9 Οκτ 2016

Οι πέντε καλύτερες ταινίες της εβδομάδας


Γιώργος Ρούσσος
Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με εννέα νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει η νέα δημιουργία του Πολ Βερχόφεν «Εκείνη», με την εξαιρετική Ιζαμπέλ Ιπέρ. 

Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης...

 το «The Neon Demon» του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν με την Έλ Φάνινγκ, η «Αγανάκτηση» του Τζέιμς Σάμους με πρωταγωνιστή τον νεαρό Λόγκαν Λέρμαν και το θρίλερ «Το Κορίτσι του Τρένου» με την Έμιλι Μπλαντ. Ενώ μετά την προβολή του στο Φεστιβάλ Καννών και στις Νύχτες Πρεμιέρας, στις Αίθουσες κυκλοφορεί και το ντοκιμαντέρ «Η Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν.

«Εκείνη» (Elle - 2016) του Πολ Βερχόφεν (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο)

 Η Μισέλ μοιάζει ατρόμητη. Επιτυχημένη επιχειρηματίας, φέρνει την ίδια δυναμική και στην προσωπική της ζωή. Η ζωή της θα αλλάξει δια παντός, όταν θα δεχτεί επίθεση μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Αναζητά με μανία τον άντρα που εισέβαλε στη ζωή της, και το παιχνίδι που προκύπτει ανάμεσά τους, μπορεί να βγει εκτός ελέγχου ανά πάσα στιγμή. Στην ταινία «Elle», η Ιζαμπέλ Ιπέρ υποδύεται μια διευθύντρια, που ελέγχει με σιδερένια πυγμή τόσο την εταιρία της, όσο και την προσωπική της ζωή. Αυτό συμβαίνει μέχρι τη στιγμή, που ένας άγνωστος τη βιάζει μέσα στο σπίτι της. Αντί να το καταγγείλει στην αστυνομία, αναλαμβάνει η ίδια να εντοπίσει τον βιαστή της. Όταν όμως τελικά τον βρίσκει, όλα θα πάρουν μια απροσδόκητη τροπή.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο Φεστιβάλ Καννών και αποτελεί την κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου του Φιλίπ Ντιζάν, «Oh!». Πρόκειται για την πρώτη γαλλική ταινία του Πολ Βερχόφεν («Ρόμποκοπ», «Οι στρατιώτες του σύμπαντος», «Βασικό Ένστικτο»), οποία αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Λοράν Λαφίτ, Αν Κονσινί, Σαρλ Μπερλίνγκ, Βιρζινί Εφιρά. Το φιλμ αποτέλεσε την Ταινία Λήξης του 22ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Εντυπωσιακή η νέα δημιουργία του Πολ Βερχόφεν, καταφέρνει να συγκινήσει τον θεατή, ενώ δεν λείπουν και τα κωμικά στοιχεία, ειδικά στο πρώτο μέρος του έργου, καθώς σταδιακά οδηγούμαστε στο δραματικό φινάλε, μέσα από συχνά πυκνά ευφάνταστες κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ο Ολλανδός σκηνοθέτης έχει στη διάθεση του ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Ξεχωρίζει βέβαια η καταπληκτική Ιζαμπέλ Ιπέρ, της οποίας η ερμηνεία αποτελεί πλέον ορόσημο και μέτρο σύγκρισης για τη νέα κινηματογραφική σεζόν, θυμίζοντάς μας γιατί δικαίως θεωρείται ως μία από τις καλύτερες ερμηνεύτριες της σύγχρονης κινηματογραφικής ιστορίας.

«The Neon Demon» (2016) του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν (Γαλλία, Δανία, Η.Π.Α.)

 Όταν η Τζέσι, ένα επίδοξο μοντέλο, μετακομίζει στο Λος Άντζελες, τα νιάτα και η ζωντάνια της καταβροχθίζονται από μια ομάδα γυναικών, με εμμονή στην ομορφιά, που θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να πάρουν αυτό που έχει... Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Έλ Φάνινγκ, Τζένα Μαλόουν, Μπέλα Χίθκοουτ, Άμπεϊ Λι, Καρλ Γκλούσμαν, Κιάνου Ριβς, Κριστίνα Χέντρικς, Ντέσμοντ Χάρινγκτον, Αλεσάντρο Νιβόλα και Τσαρλς Μπέικερ.

«Ο χαρακτήρας που υποδύομαι, είναι ένα 16χρονο κορίτσι. Ξέρετε, ήμουν 16 όταν γυρίζαμε την ταινία και μπορώ να νιώσω, να μπω στον κόσμο της ηρωίδας. Ξέρω τι σκέφτεται, τι θέλει. Σε μεγάλο βαθμό, δούλεψα με το ένστικτό μου, ενώ ο σκηνοθέτης μου έδωσε την ελευθερία να χτίσω τον χαρακτήρα. Πότε δεν έχω νιώσει τόσο ελεύθερη σ' ένα φιλμ.» - Έλ Φάνινγκ

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν («Drive», «Only God Forgives», «Bronson», «Valhalla Rising»), σε σενάριο του ιδίου και των Μέρι Λόους και Πόλι Στέναμ. Το «The Neon Demon» συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Soundtrack, για το εξαιρετικό μουσικό σκορ του Cliff Martinez. Η ελληνική του πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Σαν ένα μεγάλου μήκους βίντεο κλιπ, το νέο φιλμ του Νίκολας Ρεφν, με τη γνωστή του αισθητική ματιά, εισέρχεται στον αδηφάγο χώρο της μόδας και το αποτέλεσμα είναι ένα νεανικό στυλιζαρισμένο θρίλερ με έντονα χρώματα, όμορφή μουσική και άφθονο slow motion. Θετική η παρουσία της νεαρής πρωταγωνίστριας Έλ Φάνινγκ (Super 8 - 2011), ενώ μαζί της ξεχωρίζουν η Τζένα Μαλόουν (Donnie Darko - 2001) και ο Κιάνου Ριβς (John Wick - 2014).

«Αγανάκτηση» (Indignation - 2016) του Τζέιμς Σάμους (Η.Π.Α.)

 Ο Μάρκους (Λόγκαν Λέρμαν) είναι ένας νεαρός ιδεαλιστής, εβραϊκής καταγωγής που ζει στη συντηρητική κοινωνία των ΗΠΑ στις αρχές την δεκαετίας του ’50. Θα εγκαταλείψει την πόλη του για να σπουδάσει με υποτροφία σ' ένα έγκριτο Κολέγιο του Οχάιο, ενώ ταυτόχρονα θα αποφύγει και την στρατολόγησή του, καθώς και το ενδεχόμενο να βρεθεί σε κάποια εμπόλεμη ζώνη της Κορέας. Οπλισμένος με την ορμή της νιότης του, ο Μάρκους θα ξεκινήσει ανυποχώρητος στις απόψεις του για όλους τους τομείς ακόμα και στον έρωτα, ενώ θα αρνηθεί να υποταχθεί στους πανεπιστημιακούς κανόνες. Πολύ σύντομα όμως θα ανακαλύψει, ότι σε μία τόσο συντηρητική κοινωνία έχεις μόνο δύο επιλογές, είτε να υποταχθείς είτε να συντριβείς.

Ο υποψήφιος για Oσκαρ σεναριογράφος του «Brokeback Mountain» και του «Τίγρης και Δράκος» περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του καταξιωμένου Φίλιπ Ροθ. Εξαιρετικός ο νεαρός πρωταγωνιστής Λόγκαν Λέρμαν («The Perks of Being a Wallflower»), σώζει μία μέτρια ταινία, έχοντας άξιο συμπαραστάτη του, τον Τρέιει Λετς (The Big Short - 2015, August: Osage County - 2013) στον ρόλο του καθηγητή. Πρωταγωνιστούν: Σάρα Γκαντόν, Λόγκαν Λέρμαν, Τρέιει Λετς, Λίντα Έμοντ, Μπεν Ρόσφιλντ, Μέλανι Μπλέικ Ρουθ, Ντάνι Μπερστάιν, Νόα Ρόμπινς, Μπράιαν Μπάρτον

«Η Τελευταία Παραλία» (L’ultima spiaggia / The Last Resort - 2016) των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία)

 Στην «Τελευταία Παραλία», ένας  τοίχος χωρίζει τους άντρες από τις γυναίκες στην παραλιακή εγκατάσταση της Τεργέστης με την λαϊκή ονομασία “Pedocin”. Μια παραλία μοναδική στην Ευρώπη. Ένας χώρος χαμένος σαν νησί, ανάμεσα σε παρκαρισμένες τουρκικές νταλίκες που περιμένουν να περάσουν το τελωνείο του λιμανιού, για να μπουν στην Ευρώπη. Εδώ η θάλασσα ενώνει και χωρίζει, διευρύνει τα σύνορα, τα συγχέει και τα επανακαθορίζει.

Η «Τελευταία Παραλία», αποτελεί ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικής παρατήρησης. Οι συνήθεις χειρονομίες, οι κινήσεις, τα λόγια και η συμπεριφορά των πρωταγωνιστών, μας διηγούνται πράγματα που πιστεύαμε ότι ξέρουμε, τα οποία αντίθετα θα αποκαλυφθούν πιο πολύπλοκα. Γεγονότα και εμπειρίες που ανήκουν στη συλλογική μας μνήμη. Το ντοκιμαντέρ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο, στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και στο 22ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.


«Το Κορίτσι του Τρένου» (The Girl on the Train - 2016) του Τέιτ Τέιλορ (Η.Π.Α.)

 Κάθε μέρα, στο τρένο καθ' οδόν για τη δουλειά της, η Ρέιτσελ (Έμιλι Μπλαντ) περνά δίπλα από το παλιό της σπίτι, στο οποίο τώρα ζει ο πρώην άντρας της με τη νέα του σύζυγο. Βλέπει, επίσης, το σπίτι ενός άλλου παντρεμένου ζευγαριού, λίγα τετράγωνα παρακάτω και αρχίζει να φαντάζεται την ιδανική, ευτυχισμένη τους ζωή. Μια μέρα, περνώντας με το τρένο μπροστά από το σπίτι τους, η Ρέιτσελ θα δει κάτι, που αλλάζει, όλα όσα πίστευε για το άγνωστο αυτό ζευγάρι. Όταν η γυναίκα εξαφανιστεί, η Ρέιτσελ θα αρχίσει να πιστεύει, ότι ίσως σχετίζεται με την εξαφάνισή της με κάποιον τρόπο.

Το διεθνές μπεστ σέλερ της Πόλα Χόκινς, μεταφέρεται στο σινεμά ως ένα ψυχολογικό θρίλερ. Το «Κορίτσι του Τρένου» (The Girl on the Train - 2016), αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Τέιτ Τέιλορ (The Help - 2011), στην οποία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Έμιλι Μπλαντ, Χέιλι Μπένετ, Λιουκ Έβανς, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Λίζα Κουντρό, Άλισον Τζένι, Τζάστιν Θερού, Έντγκαρ Ραμίρεζ. Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Παρά την σε γενικές γραμμές προβλέψιμη εξέλιξη του σεναρίου, το φιλμ επιβιώνει οριακά, εξαιτίας κυρίως της χαρισματικής εμφάνιση της Έμιλι Μπλαντ.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Ο Συγγραφέας» (Un homme idéal - 2015) του Γιαν Γκοζλάν (Γαλλία)

 Ο Ματιέ είναι νεαρός επίδοξος συγγραφέας, που όσο αναζητά την έμπνευση κάνει περιστασιακές δουλειές. Καθώς οι ιδέες του έχουν στερέψει, όταν θα βρει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει γράψει κάποιος άλλος, γρήγορα θα την οικειοποιηθεί, θα τη δημοσιεύσει ως δική του και θα κατακτήσει την κορυφή της διασημότητας. Ο Ματιέ παντρεύεται την γοητευτική Αλίς και περνάει πολύ από τον χρόνο του στην παραθαλάσσια βίλα των γονιών της στην Cote d’Αzur ψάχνοντας το θέμα του επόμενου βιβλίου του. Όμως κάποιος γνωρίζει τι έχει συμβεί...

Πέντε χρόνια με το φιλμ «Caged» (Captifs - 2010), ο Γιαν Γκοζλάν επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του. Ο «Συγγραφέας», είναι ένα αγωνιώδες θρίλερ γυρισμένο στο Παρίσι και την Cote d’Azur με τον ανερχομένο νεαρό Γάλλο σταρ Πιερ Νινέ (Yves Saint Laurent, François Ozon's Franz) και την Αν Ζιραρντό (Lights Out - 2010, Next Time I'll Aim for the Heart - 2014).

«Un Condor» (2015) του Γιάννη Κολόζη (Ελλάδα)

 Το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κολόζη, ακολουθεί το ταξίδι επιστροφής του Sergio Contreras στη Χιλή μετά από 38 χρόνια. Από το Σέφιλντ της Αγγλίας στο Πούντα Αρένας, τη νότια άκρη του κόσμου και από τα επιβλητικά Τόρρες ντελ Πάινε στo Σαντιάγο και στην έρημο Ατακάμα, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ιστορία ενός ανθρώπου που στα 17 του αναγκάστηκε να φύγει μακριά από τη Χιλή της χούντας, να αυτοεξοριστεί και να ζήσει τη δική του μεγάλη περιπέτεια. Ο Sergio, γεμάτος θετική ενέργεια, δεν περιγράφει τη δραματική ζωή ενός Χιλιανού εξόριστου, αλλά τη σύνθεση όλων των αρνητικών και θετικών στιγμών της ζωής ενός ανθρώπου που ξέρει να επιβιώνει και να εξελίσσεται. Μέσα από ένα road trip από τον νότο ως τον βορρά της Χιλής, μια προσωπική ιστορία συνδέεται με την ιστορία του σύγχρονου κόσμου.

Το «Un Condor» έχει τιμηθεί με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας & 2ου Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ & Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, με το Βραβείο Κοινού στο London Greek Film Festival και με το Βραβείο 3ου Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

«Μην Ανασαίνεις» (Don’t Breathe - 2016) του Φέντε Άλβαρεζ (Η.Π.Α.)

Η Rocky (Τζέιν Λέβι) είναι αποφασισμένη να ξεφύγει με κάθε τρόπο από τη βίαιη μητέρα της και να σώσει τη μικρότερη αδελφή της από το αδιέξοδο μέλλον που απλώνεται μπροστά τους. Μαζί με τους φίλους της Alex (Ντίλαν Μινέτ) και Money (Ντάνιελ Ζοβάτο) έχει διαπράξει μια σειρά από μικροληστείες για να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζεται και να αποδράσει από τη φρικτή κωμόπολη όπου ζει. Όταν η συμμορία των τριών μαθαίνει ότι ένας τυφλός ερημίτης (Στίβεν Λανγκ) ζει σε μια εγκαταλελειμμένη γειτονιά και ότι κρύβει μια μικρή περιουσία κάπου στο σπίτι του, αποφασίζουν να κάνουν την τελευταία τους ληστεία. Το σχέδιο δεν πάει καλά, το θύμα αποδεικνύεται πιο απειλητικό από ότι θα μπορούσαν να φανταστούν, αφού εκτός από χρήματα ο τυφλός άντρας κρύβει και πολλά άλλα.