16 Οκτ 2016

Μάχη μεταξύ «κυβερνητικών» και «κομματικών» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Παρέμβαση Τσίπρα


Ολονύχτια μάχη παρασκηνίου δόθηκε χθες, στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ «κυβερνητικών» και «κομματικών», καθώς οι «αντιφρονούντες» - κομματικοί αποπειράθηκαν να περιορίσουν τη συμμετοχή των κυβερνητικών στην Κεντρική Επιτροπή.
Η αρχή έγινε, όταν εκ μέρους του προεδρείου, ο...


Αριστείδης Μπαλτάς έθεσε σε ψηφοφορία το ερώτημα, εάν το συνέδριο συμφωνεί να συμπεριληφθούν στην ποσόστωση του 25% και οι βουλευτές.

Υπενθυμίζεται, ότι, βάσει του καταστατικού, τα κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να ξεπεράσουν το όριο του 25% στην Κ.Ε.

Η ερώτηση του κ. Μπαλτά -«Θέλετε να συμπεριλαμβάνονται οι βουλευτές  στην ποσόστωση; Δεν θέλετε να συμπεριλαμβάνονται οι βουλευτές στην ποσόστωση;»- προκάλεσε σύγχυση, καθώς θεωρήθηκε ασαφής. Αποτέλεσμα ήταν να εγκριθεί η  πρόταση, που συμπεριελάμβανε και τους  βουλευτές στην ποσόστωση.

Δεδομένου ότι είχε προηγηθεί ψηφοφορία για τον αριθμό των μελών της Κ.Ε. (η νέα απόφαση όρισε ως αριθμό τα 151 μέλη) η αλλαγή στις ποσοστώσεις θα σήμαινε, ότι στη νέα Κεντρική Επιτροπή μόνο 38 μέλη θα προέρχονταν από την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα, αφού επί της ουσίας, η πρόταση του καταψηφίστηκε.

«Αν καταλαβαίνετε τι ψηφίζετε καλώς. Αλλά αν δεν καταλαβαίνετε, τότε υπάρχει θέμα, γιατί ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου» είπε ο κ. Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα και ζητώντας να επαναληφθεί η ψηφοφορία, όπως και τελικά έγινε.

Σύμφωνα με τη δεύτερη ψηφοφορία οι βουλευτές δεν θα περιλαμβάνονται στην ποσόστωση του 25%.

Ακολούθησε η παρέμβαση του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος εκ μέρους της Πολιτικής Απόφασης διευκρίνισε ότι κακώς μπήκε εξ αρχής σε ψηφοφορία ένα θέμα το οποίο ακριβώς επειδή άπτεται του καταστατικού, μόνο σε καταστατικό συνέδριο μπορεί να λυθεί.

Επανερχόμενος στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Παρόλο που η επιχειρηματολογία Βίτσα ήταν σωστή, εν τούτοις το κόμμα είναι κυρίαρχο σώμα και δικαιούται ακόμη και να κάνει και λάθος. Δεν ζήτησα να παρθεί πίσω μια απόφαση, ζήτησα το προεδρείο να ξαναβάλει το ζήτημα σε διαδικασία επειδή είναι σοβαρό» είπε ο πρόεδρος του κόμματος. Ένα λάθος δεν διορθώνεται με άλλο λάθος» κατέληξε.

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή, με την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, όπως και το θέμα της Περιφερειακής Συγκρότησης.