21 Οκτ 2016

«Υγειονομική βόμβα» το νομοθέτημα Σταθάκη- Τζάκρη


Από τον Γιώργο Μουργή

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γ. Σταθάκης, υπέγραψε στην Μπρατισλάβα στις 23 Σεπτέμβρη με τους ομολόγους του της ΕΕ τη συμφωνία CETA, με άμεση «προσωρινή» εφαρμογή, πριν περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια!
Δε θα μας απασχολήσει η πάγια τακτική...


απαξίωσης από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που ξεπερνά τα όρια της αυτογελοιοποίησης τους. Το σημαντικό είναι, πως η εν λόγω συμφωνία ανοίγει την κερκόπορτα στο τέρας της ΤΤΙΡ, παρά το τέχνασμα «πρόσκαιρης αναστολής των μυστικών διαπραγματεύσεων της» λόγω αμερικανικών και γερμανικών εκλογών, ιταλικού δημοψηφίσματος κ.λπ.

Με νομοθέτημα νεοφιλελεύθερης κοπής, που εισήχθη για διαβούλευση το δεκαπενταύγουστο και έρχεται προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο με την υπογραφή της υφυπουργού Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη, καταργείται η ευρωπαϊκή Αρχή της Προφύλαξης των πολιτών στο πολυεπίπεδο ζήτημα διατροφής και κατανάλωσης, καθώς εισάγει την Αρχή Απόδειξης της βλαπτικότητας που επικρατεί στις ΗΠΑ. Με απλά λόγια, νόμοι διατροφικής προφύλαξης θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, βορά των πολυεθνικών συμφερόντων και βιομηχανιών τροφίμων. Ο πολίτης καλείται, πλέον, να αποδείξει τη βλαπτικότητα, αυτού που επέλεξε να καταναλώσει και όχι οι Αρχές Προστασίας.

Το βασικό χαρακτηριστικό στο Σχέδιο Νόμου: «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» είναι η κατάργηση της άδειας λειτουργίας–καταλληλότητας στο όνομα δήθεν της απλοποίησης του συστήματος αδειοδότησης ή εξάλειψης της γραφειοκρατίας για άμεσες επενδύσεις. Αρκεί πλέον μια γνωστοποίηση για την έναρξη σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριοποίησης εργαστηρίων, μεταποίησης, βιομηχανιών τροφίμων, ποτών και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Καταργείται κάθε μορφή ελέγχου, προϋπόθεση έναρξης, με την εκ των υστερών σε πραγματικό χρόνο λειτουργίας διενέργεια από τις αρμόδιες αρχές. Αρχές που λειτουργούν ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες, χωρίς καμιά δυνατότητα αληθινού ελέγχου, όχι μόνο για το τι φτάνει στο πιάτο μας, αλλά και στο πώς παράγεται ή παρασκευάζεται. Αναφορικά με την έκδοση άδειας  λειτουργίας–καταλληλότητας, ειδικά στην επιχειρηματική διατροφική αλυσίδα, το σχέδιο νόμου Σταθάκη – Τζάκρη θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τη διατροφική ασφάλεια, με ολέθριες συνέπειες στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου. Όσο κι αν διαψεύδει η Τζάκρη, ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το οπλοστάσιο της ΤΤΙΡ, το γεγονός ότι για αυτό το νομοσχέδιο ζητήθηκε η συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών θεσμών, λέει πολλά…

Βασική παράμετρος πέραν της κατάργησης της Αρχής Προστασίας είναι όσα επίσης σημαντικά καταργούνται, όπως η βεβαίωση από τις αρμόδιες Αρχές Υγειονομικής καταλληλότητας στον τομέα παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.
Προϊόντα ζωικής προέλευσης (για παράδειγμα μέλι, τυρί, λουκάνικα, σαλάμι,  κονσέρβες ψαριού) ή φυτικής προέλευσης προϊόντα (όπως χυμοί φρούτων, ντομάτας, κομπόστες, λάδι) τα τυποποιημένα προϊόντα (όπως ξηροί καρποί, ψωμί, κρουασάν, σνακ, σοκολάτες, παγωτά, έτοιμο φαγητό) θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, ελεύθερα προς κατανάλωση, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα κατόπιν καταγγελίας από καταναλωτές για την ακαταλληλότητα τους!

Παρόμοια λογική θα ισχύσει στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή μεταποίησης τροφίμων πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Καταργείται η άδεια ίδρυσης και ελέγχου για παράδειγμα της Κτηνιατρικής Αρχής.

Στην ισχύουσα νομοθεσία ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος για μυοκτονίες, απεντομώσεις, απολυμάνσεις, τήρηση αρχείων προμηθευτών, ημερομηνίες αγοράς προϊόντων με πιστοποιήσεις καταλληλότητας υλικών και τροφίμων. Ταυτόχρονα υποχρεούται να δηλώνει πώς θα επεξεργαστεί και πού θα διαθέσει τα απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας και της τουαλέτας. Ξεχάστε τα όλα αυτά πλέον με το νέο νόμο! Το σάντουιτς στο πιάτο ενδέχεται να συνοδεύεται από μια βόλτα κατσαρίδας, ποντικού ή μύγας (ανάλογα την όρεξη τους) πριν ή μετά τη διαδικασία παραγωγής του. Η ελεγκτική αρχή του γνωστού ΕΦΕΤ, που εξέδιδε το Κωδικό Έγκρισης δεν θα υφίσταται, καθώς δεν είναι δυνατόν οι αρμόδιοι να εγκρίνουν (τι άραγε;), αφού καταργείται η Αρχή Διασφάλισης υγιεινής των τροφίμων ή των τελικών προϊόντων προς κατανάλωση.

Η Αρχή της Ιχνηλασιμότητας με ημερομηνίες, είδος, ποσότητα προϊόντος, τροφίμου, ο αριθμός παρτίδας, ημερομηνία παραγωγής, καταργείται. Στην επόμενη δηλητηρίαση από ακατάλληλο προϊόν θα είναι παντελώς άγνωστο ποιος είναι ο   υπαίτιος. Το ίδιο κι αν έχουν χρησιμοποιηθεί, κατά τα άλλα απαγορευμένα, γενετικά μεταλλαγμένα υλικά ή υποπροϊόντα στη διαδικασία παράγωγης ή μεταποίησης.

Αν η επιχειρηματικότητα διευκολύνεται μέσα από fast track διαδικασίες, δεν μπορεί επ’ουδενί στο όνομα του υπερκέρδους ή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης, να διακυβεύεται το δημόσιο αγαθό της διατροφικής υγείας και του περιβάλλοντος! Η αποδόμηση του συστήματος της διατροφικής αλυσίδας αποτελεί προπομπό των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου TTIP και CETA. Το σχέδιο νόμου έρχεται να καταργήσει το κανονιστικό πλαίσιο, τις ρυθμίσεις προφυλάξεις που ίσχυαν έστω κατ’ ελάχιστον, σε ό,τι καταναλώνουμε.

Το νεοφιλελεύθερο κεφάλαιο επιχαίρει σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα, σε αγαστή συνεργασία με Σταθάκη -Τζάκρη, αλλά… όση άχνη κι αν ρίξεις σε «διατροφικά σκατά» δεν θα σερβίρεις κουραμπιέδες !


*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 8.10.2016

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ, ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.