22 Οκτ 2016

Η CETA καταρρέει. Αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Καναδάς

Προς κατάρρευση βαίνουν, προς ώρας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου CETA. Η άκαμπτη στάση...

 του Βελγίου οδήγησε την υπουργό Εμπορίου του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, να σηκωθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «χρεώνοντας» μάλιστα στους Ευρωπαίους «ανικανότητα» να επικυρώσουν τη συνθήκη.
Εν αμφιβόλω τίθεται πλέον η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Βαλονία αποδεικνύεται «σκληρό καρύδι» για την επίτευξη της συμφωνίας.

Κατά την αποχώρησή της, η υπουργός Εμπορίου του Καναδά, δήλωσε, πως «Είναι προφανές, πως η ΕΕ δεν είναι πλέον σε θέση να επιτύχει μία διεθνή συμφωνία, ακόμα και με μία χώρα που μοιράζεται τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες, όπως ο Καναδάς. Ακόμα και με μια χώρα τόσο ευγενική και υπομονετική».

Η Φρίλαντ «διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με τους Βαλλόνους και επιστρέφει στον Καναδά», ανέφερε ο εκπρόσωπός της, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές οι συνομιλίες για τη «σωτηρία» της Ceta δεν στέφθηκαν από επιτυχία. Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Τους τελευταίους μήνες εργαστήκαμε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ. Όμως είναι προφανές, ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση τώρα να συνάψει μια διεθνή συμφωνία, ακόμη και με μια χώρα που έχει τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες, όπως είναι ο Καναδάς, με μια χώρα τόσο ευγενική και με τόση υπομονή όσο ο Καναδάς» είπε η Φρίλαντ, φανερά συγκινημένη, κατά την έξοδό της από την έδρα της βαλλονικής κυβέρνησης, στο Ναμίρ.

Την ίδια ώρα, η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, επέμενε, πως δεν είναι το τέλος του δρόμου για τη CETA. «Καλή πρόοδος έχει σημειωθεί στις περισσότερες περιοχές ανησυχίας της Βαλονίας για τη CETA. Πιστεύω ειλικρινά, πως αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας» έγραψε στο twitter.

Παρά τις νέες προτάσεις που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση της Βαλλονίας αποφάσισε να αρνηθεί την επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας CETA μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρωί της Παρασκευής.Η πίεση στο κοινοβούλιο της Βαλονίας, κρατίδιο του Βελγίου, είναι έντονη και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγραψε στο twitter ότι γίνονται «εντατικές συζητήσεις με την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε το συντομότερο δυνατό».

Cecilia Malmström

@MalmstromEU

Intensive talks w Wallonia on #CETA ongoing. Commission, Canada trying to find way forward. Hope solution can be found as soon as possible
1:56 PM - 21 Oct 2016



Την Παρασκευή το πρωί έγινε η 3η προσπάθεια, να ξεπεραστούν οι αντιστάσεις του κρατιδίου του Βελγίου, το οποίο είναι το μόνο που δεν υπογράφει, προκειμένου να επικυρωθεί η CETA. Η ελληνική κυβέρνηση, που όσο ήταν στην αντιπολίτευση διοργάνωνε συζητήσεις και συμμετείχε στις διαδηλώσεις κατά της εμπορικής συμφωνίας, έχει ήδη υπογράψει.

Η κυβέρνηση της Βαλονίας σε μια έκτακτη συνεδρίαση αργά το βράδυ της Πέμπτης έφερε προς ψήφιση την τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά μετά από έντονη συζήτηση τελικά δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκριση της συμφωνίας. Σύμφωνα με το σοσιαλιστικό κόμμα «αυτά που έφερε στο τραπέζι η Ε.Ε. δεν ήταν αρκετά, ώστε να καμφθούν οι ανησυχίες της Βαλονίας».

Η αρμόδια Επίτροπος, Σεσίλια Μάλστρομ, είχε παραδώσει νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης ένα νέο κείμενο συμφωνίας, ελπίζοντας ότι θα ξεπεράσει το βέτο που έχουν ασκήσει οι Βέλγοι, λέγοντας ωστόσο ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να αλλάξει την ουσία της εμπορικής συμφωνίας» και ότι «η νέα μας πρόταση περιείχε διευκρινήσεις σχετικά με την ερμηνεία συγκεκριμένων άρθρων».

«Η απόφαση μπλοκάρεται μόνο από το κοινοβούλιο της Βαλονίας!» Έγραφε η Αντρέ Αντουάν, Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βαλονίας, και συμπλήρωνε: «Η Δημοκρατία της Βαλονίας εναντίον των Τεχνοκρατών».

Να σημειωθεί, ότι η έγκριση πρέπει να έρθει ακόμα και από την Γαλλική Κοινότητα των Βρυξελλών που ακόμα δεν έχει συνεδριάσει επί του θέματος.


ΠΗΓΗ: thepressproject.gr