12 Σεπ 2016

Tο πιο μικροσκοπικό μωρό στον κόσμο!


Όταν γεννήθηκε ήταν 22 εκατοστά, ζύγιζε μετά βίας 226 γραμμάρια και η πατούσα της είχε το μέγεθος ενός νυχιού. Όλοι φοβόντουσαν ότι δεν θα τα καταφέρει
Το μικρότερο μωρό του κόσμου, όμως, η Emilia Grabarczyk, κατέρριψε όλα τα προγνωστικά και εξακολουθεί να κάνει τεράστια βήματα προόδου. 
Εννέα μήνες μετά τη γέννησή της στο Witten της Δυτικής...


Γερμανίας, η μικρούλα ζυγίζει 3 κιλά και 200 γραμμάρια – έχει δηλαδή αποκτήσει το υγιές βάρος ενός νεογέννητου.

Ο τοπικός Τύπος αναφέρει, ότι η Emilia είναι το μικρότερο πρόωρο μωρό στον κόσμο, που επιβιώνει. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Rumaisa Rahman που ήταν 24 εκατοστά και ζύγιζε 244 γραμμάρια το 2004, όταν γεννήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λογιόλα, στο Σικάγο. Ο δρ Bahman Gharavi, διευθυντής της Κλινικής Παίδων & Εφήβων του Νοσοκομείου St Mary, όπου γεννήθηκε η Emilia, δήλωσε, πως η επιβίωσή της ήταν αληθινό θαύμα.



«Είναι πολύ μαχητική», είπε. «Ακόμα και η επιβίωση βρεφών με βάρος γέννησης κοντά στα 400 γραμμάρια είναι σπάνια, όχι ενός μωρού που δεν έφθανε καν τα 230. Νομίζω, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε την Εμίλια για την επιβίωσή της. Είναι πολύ μαχητική». Η μητέρα της Emilia μόλις είχε μπει στην 26 εβδομάδα της κυήσεως όταν αποφασίσθηκε να υποβληθεί σε καισαρική, διότι είχε πρόβλημα με τον πλακούντα της και το μωρό θα πέθαινε διότι υποσιτιζόταν. Ένα έμβρυο αυτής της ηλικίας κανονικά ζυγίζει γύρω στα 600 γραμμάρια, αλλά η Emilia είχε ήδη σοβαρή υστέρηση ανάπτυξης.

Την γέννησή της ακολούθησαν έξι μήνες αβεβαιότητας για την επιβίωσή της, αλλά και για την ποιότητα που θα είχε η ζωή της, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συνηθισμένο να έχει το μωρό πολλαπλά προβλήματα. Ευτυχώς, όμως, η Emilia έως στιγμής δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα και οι έως τώρα ενδείξεις για το μέλλον της είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές.


ΠΗΓΗ: perierga.gr