3 Δεκ 2016

Οι μαθητές που νίκησαν τον «πιο μισητό άνθρωπο στον κόσμο»

 
Πέρσι, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Μάρτιν Σκρέλι αγόρασε τα δικαιώματα του φαρμάκου «Daraprim» και αύξησε την τιμή του κατά 5500%. Από τα 13 στα 750 δολάρια. 
Με αυτή του την κίνηση κέρδισε τον τίτλο του πιο «μισητού ανθρώπου στον κόσμο».


 Φέτος μια ομάδα 17χρονων μαθητών στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας κατάφερε να ανασυνθέσει το βασικό συστατικό του φαρμάκου «Daraprim» με μόλις 20 δολάρια. 

Το Daraprim είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης και είναι εξαιρετικά σημαντικό. 

Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται μέσω της τροφής και προσβάλλει ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όσους πάσχουν από AIDS, ελονοσία ή καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.


Ο Σκρέλι, όταν κάποιος του τουίταρε το πραγματικά σημαντικό επίτευγμα των μαθητών, απάντησε: «Λολ. Σχεδόν όλα τα φάρμακα μπορούν να γίνουν σε μικρή κλίμακα με χαμηλή τιμή. Η είδηση ελπίζω, να σε κάνει να νιώθεις καλύτερα πάντως».

30 Nov
 Neda Vanovac ✔ @nedavanovac
Nice one, boys! Sydney schoolkids show up Martin Shkreli by making a malaria drug for $2 that he charged $750 for: http://bit.ly/2gH8IUc 
 Follow

 Martin Shkreli ✔ @MartinShkreli
@nedavanovac lol how is that showing anyone up? almost any drug can be made at small scale for a low price. glad it makes u feel good tho.
2:03 AM - 1 Dec 2016 · Wantagh, NY
  391 391 Retweets   1,200 1,200 likes

Οι μαθητές δήλωσαν από την πλευρά τους, ότι το συγκεκριμένο πείραμα απέδειξε, ότι το κόστος του φαρμάκου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξωφρενικό.

«Καταφέραμε να δείξουμε στο κοινό, ότι ακόμη και απλοί μαθητές γυμνασίου είναι σε θέση να φτιάξουν αυτό το φάρμακο σε πολύ χαμηλή τιμή» είπε ο Μπράντον Λι, στο Euronews. 

«Είμαστε η ομάδα «Open Source Malaria» και προσπαθούμε να βρούμε νέα φάρμακα για αυτή την τρομερή ασθένεια, που καθημερινά σκοτώνει περίπου 2.000 ανθρώπους, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά. Οπότε εμείς ξεκινάμε από τα φάρμακα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. Προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε και να είναι προσιτά στους πολλούς» δήλωσε ο Μάτ Τόντ, υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος χημείας, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.