8 Νοε 2016

Χίλαρι ή Τραμπ; Οι ΗΠΑ ψηφίζουν για τον... λιγότερο κακό


Σήμανε η λήξη της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ και πλέον οι Αμερικανοί στις 8 Νοεμβρίου ψηφίζουν για τον επόμενο πρόεδρο της χώρας τους. Όπως αναφέρουν αναλυτές πρόκειται περί μιας επιλογής για τον «λιγότερο κακό», καθώς και οι δύο υποψήφιοι, ο Ντόναλντ Τράμπ και η Χίλαρι Κλίντον, ο καθένας για διαφορετικούς...


λόγους, δεν συγκαταλέγονται στους δημοφιλείς πολιτικούς και κρίνονται ως «μη ικανοί».

Η προεκλογική περίοδος, που έχει διχάσει τους Αμερικανούς, αναγνωρίζεται ως η πιο χαμηλού επιπέδου και τοξική στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με ακραία υψηλούς τόνους, αντεγκλήσεις, αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα και… πολλή λάσπη.

«Δύο από τους πιο αντιπαθείς υποψηφίους συγκρούονται για τη διαδοχή ενός εκ των πιο δημοφιλών προέδρων στις ΗΠΑ, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αναμένει με "τρόμο" το εκλογικό αποτέλεσμα», γράφει ο Independent. Ενδεικτικά είναι τα πρωτοσέλιδα των περιοδικών «Time» και «Spiegel».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακό προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Μεσοσταθμικά το προβάδισμα της Κλίντον κινείται εντός ορίου του στατιστικού λάθους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση για το Bloomberg η Κλίντον προηγείται με 3% του Ντόναλντ Τραμπ, 44% έναντι 41%. Η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται έναντι του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων με 4 μονάδες σε δημοσκοπήσεις για το Fox News, την Washington Post και το CBS News. Άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν στην Κλίντον προβάδισμα, που φτάνει έως και τις 6 μονάδες, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες, που δείχνουν τον Τραμπ να προηγείται. Πάντως σε πολιτείες κλειδιά, όπως η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα, το προβάδισμα της Κλίντον δημοσκοπικά είναι κάτω από τις δύο μονάδες.

Οι δύο υποψήφιοι τα τελευταία 24ωρα έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα προεκλογικών ομιλιών στην ύστατη προσπάθεια προσέλκυσης αναποφάσιστων. Μεγάλος φόβος κυρίως των Δημοκρατικών είναι η υψηλή αποχή, καθώς εκτιμούν, πως στους αναποφάσιστους υπάρχουν αρκετοί εν δυνάμει ψηφοφόροι τους. Μίσιγκαν, Φιλαδέλφεια, Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, είναι μερικές από τις πόλεις που επισκέφτηκαν στο τέλος του προεκλογικού μαραθωνίου τους οι δύο υποψήφιοι. Πρόκειται για τις λεγόμενες «swing states» πολιτείες, τις πολιτείες που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν δώσει διαφορετικό νικητή, πότε Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο και πότε Δημοκρατικό.

Η Χίλαρι Κλίντον, έχοντας στο πλευρό της, μεταξύ άλλων, το ζεύγος Ομπάμα, σχεδόν όλο το Χόλιγουντ και τους pop star της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας, σε τελευταίες δηλώσεις της αποφάσισε να ρίξει κάπως τους τόνους, κατηγορώντας τον Τραμπ πως με τις θέσεις του δίχασε τους Αμερικανούς, ενώ αντίθετα, όπως είπε, η ίδια θέλει να είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών. «Η αποστολή που έχω μπροστά μου είναι να ενώσω τη χώρα», τόνισε. 
Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της, ακολούθησε τη συνηθισμένη ακραία και επιθετική ρητορική του, δηλώνοντας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης «είτε θα σώσει, είτε θα καταστρέψει τις ΗΠΑ». Όπως είπε, η νίκη του θα σηματοδοτήσει το τέλος του «διεφθαρμένου καθεστώτος της Ουάσιγκτον» και αποκάλεσε τη Χίλαρι Κλίντον «παλιάνθρωπο». 

Όπως γράφει και το πρωτοσέλιδο του Time… «The End Is Near»