7 Νοε 2016

Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου το σχέδιο του ESM για το χρέος


Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα καταθέσει επίσημα ο ESM τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.


Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ είπε, πως στις 5 Δεκεμβρίου θα δοθούν λεπτομέρειες, ώστε να μπορούν να ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις», ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητα, πως έως το τέλος του χρόνου μπορεί να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. 

«Το Eurogroup του Μαΐου είχε ζητήσει από τον ESM να εξετάσει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό σε τρεις τομείς, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο Euroworking τον Νοέμβριο και στο Eurogroup τον Δεκέμβριο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε, «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», ο Κλάους Ρέγκλιγνκ είπε μεταξύ άλλων, ότι εξετάζεται η μείωση του επιτοκίου κινδύνου, μέσω της στρατηγικής χρηματοδότησης του ESM. Δήλωσε επίσης αισιόδοξος, ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε λύση κι αν επιλεγεί.

Ο Ρέγκλιγνκ υπενθύμισε, ότι στις 26 Οκτωβρίου εκταμιεύτηκε η δόση των 2,8 δισ., σημειώνοντας ότι, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα έχει μέχρι στιγμής λάβει ποσό 31,7 δισ. από τα 86 που είχαν συμφωνηθεί. Συνολικά, ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει δάνεια 173,5 δισ. προς την Ελλάδα, κάτι που καθιστά τους δύο οργανισμούς σε μεγαλύτερους πιστωτές της Αθήνας.

«Είναι προς όφελος όλων να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, σημειώνοντας πως περαιτέρω συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. «Στις 5 Δεκεμβρίου θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μπορέσουν να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ δήλωσε, πως ο Πολ Τόμσεν έχει διαβεβαιώσει, ότι το Ταμείο θα λάβει τις αποφάσεις του έως το τέλος του έτους. «Αν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και γνωστοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ΔΝΤ έχει ισχυρή πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα», είπε. 

Από τον πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητά του, πως μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα το Δεκέμβριο. Όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης με σκοπό την ολοκλήρωσή της το συντομότερο. «Είναι επιθυμητό και δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο, αυτό θα σήμαινε έναρξη του 2017 με πνεύμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα επανέλαβε, ότι ο ίδιος θα επισκεφτεί την Ελλάδα στα τέλη του Νοεμβρίου. «Η τεχνική βοήθεια την οποία δίνει η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, παρά την ύπαρξη μικρών προβλημάτων» σημείωσε.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr