23 Νοε 2016

Η Δημοκρατία είναι βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ


Έτσι απλά επειδή κάποιες φορές έρχεται ένας τίτλος είδησης να μας χαστουκίσει δυνατά, να μας ξυπνήσει από οποιαδήποτε αυταπάτη ή φαντασία…
Ο τίτλος της Wall Street Journal λέει:
«Βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε. ο ολλανδικός νόμος για τα δημοψηφίσματα»
Θα το δείτε στην ειδησεογραφία της ημέρας, αλλά δεν έχουν σημασία οι πολλές λεπτομέρειες:


 Στην Ολλανδία, λοιπόν, ψηφίστηκε νόμος, που λέει, ότι αν μαζευτούν 300.000 υπογραφές, τότε υποχρεωτικά γίνεται δημοψήφισμα, για οποιονδήποτε νόμο!

Και αυτή είναι η βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε.!

Αλήθεια τώρα, κάθε λεπτομέρεια είναι σχεδόν αδιάφορη:

Η ουσία είναι, ότι η δυνατότητα που παρέχεται στον λαό (τους Ολλανδούς εν προκειμένω) να μαζεύονται υπογραφές και να τίθεται υπό την κρίση του οποιοσδήποτε oλλανδικός νόμος, μέσω δημοψηφίσματος, αποτελεί βόμβα, λέει, στα θεμέλια της Ε.Ε.

Μία είναι η απάντηση:

Έστω και κατ’ όνομα, στην Ευρώπη έχουμε ακόμα δημοκρατικά πολιτεύματα. Δεν έγινε ακόμα η Ε.Ε. Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, τύπου Star Wars. Τουλάχιστον όχι ακόμα τυπικά – αν και έχουμε ήδη Darth Vader.

Αλλά φαίνεται, ότι μόνο το τυπικό έχει μείνει.

Είμαστε κανονικά μία αυταρχική, κυνική γερμανοτραπεζική απολυταρχία.

Και αντιμετωπίζεται ως κάτι αδιανόητο η πιθανότητα να έχει λόγο ένας λαός (ακόμα και από τους προνομιούχους, με τις «καλές» οικονομίες και τη δύναμη στους διαδρόμους των Βρυξελλών) για τους νόμους της χώρας του.

Ευχαριστούμε, που δεν μας αφήνετε, να το ξεχνάμε.

Και παρακαλώ να ξαμοληθούν τα σκυλιά του πολέμου εναντίον των Ολλανδών, που τόλμησαν να σκεφτούν, ότι θα έχουν λόγο για οτιδήποτε.

Εδώ και πολλά χρόνια ανήκουν στο μπλοκ αυτών που καταφέρονται εναντίον των χωρών που είχαν/έχουν μνημόνιο και νόμιζαν οι αφελείς, ότι για αυτούς οι κανόνες είναι αλλιώς.

Παρακαλώ να τους κεράσετε μία γερή δόση από το φαρμάκι, που οι ίδιοι κερνάνε εδώ και χρόνια άλλους λαούς της Αυτοκρατορίας.

Δημοκρατία τέλος λέμε! Για όλους!

Και κάπου εδώ, όταν αρχίσει και παίρνει και αυτούς η μπάλα, αρχίζουν και ξεπροβάλλουν οι φασίστες ηγέτες και πάμε κατά διαόλου…

Η Ιστορία θλιβερά αλλά αναμενόμενα επαναλαμβάνεται.

Από τη σκουπιδοπνιγμένη Ζάκυνθο

ο Μαθηματικός

(Αγαπητέ φίλε, η βόμβα έσκασε τον Ιούλιο του 2015, όταν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληροφορήθηκαν, πως δεν έχει καμία σημασία τι ψήφισαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα. Τα δημοψηφίσματα και οι εκλογές δεν έχουν καμία σημασία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι «ψηφίσουν» οι αγορές. Οι αγορές είναι η Δημοκρατία πια, όχι οι πολίτες. Κατά τα άλλα, πολλοί απορούν με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Πού να οφείλεται άραγε η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη; Εμένα δεν πάει κάπου το μυαλό μου. Να είσαι καλά. Όσο για τα σκουπίδια στην Ζάκυνθο, είναι παράδοση πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε χρόνο, το ίδιο γίνεται.)


ΠΗΓΗ: pitsirikos.net


Μια ολλανδική βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ

  
«Η νέα βόμβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κτυπά στην Ολλανδία», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Σάιμον Νίξον στην Wall Street Journal.


Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, αναφέρεται στο νόμο που ψηφίσθηκε από την ολλανδική Βουλή το 2015, βάσει του οποίου η κυβέρνηση της χώρας είναι υποχρεωμένη να διεξάγει  δημοψήφισμα για οποιοδήποτε νόμο, εφόσον το ζητήσουν 300.000 πολίτες της. Ολλανδοί πολιτικοί και οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες γνωρίζουν, ότι ο νόμος για τα δημοψηφίσματα αποτελεί μία πιθανή βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Ολλανδία τον ερχόμενο Μάρτιο αποκτούν καθοριστική σημασία για το ευρωπαϊκό όραμα, σύμφωνα με τον Νίξον. Ο κίνδυνος για την ΕΕ, προσθέτει, δεν έρχεται από τον ακροδεξιό Γκερτ Βίλντερς, τον ηγέτη του «κόμματος της Ελευθερίας» που είναι κατά της ΕΕ και των μεταναστών και ο οποίος, με τα σημερινά δεδομένα, προβλέπεται να κερδίσει μόνο τις 29 από τις 150 έδρες στη νέα ολλανδική Βουλή.

«Ο κίνδυνος, αντίθετα, έρχεται από μία νέα γενιά Ολλανδών ευρωσκεπτικιστών, που είναι λιγότερο διχαστικοί και ανήσυχοι για τη μετανάστευση, αλλά εστιάζουν περισσότερο σε ζητήματα κρατικής κυριαρχίας - και είναι πλήρως προσηλωμένοι στην καταστροφή της ΕΕ».

Ηγετικές μορφές τους είναι ο Τιερί Μπάουντετ και ο Γιαν Ρόος, που έχουν στενές σχέσεις με Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές και είναι αυτοί που έπεισαν την ολλανδική Βουλή, να ψηφίσει τον νόμο για τα δημοψηφίσματα. «Κατόπιν, εκμεταλλεύθηκαν τον νόμο αυτόν, για να διασφαλίσουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με το οποίο απορρίφθηκε η προταθείσα από την ΕΕ εμπορική και οικονομική συμφωνία με την Ουκρανία, την οποία οι Βρυξέλλες θεωρούσαν κρίσιμο βήμα για τη στήριξη μίας στρατηγικά σημαντικής γειτονικής χώρας».

Ο Μπάουντετ θεωρεί, ότι έχει τώρα τα μέσα, για να μπλοκάρει κάθε μέτρο, που πιθανόν θα επεδίωκε να λάβει η ΕΕ για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, εφόσον πρέπει να ψηφισθεί από την ολλανδική Βουλή. «Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να περιλαμβάνει τη βοήθεια προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης με προβλήματα, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία, καθιστώντας την Ευρωζώνη μη λειτουργική».

Η ολλανδική κυβέρνηση, σημειώνει το δημοσίευμα, έδωσε περαιτέρω ώθηση στον Μπάουντετ και τους συμμάχους του, όταν συμφώνησε, να αποδεχθεί το αποτέλεσμα του ουκρανικού δημοψηφίσματος, εφόσον η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό ήταν πάνω από το 30%, αν και δεν υπήρχε σχετική νομική υποχρέωση. Αυτό ήταν μία μεγάλη παραχώρηση προς τους ευρωσκεπτικιστές, όπως έγινε σαφές από τη συνολική συμμετοχή στο δημοψήφισμα που έφθασε στο 31%, χάρη στην ισχυρή συμμετοχή των υποστηρικτών τους. «Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στο κόμμα του Βίλντερς σήμερα ποσοστό πάνω από το 25% και με τους Μπάουντετ και Ρόος να έχουν ιδρύσει τα δικά τους κόμματα, οι Ολλανδοί ευρωσκεπτικιστές πιστεύουν, ότι θα μπορούν να πετυχαίνουν το όριο του 30% σε μελλοντικά δημοψηφίσματα».

Από την πλευρά της προοπτικής της ΕΕ, το κεντρικό ερώτημα των εκλογών είναι, αν τα κυρίαρχα ολλανδικά κόμματα θα μπορούν να βρουν τρόπο, για να εξουδετερώσουν τη βόμβα αυτή. «Αυτό δεν θα είναι εύκολο», αναφέρει το δημοσίευμα. Η πρώτη δυσκολία είναι, να βρεθεί μία διέξοδος από το αδιέξοδο σχετικά με την Ουκρανία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραμένει δεσμευμένος στην επικύρωση της σχετικής συμφωνίας, αλλά πρέπει να το κάνει με έναν τρόπο, που δεν θα τον εκθέσει στην κατηγορία, ότι αγνοεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κάτι που θα αύξανε τη στήριξη στους ευρωσκεπτικιστές. Διαπραγματευτές της Ολλανδίας, της ΕΕ και της Ουκρανίας θα προσπαθήσουν την επόμενη εβδομάδα να καταλήξουν σε μία νομικά δεσμευτική διευκρίνιση, η οποία θα κάνει σαφές, ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια, ούτε δίνει στην Ουκρανία έναν οδικό χάρτη για την ένταξή της στην ΕΕ. «Ακόμη, όμως, και αν η υπόλοιπη ΕΕ και η Ουκρανία μπορεί να επιτύχουν έναν τέτοιο συμβιβασμό, ο Ρούτε ενδεχομένως να μη μπορεί να εξασφαλίσει τη στήριξη της ολλανδικής Γερουσίας, στην οποία δεν έχει την πλειοψηφία».

Το δεύτερο βήμα για την εξουδετέρωση της βόμβας είναι η τροποποίηση του νόμου για τα δημοψηφίσματα, ώστε να εξαιρούνται από αυτά οι διεθνείς συμφωνίες. Ενώ, όμως, οι πολιτικοί που είναι υπέρ της ΕΕ, λένε κατ' ιδίαν ότι αυτός είναι ο στόχος τους, λίγοι θέλουν να το πουν δημόσια. Τα κόμματα της κεντροδεξιάς δεν θέλουν να προκαλέσουν την όλο και πιο ευρωσκεπτικιστική βάση των ψηφοφόρων τους, ενώ τα κόμματα της κεντροαριστεράς εμποδίζονται από το γεγονός, ότι είχαν στηρίξει τον νόμο για τα δημοψηφίσματα, λόγω του ενθουσιασμού τους για την άμεση δημοκρατία.

Ορισμένοι πολιτικοί από τα κυρίαρχα κόμματα στηρίζουν κατ' ιδίαν τις ελπίδες τους στους Χριστιανοδημοκράτες, ένα κεντροδεξιό κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, για να οδηγήσει στη διάσωση , επιμένοντας στην τροποποίηση του νόμου ως προϋπόθεση για την όποια μελλοντική συμφωνία για δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.


«Δεν προκαλεί έκπληξη, ότι η διάθεση στις Βρυξέλλες είναι απαισιόδοξη. Κορυφαίος αξιωματούχος εκτιμά, ότι οι πιθανότητες να εξουδετερώσει η ολλανδική κυβέρνηση αυτή τη βόμβα, είναι μικρότερες από το 50% . Αυτές μπορεί να είναι και οι πιθανότητες της επιβίωσης τελικά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», καταλήγει το δημοσίευμα.