7 Σεπ 2016

Federer: "Θέλω να παίξω για πολλά χρόνια ακόμα" (vid)

Ο Roger Federer παραχώρησε μια πλούσια συνέντευξη στην ΑΤΡ, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ελβετία. Ο σπουδαίος Ελβετός τενίστας μίλησε για την αποθεραπεία του, για τους...


μελλοντικούς του στόχους, για τη μάχη του Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης και για τον μεγάλο του θαυμασμό για τη Serena Williams.

"Είμαι όλο και καλύτερα, βρίσκομαι στο σωστό δρόμο, δεν είχα ακόμα κάποιο πισωγύρισμα και ελπίζω να συνεχίσω έτσι. Οι τελευταίες 6 εβδομάδες ήταν καλές για μένα, ήσυχες. Έχω χρόνο τώρα, για να αναρρώσω και αργότερα θα έχω αρκετό χρόνο για να προπονηθώ. Ήταν σημαντικό, να δώσω ένα διάλειμμα στο γόνατό μου. Τώρα σιγά σιγά θα περάσω στην επόμενη φάση και θα αρχίσω να παίζω τένις", ανέφερε ο Federer, σχετικά με τη διαδικασία της αποκατάστασής του.

Ο Ελβετός, αποφάσισε να μην αγωνιστεί στο US Open, για πρώτη φορά από το 1999. Δεν αγωνίστηκε ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, βάζοντας πρόωρο τέλος στη σεζόν του. Ήταν η πρώτη χρονιά από το 2000, που δεν κέρδισε ούτε έναν τίτλο.

"Σκεφτήκαμε όλα τα δυνατά σενάρια, για να μπορέσω με κάποιον τρόπο να αγωνιστώ στο US Open. Στο τέλος, όμως, η μόνη σωστή απόφαση για την υγεία μου ήταν να μην πάω, όσο επίπονη και αν ήταν. Είμαι εντάξει πάντως, τα πηγαίνω μια χαρά, είμαι υγιής, απολαμβάνω το χρόνο που έχω με την οικογένειά μου και συχνά τσεκάρω τα αποτελέσματα των αγώνων", σχολίασε ο Roger, ο οποίος πρόσθεσε, πως θα μπορούσε να αγωνιστεί σε κάποιο από τα μεγάλα τουρνουά που έχασε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα οι συνέπειες θα του κόστιζαν πολλά στο μέλλον. 

Ο κάτοχος 17 Grand Slam τίτλων, εξήγησε, πως η φετινή του σεζόν τον έκανε να συνειδητοποιήσει, πως νιώθουν οι παίκτες που έχουν αντιμετωπίσει μεγάλους τραυματισμούς και να κατανοήσει καλύτερα, πως δεν είναι τόσο σημαντικά τα αποτελέσματα, όσο η υγεία.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Federer μίλησε για τη μάχη του Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης, που γίνεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στον Novak Djokovic και στον Andy Murray. Ο Σέρβος παραμένει πολύ μακριά από τον Βρετανό, που αν όμως κερδίσει μερικούς μεγάλους τίτλους ακόμα, μπορεί να τον πλησιάσει επικίνδυνα.

"Ήταν τεράστιο, όταν ο Novak κέρδισε το Roland Garros, ήταν πολύ καλό για το παιχνίδι, πολύ καλό για εκείνον, πέτυχε το career Grand Slam και κέρδισε 4 Slams στη σειρά, οπότε ήταν μια απίθανη χρονιά γι' αυτόν. Έδειξε να έχει κάποιες δυσκολίες τελευταία, αλλά ακόμα κι έτσι κέρδισε στο Τορόντο. Τα πηγαίνει μια χαρά και θα είναι πολύ δύσκολο να χάσει στο US Open.

O Andy κατάφερε να μικρύνει λίγο τη διαφορά κι αυτό είναι πολύ καλό. Κέρδισε στο Queen's, στο Wimbledon, πήγε τελικό στο Cincinnati και φυσικά πήρε το χρυσό στους Ολυμπιακούς. Με έχει εντυπωσιάσει ο Andy. Ελπίζω, πως θα συνεχίσει να κυνηγάει τον Novak, γιατί είναι πιο συναρπαστικό για τους φίλους του αθλήματος."


Όσον αφορά τις βλέψεις του για όταν επιστρέψει στη δράση, ο Roger δεν έκρυψε πως ήδη ρίχνει κλεφτές ματιές στο 2018: "Το φυσιολογικό πρόγραμμα για το 2017, είναι να παίξω στο Hopman Cup, στο Australian Open και στο Ντουμπάι. Μετά θα έρθουν πολλά πράγματα ακόμα, αλλά για την ώρα νομίζω, πως σε αυτά τα τρία τουρνουά πρέπει να συγκεντρωθώ. Μετά από αυτό έχω λίγο πολύ τον χάρτη του 2017 σχηματισμένο στο μυαλό μου, για τα τουρνουά που θέλω να αγωνιστώ.

Σκέφτομαι και το 2018, που είναι προφανώς μακριά και θα πρέπει πρώτα να δω πως θα είναι το σώμα μου μετά από όλους αυτούς τους αγώνες. Γι' αυτό η προετοιμασία αυτούς τους μήνες θα είναι πραγματικά το κλειδί."


Ο Federer θεωρεί, πως αν αξιοποιήσει το χρόνο που έχει μπροστά του, για να επαναφέρει το σώμα του στην καλύτερή του κατάσταση, μπορεί να επιστρέψει πολύ δυναμικά, αλλά και να διατηρηθεί στο υψηλό επίπεδο του αγωνιστικού τένις για αρκετά χρόνια ακόμα.

"Πιστεύω, πάντως, πως μπορώ να επιστρέψω πολύ δυνατός, γιατί ποτέ δεν είχα 6 μήνες για να προετοιμαστώ. Συνήθως είχα 6 εβδομάδες, ένα μήνα, κάποιες φορές μόνο 3 εβδομάδες. Τώρα έχω πολλή δουλειά να κάνω και ελπίζω να επιστρέψω δυνατός, έτσι ώστε να έχω την ευκαιρία να παίξω για πολλά χρόνια ακόμα στο Tour."

Τέλος, ο Federer μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ηρωίδα του αμερικανικού αθλητισμού, Serena Williams, αποκαλύπτοντας πως ελπίζει, να είναι εκείνη που θα κερδίσει το US Open στο τέλος της εβδομάδας.

"Είναι θαυμάσιο που αγωνίζεται ακόμη. Για λίγο καιρό όλα έδειχναν πως δε θα έμενε στο tour, γιατί ήταν τραυματισμένη, ενδιαφερόταν για άλλα πράγματα και είχε κάποια προβλήματα υγείας. Ανησυχούσαμε πως θα αφήσει το παιχνίδι νωρίς, όπως έκαναν πολλές άλλες πριν από αυτήν, στα 25, στα 27 και στα 29. Πολλά κορίτσια σταμάτησαν νωρίς και θα ήταν απλό να κάνει το ίδιο και η Serena, με τόσες επιτυχίες που είχε ήδη.

Αλλά παίζει ακόμα στα 34 νομίζω πια, κάτι που είναι θαυμάσιο και μπορεί να δώσει έμπνευση σε όλη τη νέα γενιά που θα τη διαδεχτεί. Απέδειξε πως το τένις μπορεί να κρατήσει 20 χρόνια και στο γυναικείο tour. Είναι όμορφο που το βλέπουμε και είμαι μεγάλος θαυμαστής της. Στ' αλήθεια ελπίζω να μπορέσει να κερδίσει το US Open, μετά από τη δύσκολη ήττα που είχε πέρσι στα ημιτελικά. Της εύχομαι τα καλύτερα και ελπίζω να συνεχίσει να αγωνίζεται για αρκετό καιρό ακόμα."


Απόσπασμα από τη συνέντευξη: