16 Δεκ 2016

«Κορυφαίος όλων ο Ρότζερ Φέντερερ»!

Ο Τζον ΜακΕνρό σε μία μεγάλη συνέντευξη που έδωσε, σημείωσε, πως το είδωλό του στο άθλημα του τένις, είναι ο Ροντ Λέϊβερ, ενώ χαρακτήρισε «θρύλο» τον Ρότζερ Φέντερερ. Ενώ, όπως...


αντιλαμβάνεται, κοντά στο τέλος φτάνει και η καριέρα του Ναδάλ.

O εκπρόσωπος των ΗΠΑ, βρίσκεται στο άθλημα του τένις τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες και τα σχόλιά του πάντοτε έχουν μεγάλη αξία, ενώ μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα μέσα από μία συζήτηση μαζί του. Ο άνθρωπος που «σήκωσε» επτά Grand Slam στην καριέρα του, θεωρεί πως ο «μαέστρος» του αθλήματος δεν είναι άλλος από τον Ρότζερ Φέντερερ, που έχει «σπάσει» τα «κοντέρ», κατακτώντας 17 Grand Slam τίτλους.

Τα λόγια του για τον καλύτερο όλων των εποχών, ήταν τα εξής: «Ο Ρότζερ συνολικά, βάσει συνέπειας-σοφίας, είναι ο καλύτερος παίκτης που υπήρξε ποτέ», είπε ο Τζον ΜακΕνρό σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

«Ο Ναδάλ είναι για μένα ένας άλλος τύπος τενίστα. Οι δύο κορυφαίοι τενίστες εάν «μονομαχούσαν» στα καλύτερά τους, θα είχαμε μία επική «μάχη» εντός γηπέδου. Ο Ράφα ταιριάζει καλύτερα με τον Federer. Συνολικά, όμως, νομίζω, ότι ο Φέντερερ είναι πιο συνεπής σε όλα του. Ο Ισπανός είναι πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς».

Ο «Hall of Famer» κατατάσσει τους Φέντερερ, Ναδάλ, Λέϊβερ, Σάμπρας και έπειτα το Νο2 στον κόσμο, τον Νόβακ Τζόκοβιτς... «Ο Σάμπρας ήταν ο καλύτερος παίκτης σε γρήγορο court. Ο Νόλε, για μένα, ανέβηκε στους πέντε κορυφαίους όλων των εποχών. Όσον αφορά τον Ροντ Λέϊβερ, ο οποίος είναι το είδωλό μου, είναι ακόμα εκεί, στα ψηλά «σκαλοπάτια». Βρίσκεται όμως κάτω από τους απόλυτους, τον Φέντερερ και τον Ναδάλ».

Ο έμπειρος τενίστας - σχολιαστής πιστεύει, πως οι δύο κορυφαίοι είναι σε μία προχωρημένη ηλικία και η κλιμάκωση των τραυματισμών σημαίνει, ότι μετράνε τις ημέρες τους στο τένις... «Βρίσκονται στο τέλος της καριέρας τους», ενώ υποστηρίζει, ότι θα αποχωρήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλο κενό στο άθλημα.

«Θα δημιουργηθεί ένα δύσκολα αναπληρώσιμο κενό με την αποχώρηση του Ρότζερ και του Ράφα», τόνισε ο ΜάκΕνρό, για να συνεχίσει: «Θέλω να πω, ότι αυτοί βρίσκονται προς το τέλος, έτσι δεν είναι; Δεν μπορώ να φανταστώ, ότι θα αντέξουν πάνω από δύο χρόνια στο Παγκόσμιο tour. Ο Νόβακ με τον Άντι έχουν καλύτερη μοίρα, αλλά δεν είναι ότι πιο νεανικό στο τένις. Ξέρω, το 29 ακούγεται καλά, αλλά η καταπόνηση είναι αρκετή».

Για την συνέχεια του τένις, υπάρχουν πράγματι ορισμένοι νέοι Αμερικανοί, που δυνητικά θα μπορούσαν σίγουρα να πάρουν θέση στο Top10. Το αν θα μπορούσαν να μπουν μέσα στους Grand Slam πρωταθλητές, αυτό είναι άλλο θέμα που θα μας απασχολήσει.

Το πρώην Νο1 στον κόσμο ισχυρίζεται, ότι η πρόοδος στην τεχνολογία, αλλά και η εξέλιξη στις ρακέτες, σε συνδυασμό με την ομογενοποίηση του court στην ταχύτητα, κάνει το τένις σπουδαιότερο περιουσιακό στοιχείο στον αθλητισμό... «Το παιχνίδι έχει αλλάξει πλήρως, από την τεχνολογία, έως την ταχύτητα. Παλαιότερα, ένας παίκτης του τένις, αν ήξερε το παιχνίδι και τις στρατηγικές του αντιπάλου, θα μπορούσε να νικήσει πιο εύκολα».

Τέλος, ο ιδιαίτερος Αμερικανός μίλησε και για τον Μίλος Ράονιτς, που την περσινή σεζόν, τον υπηρέτησε ως σύμβουλος, κατά τη διάρκεια της σεζόν στο «γρασίδι»: «Ταλέντα όπως ο Νικ Κύργιος και ο Μίλος Ράονιτς, θα μπορούσαν να πάρουν κάποτε το Νο1 στον κόσμο. Δυστυχώς, όμως, ο πρώτος στο διανοητικό «κομμάτι» λειτουργεί όπως το Νο100 στην Παγκόσμια κατάταξη. Για να κυριαρχείς στον πλανήτη του τένις, επιβάλλεται να έχει την σοφία μέσα σου και να παίζεις με μυαλό»!






Κυριάκος Αποστόλου