5 Δεκ 2016

Tα καλύτερα quotes για τον "Bασιλιά"


Κώστας Αϊτάκης
Είναι αναμφισβήτητα, μέχρι στιγμής, ο καλύτερος τενίστας όλων των εποχών. Αυτό που ξεχωρίζει, κυρίως, τον Ρότζερ Φέντερερ από τους υπόλοιπους τενίστες, είναι η αναγνώριση που δέχεται από την...


πλειονότητα των αντιπάλων του, που έχουν πει τα καλύτερα για αυτόν. 

Είναι ο "Βασιλιάς" του τένις και ο άνθρωπος που έκανε την αρχή μιας χρυσής εποχής για το άθλημα, που η δημοτικότητά του έφτασε στα ύψη, χάρη σε αυτόν και στην απίστευτη γενιά παικτών που ακολούθησε.

Ο Ρότζερ Φέντερερ, πέραν των τρομερών επιδόσεων του στα κορτ, έχει την καθολική αγάπη του κοινού, όπου και αν αγωνίζεται, όπως και την αναγνώριση των αντιπάλων του όλα αυτά τα χρόνια.

Πάμε να δούμε τα 10 καλύτερα quotes που έχουν ειπωθεί για τον Ροτζ από ανθρώπους του τένις, όλα αυτά τα χρόνια που κοσμεί με την παρουσία του το άθλημα της αντισφαίρισης.

10. Ρόμπιν Σόντερλινγκ

"Δεν έχω παίξει ποτέ με κανέναν, που να παίζει τόσο γρήγορα. Πραγματικά δεν έχει καμία αδυναμία. Είναι ξεκάθαρα ο καλύτερος τενίστας όλων των εποχών".

Tι και αν τον πλήγωσε τόσες φορες χάνοντας 16 αγώνες και κερδίζοντας μόνο έναν απέναντι στον Ροτζ; Ήταν ο αντίπαλος του Φέντερερ στο μοναδικό τελικό του Ρολάν Γκαρός που κέρδισε ο Ελβετός και ο πρώτος που κέρδισε τον Ράφα στο Παρίσι την ίδια χρονιά, το 2009.

Ο Σόντερλινγκ, που, δυστυχώς, αποσύρθηκε νωρίς από το άθλημα λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, είχε τα καλύτερα να πει για τον Ελβετό πρωταθλητή.

9. Τζον ΜακΕνρο

"Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ότι πιο ωραίο, έχουμε δει στα γήπεδα του τένις. Η κίνησή του, η δεξιοτεχνία του, η ρακέτα του, το παρουσιαστικό του, τα έχει όλα".


Μπορεί η συμπεριφορά του στο κορτ να ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτό που βγάζει ο Ρότζερ, ωστόσο, ο Τζόνι Μακ είναι δηλωμένος φαν του και έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές με τα καλύτερα λόγια για τον Ελβετό.

8. Άντι Μάρεϊ

"Μπορώ να κλάψω σαν τον Ρότζερ, κρίμα που δεν μπορώ να παίξω σαν αυτόν".

Από τα καλύτερα quote που έχουν ειπωθεί για τον Βασιλιά, ο Άντι Μάρεϊ, πριν γίνει ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο, παραδέχτηκε, ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να παίξει το τένις, που μπορεί να αποδώσει ο Φεντ. Αυτό δεν εμπόδισε, ωστόσο, τον πεισματάρη Σκωτσέζο να ανέβει μέχρι την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και να κατακτήσει πολύ σημαντικές διακρίσεις.

7. Ροντ Λέιβερ

"Ο καλύτερος τρόπος για να τον κερδίσεις, είναι να του πετάξεις μια ρακέτα στο κεφάλι"!

Αρκετά παραστατικός, ο θρυλικός Αυστραλός τενίστας, τελευταίος που κατάφερε ποτέ το Ημερολογιακό Grand Slam, έδωσε μια λύση στο πώς κάποιος μπορεί να επικρατήσει επί του Φέντερερ!

6. Άντι Ρόντικ

"Είναι πραγματικός άνθρωπος. Δεν είναι κάποιος γρίφος. Εκτός κορτ, δεν προσπαθεί να παραστήσει, ότι είναι κάτι διαφορετικό. Αν τον συναντούσες στα McDonalds, δεν θα είχες ιδέα ότι πρόκειται για τον καλύτερο τενίστα στην ιστορία".

Αυτός και αν πληγώθηκε από τον Ρότζερ...

Ο Αμερικανός τενίστας, έχασε 21 φορές σε 24 αναμετρήσεις από τον "Βασιλιά" (μεταξύ των οποίων 3 τελικούς Grand Slam), όμως πάντα είχε άριστη σχέση με τον μεγάλο του αντίπαλο. Εστιάζει στον χαρακτήρα του Ρότζερ, που δεν προσποιείται ότι είναι κάτι άλλο, ούτε έχει πάνω του κάποιο "σταριλίκι" παρά τις μεγάλες του επιτυχίες.

5. Πιτ Σάμπρας

"Στα καλύτερά μου, ένιωθα ανίκητος. Όπως είναι και ο Ρότζερ τώρα. Αισθάνομαι, όμως, ότι κυριαρχεί στο τένις πολύ περισσότερο απ' ότι μπόρεσα εγώ να κυριαρχήσω. Πιστεύω, ότι θα σπάσει όλα τα ρεκόρ".

Ο Pistol Pete προέβλεψε πολύ σωστά ότι ο Φέντερερ θα τον ξεπεράσει σε Grand Slam τίτλους κάτι το οποίο αποδέχτηκε με στωικότητα και με απόλυτη αναγνώριση της ποιότητας του Ελβετού.

4. Αντρέ Άγκασι

"Δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι στο παιχνίδι του, που να μην είναι ο καλύτερος. Είναι ο καλύτερος αντίπαλος που είχα ποτέ"

Ο Αντρέ Άγκασι πρόλαβε να παίξει για περίπου μια εξαετία με τον Ρότζερ Φέντερερ και όπως ο μεγάλος του αντίπαλος Σάμπρας, αναγνώρισε, ότι ο Φέντερερ ξεπέρασε σε αξία και τους δύο μεγάλους της προηγούμενης γενιάς.

3. Νόβακ Τζόκοβιτς

"Σήμερα, έπαιξα το καλύτερό μου τένις, δοκίμασα διαφορετικά πράγματα και πάλι δεν ήταν αρκετό. Όταν βγάζει αυτά τα χτυπήματα, αναρωτιέσαι αν είναι από τον ίδιο πλανήτη".

Πολλοί έχουν μιλήσει για ψυχρές σχέσεις ανάμεσα στους δυο τενίστες, αλλά δηλώσεις όπως αυτές δείχνουν, ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση ανάμεσα σε Φέντερερ και Τζόκοβιτς.

2. Μπιορν Μποργκ

"Για μένα είναι ο καλύτερος όλων των εποχών. Όλοι χαίρονται όταν κερδίζει και θα δούμε ακόμα πολύ Φέντερερ στο μέλλον. Έχει να κατακτήσει ακόμα πολλούς τίτλους".


Άλλος ένας εκ των κορυφαίων του αθλήματος που αναγνωρίζει την ανωτερότητα του Ρότζερ. Ο ίδιος σταμάτησε την καριέρα του μόλις στα 26 του χρόνια έχοντας ήδη κερδίσει 11 Major. Πολλοί έχουν μείνει με την απορία, τι θα γινόταν αν συνέχιζε...

1. Ραφαέλ Ναδάλ

"Όταν παίζει καλά, πρέπει να παίξω απίστευτα. Αν δεν τα καταφέρω, είναι αδύνατον να τον κερδίσω, ειδικά όταν έχει αυτοπεποίθηση. Όταν βρίσκεται στο 100% είναι από άλλον πλανήτη. Είναι αδύνατον να τον σταματήσεις".

Ο Ραφαέλ Ναδάλ πάντα θα θεωρείται ο αιώνιος αντίπαλος του Ρότζερ Φέντερερ αλλά και η νέμεσή του. Είναι ο μόνος, που κατάφερε να ξεκλειδώσει τόσο αποτελεσματικά το παιχνίδι του Ρότζερ. Οι δυο τους έχουν άριστες σχέσεις, κάτι το οποίο έχει φανεί σε πλείστες περιπτώσεις, όπως η επίσκεψη του Ρότζερ στα εγκαίνια της νέας ακαδημίας του Ράφα.


Ο Φέντερερ επιστρέφει στα κορτ από το νέο έτος και το Hopman Cup στις αρχές Ιανουαρίου.