16 Οκτ 2016

ΔΝΤ: 1.200 ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, 5.000 ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΑΣΥΔΟΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!


ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.  
ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Το Ταμείο, προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και να πιέσει τους Γερμανούς για την ελάφρυνση του χρέους και τα χαμηλότερα πλεονάσματα, ζητεί...


την επιβολή πλαφόν 1.200 ευρώ σε όλες τις συντάξεις, να μειωθεί το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, να καταργηθούν οι εναπομείνασες φοροαπαλλαγές και να απελευθερωθούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις!  

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άκουσε από πρώτο χέρι στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε μαζί με την Κριστίν Λανγκάρντ και το πολυπληθές επιτελείο της, τι απαιτεί το ΔΝΤ, για να διασφαλίσει, ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αντάλλαγμα το Ταμείο προσφέρει τη δέσμευση, ότι θα πιέσει τους Γερμανούς και θα πετύχει μείωση πλεονασμάτων στο επίπεδο του 1,5%, από 3,5% που είναι ο στόχος για το 2018 και μετά, και μια γενναία ρύθμιση του χρέους με διάρκεια αποπληρωμής που μπορεί να φτάσει και τα 60 χρόνια. Το ''τυράκι'' που δίνει το ΔΝΤ είναι γλυκό, πλην όμως είναι οφθαλμοφανής και η ''φάκα''. Η χώρα δεν αντέχει τα νέα μέτρα που ζητεί η Ουάσιγκτον. Πολλώ δεν μάλλον δεν τα αντέχει η κυβέρνηση. Ούτε η συγκεκριμένη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε καμιά άλλη.  

Είναι αρκετές βδομάδες τώρα, που το ΔΝΤ προετοιμάζει το έδαφος για νέα μέτρα, είτε αμφισβητώντας το ύψος των πλεονασμάτων που έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 και το 2018, είτε βάζοντας στο τραπέζι ξανά ζήτημα νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Είναι ενδεικτικό, πως ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, ο γνωστός Πόλ Τόμσεν, έκανε λόγο προ δεκαημέρου για την ανάγκη μείωσης δαπανών στις συντάξεις: ''Η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 10% έως 11% του ΑΕΠ, ποσοστό πενταπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης''.  

Αυτά τα είπε δημόσια. Γιατί, ιδιωτικά, στελέχη του ΔΝΤ εξειδίκευσαν τα αιτήματά τους στον εμβρόντητο Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Ουσιαστικά, το ΔΝΤ βάζει στην πρώτη γραμμή το αίτημά του για την κατάργηση της ''προσωπικής διαφοράς'', δηλαδή του ποσού που καταβάλλεται επιπλέον στους νυν συνταξιούχους, ώστε να μην χάσουν χρήματα από τον νέο τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως μια σύνταξη της τάξης των 1.030 ευρώ (μεικτών), μετά τον επανυπολογισμό (με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου) πέφτει στα 785 ευρώ. Τα 245 είναι η ''προσωπική διαφορά', τα οποία συνεχίζει να εισπράττει ο συνταξιούχος. Αυτά ζητεί το ΔΝΤ να κοπούν με το ''μαχαίρι''. Κατ' αυτούς, καμιά σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.  

Το Ταμείο επαναφέρει και θέμα αφορολόγητου. Από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, τα στελέχη της Ουάσιγκτον ζητούν να κατρακυλήσει στα 5.000 ευρώ, γεγονός που θα σημάνει την εκτίναξη της φορολογίας ακόμη και για τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά, να θέσει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ. Τελικά έφερε ρύθμιση στη Βουλή για 9.100 και, κατόπιν επιμονής των δανειστών, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με 8.636 ευρώ. Τώρα το ΔΝΤ ζητεί, να κοπεί και άλλο και να μην ξεπερνά τα 5.000.  

Στα ''θέλω'' του Ταμείου, είναι η πλήρης και οριζόντια κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που έχουν απομείνει. Το ΔΝΤ προσδιορίζει τον αριθμό τους σε τριψήφιο, περίπου στις 120, που σχετίζονται με φυσικά πρόσωπα, εκπτώσεις δαπανών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μειώσεις στο εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και άλλα. Οι δανειστές από την Ουάσιγκτον ζητούν, να καταργηθούν μονοκονδυλιά.  

Εννοείται, πως στις απαιτήσεις τους είναι και τα εργασιακά, ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για τα οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη βδομάδα η δεύτερη αξιολόγηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ και ο συνδικαλιστικός νόμος, ενώ δεν μπαίνουν καν στη συζήτηση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θέλει η κυβέρνηση. Μαζί με τα εργασιακά, το ΔΝΤ βάζει και το πλήρες άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων.


ΠΗΓΗ: iskra.gr