17 Σεπ 2016

Ω τι κόσμος, μπαμπά

  
Γεια σου πιτσιρίκο,
 

Χθες είδα την είδηση της εξαγοράς της Monsanto απο την Bayer. Δεν είναι η πρώτη, είχε προηγηθεί η εξαγορά της Syngenta από την Chem China (China National Chemical corp), που ήδη έλαβε την άδεια από τις αρχές των ΗΠΑ.
Monsanto-Bayer και Syngenta-Chem China πλέον ελέγχουν...


 το 60% της παραγωγής και διάθεσης πατενταρισμένων σπόρων και ελέγχουν σχεδόν το σύνολο των GMO (γενετικά τροποποιημένων οργανισμών).

Οι εταιρείες, μέσω των εκπροσώπων τους, τις εκάστοτε κυβερνήσεις, πλασάρουν όλη την δραστηριότητά τους ως φιλολαϊκή, με κύριο σκοπό την επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος στον κόσμο.

Η πείνα και η φτώχεια, όχι μόνο δεν καταπολεμήθηκαν, αντίθετα αυξήθηκαν.

Σήμερα, έξι εκατομύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα.

Σε χώρες, όπως η Ινδία, που η αγροτική παραγωγή έχει παραδοθεί στις εταιρείες βιοτεχνολογίας, οι αγρότες πια βρίσκονται σε αδιέξοδο, οι τιμές των προϊόντων καθορίζονται μέσα από τις εταιρείες από την αγορά του σπόρου μέχρι την παράδοσή του στην εταιρεία διανομής, με αποτέλεσμα οι αγρότες να οδηγούνται στην απόγνωση.

Οι αυτοκτονίες αγροτών είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες χώρες όπου ακολουθείται η ίδια πρακτική (Βραζιλία, Αργεντινή, Νότια Αφρική).

Οι τιμές των τροφίμων, παγκοσμίως, αντί να μειώνονται, αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία.


Ο εκτοπισμός των ντόπιων ποικιλιών άλλοτε γίνεται με τις ευλογίες των κρατών και άλλοτε με μαφιόζικους τρόπους όπως η επιμόλυνση των εδαφών και των καλλιεργειών των ατίθασων αγροτών ή ακόμα και ατίθασων κρατών από γειτονικές καλλιέργειες.

Στις ΗΠΑ, όπου σχεδον το σύνολο των καλλιεργειών βασίζονται σε προϊόντα αυτών των εταιρειών, έχει παρατηρηθεί η μείωση σχεδόν στο μισό των πληθυσμών της μέλισσας.
Οι μελισσοκόμοι κατηγορούν τις εταιρείες ότι ευθύνονται, μιάς και τα ίδια φαινόμενα έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην Ισπανία και στην Ρουμανία, χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης που ήδη έχουν επιτρέψει την καλλιέργεια GMO προϊόντων.

Κάποιος θα αναρωτηθεί, τι τον νοιάζει αν το αλεύρι που θα φτιάξει το ψωμί ο φούρναρης θα είναι έτσι ή γιουβέτσι, κι όμως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος που έχει η εταιρεία στον καθορισμό της τιμής και εάν σου επιτρέπει να το έχεις, καθορίζοντας την τιμή που μπορεί να είναι απαγορευτική.

Δηλάδή, ο ολοκληρωτικός έλεγχος στη ζωή μας.

Ο ολοκληρωτικός έλεγχος των κοινωνιών και η ολοκληρωτική καταστροφή αυτών που αντιστέκονται, εξαναγκάζοντάς τους στην εξαθλίωση και στον θάνατο από την πείνα.

Με βάση το πατεντάρισμα του σπόρου (που πλέον θεωρείται ιδιοκτησία της εταιρείας), εάν εγώ θέλω να πάω σε μια αγροτική περιοχή και να καλλιεργήσω λίγα μέτρα γης γιά να καλύψω τις βασικές μου ανάγκες σε είδη διατροφής, δεν θα μπορώ.

Αυτό που έκαναν επί χρόνια οι πρόγονοί μας να σπέρνουν ένα μικρό χωραφάκι για το στάρι της χρονιάς, να διατηρούν ενα εποχιακό λαχανόκηπο, έξι εφτά ζωντανά, λίγες κότες, δυο τρία μελίσια γιά την επιβίωσή τους θα απαγορεύεται πλέον και με το νόμο.

Το 2001 υπογράφτηκε η συμφωνία TRIPS (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights).

Τα κράτη υποχρεούνται με νομοθετικές ρυθμίσεις, να επιτρέπουν και να διευκολύνουν τις εταιρείες στην προώθηση των προϊόντων τους στον αγροτικό πληθυσμό.

Αυτή η συμφωνία ήταν ο προπομπός της TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) και TPP (Transpacific partneship).

Τα καθαρά τρόφιμα στον κόσμο πλέον γίνονται συλλεκτικό είδος.

Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ με τίποτα, το ποιός θα μου καθορίζει τον τρόπο ζωής μου, το ποιός θα μου επιβάλλει τα θέλω μου.

Έτσι, αναπόφευκτα, μου έρχονται στο μυαλό συγκρίσεις.

Ποιός είναι σήμερα ανελεύθερος, ο πολίτης της Δύσης ή ο πολίτης της Β. Κορέας;

Ποιός ζει με ψευδαισθήσεις και με τεχνητά θέλω;

Ποιός τελικά έχει καλύτερη ποιότητα ζωής, αυτός που τρέφεται με πλαστική τροφή γεμάτη χημικά και πεθαίνει απο την μιζέρια του, τα καρκίνωματα και την παχυσαρκία ή αυτός που προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες αλλά ίσως καθαρό φαγητό;

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Β. Κορέα δεν είδα στους δρόμους παιδιά να ζητιανεύουν, μήπως ήταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως μας πληροφορούν τα έγκριτα μέσα ενημέρωσης ή μήπως (λέω μήπως) ήταν στο σχολείο, όπως και είναι η πραγματικότητα;

Δεν είδα όμως και παχύσαρκους, δεν είδα αγρότες να πεθαίνουν στην άκρη του δρόμου από την ασιτία, όπως δεν είδα αγρότες με σύγχρονα μέσα καλλιέργειας τρακτέρ χημειοψεκαστικά, από αυτά που θα συναντήσει κανείς στα μεγάλα αγροκτήματα.

Δεν είδα άστεγους, αλλά δεν είδα και το όνειρο κάθε μικροαστού, να έχει στην κατοχή του μια μεζονέτα και ενα αυτοκίνητο πολυτελείας.

Περπάτησα στους δρόμους, μπήκα στο μετρό, ταξίδευσα με τραίνο
και λεωφορείο στις αγροτικές περιοχές.

Και ναι, είχα συνοδό μαζί μου κάποιον ντόπιο που μίλαγε αγγλικά και πήγα όπου εγώ ήθελα, εκτός από τις στρατιωτικού ενδιαφέροντος τοποθεσίες.

Δεν είδα resort πολυτελείας με κάθε είδους προσφοράς στους υποτίθεται φιλελεύθερους Ευρωπαίους και λοιπούς «πολιτισμένους», είδα όμως τη φύση ανέπαφη.

Γεύτηκα φαγητά, με προϊόντα που δεν θύμιζαν με τίποτα ό,τι είχα συνηθίσει· πολλά από αυτά μου έφεραν στη θύμησή μου γεύσεις από τα παλιά, όπως την κότα που έβραζε η γιαγιά μου από το δικό της κοτέτσι· σκληρή αλλά θαυμάσια.

Ναι, δεν θα βρείτε σοκολάτες, ουτε Μακ Ντοναλντς, δεν θα βρείτε Στάρμπακς, ούτε παιδιά στους δρόμους γιά εκμετάλλευση.

Και φυσικά, δεν θα βρείτε ούτε ενα προϊόν απο τις εταιρείες βιοτεχνολογίας, αν και η Κίνα πολύ θα ήθελε να βάλει πόδι στις εύφορες περιοχές της χώρας.

Τώρα το πώς μετριέται η αξιοπρέπεια και η ελευθερία δεν ξέρω· αυτό που ξέρω είναι ότι δεν μετριέται με τους εκατομύρια άστεγους, τους πεινασμένους που ζουν μέσα από κάδους σκουπιδιών ή από ανηλίκους που εξωθούνται στην πορνεία, για να επιβιώσουν.

Δεν μετριέται στις παραγκουπόλεις.

Και ας θυμόμαστε, η εξαγορά της Syngenta έγινε για 43 δισ. δολάρια και της Monsanto 66 δισ. δολάρια, ποσά που θα μπορούσαν να λύσουν το επισιτιστικό πρόβλημα, να εξαλείψουν την πείνα και την φτώχεια από κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη.

NIZ
Dalat Vietnam

Υ.Γ. Οι Μonsanto-Bayer, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι οι εταιρείες που έφτιαξαν το Agent orange (Monsanto) με χρήση στον πόλεμο του Βιετνάμ, Zyclon B (Bayer) σε θαλάμους αερίων στη ναζιστική Γερμανία.

(Αγαπητέ φίλε, όπως πάει το πράγμα στον πλανήτη, ο θάνατος θα είναι λύτρωση. Οι Έλληνες δεν έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε τη Βόρεια Κορέα, γιατί η Βόρεια Κορέα είναι κράτος, ενώ η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο. Γενικά, η φάση είναι, ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος μας. Άντε να πατήσει ο Κιμ το κουμπί να τελειώνουμε. Οι άλλοι το πάνε αργά και μαρτυρικά. Να είσαι καλά.)



ΠΗΓΗ: pitsirikos.net