχή του πέμπτου για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους...
Μάλιστα, μιμούμενος τον αιώνιο αντίπαλό του, Ραφαέλ Ναδάλ, στον αγώνα του με τον Σάσα Ζβέρεφ, ήταν αυτός που φαινόταν να αντέχει περισσότερο την κούραση ενός πεντάσετου από έναν πολύ νεαρότερο τενίστα!

Οι εκπλήξεις, όμως, του Australian Open, δεν έχουν τελειωμό!

Ακόμα ένα Νο1 του ταμπλό, η Άντζι Κέρμπερ, έπεσε, και σχετικά άνετα μάλιστα, θύμα της φανταστικής Κόκο Βαντεγουέϊ με 6-2, 6-3 και η υπεράσπισή της σταμάτησε απότομα!

Η Γερμανίδα, που δεν είχε εντυπωσιάσει με την απόδοσή της στους πρώτους γύρους, δεν βρήκε λύσεις στο τέλειο επιθετικό παιχνίδι της Αμερικανίδας και συνέχισε το απίστευτο σερί αναπάντεχων αποτελεσμάτων, που καλά κρατεί στη διοργάνωση.
Πλέον, η Σερίνα Γουίλιαμς είναι το ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο, αν και υπάρχουν ακόμα στο ταμπλό οι Καρολίνα Πλίσκοβα και Γκραμπίνιε Μουγκουρούθα.

Δυσκολεύεται αλλά κερδίζει...

Με ακριβώς το ίδιο ... τροπάριο, δηλαδή δύσκολες νίκες, συνεχίζει ο Στάνισλας Βαβρίνκα μια εξαιρετική πορεία στο τουρνουά με βάση την απαιτητική κλήρωση που είχε.

Παρά την σθεναρή αντίσταση του εξαιρετικού για ακόμη ένα ματς, Αντρέας Σέπι, ο Ελβετός είναι ένα βήμα μακριά από τον ημιτελικό εμφύλιο με τον Ρότζερ Φέντερερ, μετά τη νίκη του με τρία tie breaks επί του Ιταλού (7-6(2), 7-6(4), 7-6(4)).

Στους "8" θα συναντήσει, για τέταρτη φορά σε Slam και πρώτη εκτός Ρολάν Γκαρός, τον Τζο- Γουίλφριντ Τσονγκά, που έβαλε τέλος στην παραμυθένια πορεία του Νταν Έβανς!

Ο γνωστός για την απουσία χορηγών που να τον στηρίζουν, Βρετανός πήρε το πρώτο σετ, αλλά δεν άντεξε στα επόμενα τρία τον φρενήρη ρυθμό που επέβαλλε ο σαφώς εμπειρότερος από τέτοιους αγώνες Γάλλος, ο οποίος λατρεύει να παίζει στην σκληρή επιφάνεια της Μελβούρνης.

Τελικά, νίκησε με 6-7(4), 6-2, 6-4, 6-4.

Στο γυναικείο πρόγραμμα, πέραν από τον θρίαμβο της Βαντεγουέϊ, η αιώνια έφηβη Βίνους Γουίλιαμς έκανε φύλλο και φτερό ακόμα μια αντίπαλό της, την Μόνα Μπαρτέλ, για να προκριθεί στον, κρατηθείτε, 37ο προημιτελικό της λαμπρής καριέρας της!

Με την αδερφή της συναντάται μόνο στον τελικό!

Η Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα κάνει το καλύτερό της Αυστραλιανό και περνά για πρώτη φορά στην προημιτελική φάση!

Η Σοράνα Κιρστέα ήταν πολύ λίγη για να της προβάλλει αντίσταση και πλέον αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το ματς ανάμεσα στην Ισπανίδα και την Βαντεγουέϊ!
Τέλος, στη Ρωσική μονομαχία ανάμεσα σε Κουζνέτσοβα και Παβλιουτσένκοβα, το θεωρητικό outsider (Παβλιουτσένκοβα) επικράτησε και μάλιστα χωρίς να χάσει σετ και προκρίθηκε στον τέταρτο προημιτελικό της καριέρας της (κόντρα στη Βίνους) που αποτελεί και την καλύτερή της επίδοση ever σε Slam.