12 Σεπ 2016

US OPEN MEN'S: Το σήκωσε ο Βαβρίνκα!


Κώστας Αϊτάκης 
Το ξανάκανε! Ο Στάνισλας Βαβρίνκα κέρδισε και πάλι τον Νόβακ Τζόκοβιτς σε τελικό Major, στο Αμερικανικό Όπεν αυτή τη φορά μετά από μια απίστευτη μάχη τεσσάρων...


ωρών. Τρίτο Grand Slam για τον Ελβετό, ο οποίος πλέον δεν έχει κατακτήσει μόνο το Wimbledon! 

'Ενας εκπληκτικός Βαβρίνκα επικράτησε ενός εξαιρετικού για 3 σετ, Νόβακ Τζόκοβιτς, στον τελικό της Κυριακής με 6-7(1), 6-4, 7-5, 6-3 μετά από έναν και πάλι καταπληκτικό αγώνα ανάμεσα στους δύο διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών.

Τρομερή ποιότητα τένις στα πρώτα τρία σετ, άτυχος ο Σέρβος στο τέταρτο αντιμετώπισε και πάλι πρόβλημα τραυματισμού αλλά με πολύ μεγάλη ψυχή, ολοκλήρωσε τον αγώνα.

Μετά το Αυστραλιανό Όπεν του 2014 (κόντρα στον Ναδάλ) και το Ρολάν Γκαρός το 2015 (κόντρα στον Τζόκοβιτς), ο χαρισματικός 31χρονος Ελβετός  κέρδισε το τρίτο του Grand Slam σε ισάριθμες προσπάθειες και πλέον του μένει μόνο το Wimbledon, για να καταφέρει και το career Grand Slam!

Έχασε την ευκαιρία για τον 13ο του τίτλο σε Major o Σέρβος, ο οποίος αν και ήταν πάρα πολύ καλός για τρία σετ, υπέκυψε και πάλι στο τρομερό παιχνίδι του Βαβρίνκα και στο πρόβλημα τραυματισμού που εμφάνισε στο τέταρτο σετ.

Ο Stan the man με το γνωστό του full επιθετικό τένις, το οποίο έβγαλε σε όλη του την ομορφιά ειδικά μετά το πρώτο σετ, μπόρεσε και πάλι να κάνει το καθήκον του σε τελικό, όπου δεν χάνει με τίποτα!

11 σερί νίκες σε τελικούς έχει πλέον ο Ελβετός, ο οποίος έδωσε συνέχεια σε αυτό το εντυπωσιακό στατιστικό.

Ισοφάρισε τον Άντι Μάρεϊ με τρεις Grand Slam τίτλους στο ενεργητικό του και τελείωσε ιδανικά μια χρονιά στα Major, η οποία μέχρι το US Open ήταν μέτρια.

Ο Νόλε "κόλλησε" στους 12 τίτλους Major μετά το φετινό Ρολάν Γκαρός, στο οποίο πέτυχε το δικό του career Grand Slam και προβληματίζει αρκετά τους φίλους του, οι οποίοι θέλουν να τον δουν να καταρρίπτει ακόμα περισσότερα ρεκόρ, πλησιάζοντας τους Ναδάλ (14) και Φέντερερ (17).

Με ένα χαμόγελο γεμάτο ανακούφιση, ο Νο3 του ταμπλό πανηγύρισε τη νέα του τεράστια επιτυχία, που πλέον ανεβάζει ακόμα περισσότερο το status του ως ενός πραγματικά σπουδαίου τενίστα, πάρα πολύ γενναίου στα δύσκολα.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που πληγώνει τον Νόλε σε Major μετά το Αυστραλιανό Όπεν του 2014 (προημιτελικά) και Ρολάν Γκαρός του 2015 (τελικός), δείχνοντας ο μόνος τενίστας που απειλεί συστηματικά τον Σέρβο σε αυτό το επίπεδο και σε όλες τις επιφάνειες.

Μόλις σε 19-5 μείωσε το h2h με τον Τζόκοβιτς, αλλά όταν οι δύο αυτές νίκες σου έχουν χαρίσει από δύο slams, ο Βαβρίνκα μόνο ικανοποιημένος μπορεί να είναι.

Ο Σέρβος εμφανίστηκε εξαιρετικός στα τρία πρώτα σετ, ακόμα και αν έχασε το δεύτερο και το τρίτο, αλλά προδόθηκε από το πρόβλημα τραυματισμού που παρουσίασε στο πόδι από τη υπερπροσπάθεια τριών πολύ κουραστικών σετ, και μπόρεσε με μεγάλη δυσκολία να ολοκληρώσει τον αγώνα.

Τελικά, τα έδωσε όλα, έκανε δύσκολη την ζωή του Βαβρίνκα να "κλείσει" το ματς αλλά ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να κάνει κάτι παραπάνω στην σωματική κατάσταση που βρέθηκε στο τέταρτο σετ.

"Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που κέρδισα έναν τεράστιο πρωταθλητή όπως τον Νόβακ. Ήταν ένας πολύ απαιτητικός αγώνας" δήλωσε λίγο μετά τον θρίαμβό του ο Ελβετός.

"Δεν ήρθα εδώ με τρελές προσδοκίες. Αλλά όποτε έμπαινα στο court, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν η νίκη".

Να θυμίσουμε, ότι ο Σταν έσωσε match point του Νταν Έβανς στον αγώνα του για τον τρίτο γύρο.

Κατέληξε να κερδίσει το τουρνουά...

"Νιώθω, ότι έπαιξα πολύ τένις αυτές τις δύο εβδομάδες αλλά άξιζε τον κόπο! Aυτή τη στιγμή είμαι άδειος από δυνάμεις" προσέθεσε ο νικητής του φετινού US Open".

Έσταξε μέλι και για τον Νόβακ Τζόκοβιτς: "Σε ευχαριστώ για τους αγώνες που έχουμε δώσει. Χάρη σε σένα έγινα ο παίκτης που είμαι σήμερα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να θυμηθεί τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001: "Υπάρχουν κάποια πράγματα πολύ σημαντικότερα από το τένις. Πρέπει να θυμόμαστε όλοι αυτή τη μέρα".

Από τη πλευρά του, ο φιναλίστ Νόλε έβγαλε το καπέλο στην ανωτερότητα του Σταν: "Νίκησε ο πιο θαρραλέος παίκτης στις κρίσιμες στιγμές. Του άξιζε η νίκη. Είναι μεγάλος πρωταθλητής. Ήταν πνευματικά ο πιο δυνατός".

"Δεν ήξερα σε τι κατάσταση σωματικά ήμουν πριν από το τουρνουά. Αν κάποιος μου έλεγε, ότι θα έφτανα μέχρι τον τελικό, θα το δεχόμουν" παραδέχτηκε ο Νόβακ.

Σε ερώτηση για το τι είπαν στο φιλέ δευτερόλετα μετά το τέλος του επικού τελικού απάντησε διπλωματικά: "Δεν μπορώ να το αποκαλύψω. Ήταν λίγα λόγια μεταξύ φίλων".

Με ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο παιχνίδι Major μέσα στο 2016, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το φετινό Αμερικανικό Όπεν με τους παίκτες να δίνουν πλέον ραντεβού στα κορυφαίο επίπεδο, στα hard courts της Αυστραλίας, τον Γενάρη του 2017.


US OPEN MEN'S DRAW