2 Ιουλ 2016

Ολοκληρώθηκε το ΣΟΚ: O Querrey έφερε... NOLEXIT!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ο Sam Querrey ολοκλήρωσε αυτό που άρχισε χθες, κέρδισε τον Novak Djokovic με 3-1 σετ και "εκθρόνισε" τον Σέρβο από το Wimbledon, πετυχαίνοντας την έκπληξη του αιώνα!

 Ένας συγκλονιστικός Sam Querrey, κέρδισε τον Novak Djokovic με 7-6 (6), 6-1, 3-6, 7-6 (5) και άφησε εκτός δεύτερης εβδομάδας του Wimbledon τον κορυφαίο της παγκόσμιας κατάταξης, πρωταθλητή στα δύο τελευταία τουρνουά του All England Club και πρωταθλητή στα 4 τελευταία Slams του tour!

O Querrey σέρβιρε 31 άσους και πέτυχε τη σπουδαιότερη νίκη της καριέρας του, αναμφίβολα τη μεγαλύτερη έκπληξη του φετινού Wimbledon (ό,τι και αν συμβεί στη συνέχεια του τουρνουά) και μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών σε Grand Slam!

Ήταν μόλις η πρώτη ήττα για τον Djokovic σε Slam, από τον τελικό του Roland Garros του 2015. Είχε 30 συνεχόμενες νίκες σε Grand Slam διοργανώσεις, στο κορυφαίο ρεκόρ της ιστορίας!

Ο Djokovic εγκατέλειψε το όνειρο του calendar Grand Slam, ενώ την ίδια στιγμή γνώρισε και την πρώτη του ήττα στην πρώτη εβδομάδα ενός Grand Slam, στα τελευταία 7 χρόνια! Τελευταία φορά που δεν προκρίθηκε σε προημιτελικό major διοργάνωσης, ήταν στο Roland Garros του 2009, στο οποίο είχε αποκλειστεί από τον Philipp Kohlschreiber στον 3ο γύρο!

Η ροή του αγώνα:

Ο αγώνας ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, με τον Querrey να έχει τρομερά ποσοστά από τη γραμμή του σερβίς και να βγάζει γενικότερα το καλύτερό του τένις στην επιφάνεια. Αντίθετα, ο Djokovic δεν ήταν σε καμία περίπτωση στα καλύτερά του, ωστόσο θα μπορούσε να πάρει κάτι περισσότερο από το εναρκτήριο σετ.

Πιο συγκεκριμένα, ο απίθανος Querrey τελείωσε το πρώτο σετ με 5 άσους και μόλις 4 χαμένους πόντους σε όλα τα σερβίς του (30/34), τη στιγμή που είχε απέναντί του τον κορυφαίο receiver όλων των εποχών! Ο Αμερικανός είχε και 4 break points, αλλά δεν κατάφερε να "σπάσει" τον Σέρβο.

Οι δυο τους έλυσαν τις διαφορές τους στο tie-break, στο οποίο ο Querrey προηγήθηκε με 5-2 και με 6-4, ο Djokovic όμως έσβησε και τα δύο set points και ισοφάρισε σε 6-6. Τελικά με ένα τεράστιο mini-break ο Αμερικανός έκανε το 7-6 και αργότερα κέρδισε το πρώτο σετ στο δικό του σερβίς, αξιοποιώντας το 3ο του set point.

Τα προβλήματα μεγάλωσαν για τον Djokovic στο 2ο σετ, στο οποίο ο Querrey συνέχισε να σερβίρει εκπληκτικά, ενώ έκανε και το πρώτο break της αναμέτρησης, για να προηγηθεί με 4-1. Στο 6ο game, o Nole έμοιαζε να μην πιστεύει τόσο στην ανατροπή αυτού του σετ και έκανε το χειρότερο του service game στο τουρνουά, για να δώσει την ευκαιρία στον Αμερικανό να πάρει το 2ο σετ πολύ γρήγορα και με το εμφατικό 6-1.

Στιγμές μετά από το δεύτερο κερδισμένο σετ του Querrey, άρχισε να πέφτει δυνατή βροχή και ο διαιτητής του αγώνα, James Keothavong, τον διέκοψε. Η ώρα ήταν ήδη προχωρημένη και μερικά λεπτά αργότερα οι διοργανωτές ανακοίνωσαν την αναβολή του αγώνα για το Σάββατο.

O Djokovic ξεκίνησε πολύ δυνατά την προσπάθειά του να ανατρέψει τον αγώνα το μεσημέρι του Σαββάτου και προηγήθηκε με 4-0 στο 3ο σετ, πριν η βροχή διακόψει τον αγώνα, για κάτι λιγότερο από 2 ώρες. Όταν οι δυο τους επέστρεψαν στο court, o Djokovic έκανε το 5-0 εύκολα, αλλά ο Αμερικανός κατάφερε να μειώσει σε 5-3. Τη δεύτερη φορά που σέρβιρε για το σετ, ο Nole κράτησε το σερβίς του και έκανε το 6-3.

To 4ο σετ ήταν πολύ καλύτερο, με αρκετές εναλλαγές συναισθημάτων να επικρατούν μέσα σε λίγα λεπτά. Ο Djokovic προσπάθησε να κάνει το γρήγορο break αλλά ο Querrey αρνήθηκε με το μεγάλο του σερβίς σε 8 περιπτώσεις! Ο Αμερικανός έσωσε συγκεκριμένα 3 break points στο 1ο game για το 1-0, άλλα 3 για να κάνει το 2-1 και δύο στο 5ο game, στο οποίο έκανε το 3-2.

Στο μεταξύ είχε χάσει δύο break points στο 4ο game (2-2), ενώ είχε μια ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία στο 6ο game, στο οποίο βρέθηκε μπροστά με 15-40 και είχε συνολικά 3 break points, ο Djokovic όμως τα έσωσε και μέσα σε πολύ έντονους πανηγυρισμούς και ανακούφιση, κατάφερε να ισοφαρίσει ξανά, σε 3-3.

Μετά από ώρα κανείς από τους δύο δεν αντιμετώπισε break points στα δύο επόμενα games, όμως ο Nole επέστρεψε σε θέση ισχύος στο 9ο game, όταν προηγήθηκε με 4-4 και 15-40. Ο Querrey έσβησε και αυτά τα break points με άσους, συνεχίζοντας το φανταστικό του σερί, ο Djokovic όμως δημιούργησε άλλες δύο ευκαιρίες και τελικά στο 12ο συνολικά break point, που είχε σε αυτό το σετ, "έσπασε" επιτέλους τον Querrey και προηγήθηκε με 5-4.

Το δράμα συνεχίστηκε στη συνέχεια, με τον Σέρβο να έχει τις μπάλες στα χέρια του και την ευκαιρία να τελειώσει το 4ο σετ στο σερβίς του. Αυτό που δεν είχε ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου, ήταν την ευκαιρία να κάνει challenge (τα είχε εξαντλήσει από νωρίς στο σετ), με αποτέλεσμα δύο αμφισβητούμενα άουτ υπέρ του Querrey, να κάνουν το 0-30.

Ο Querrey στη συνέχεια πέτυχε έναν σπουδαίο πόντο, passing shot winner με το backhand, για να δημιουργήσει διπλό break point στο 15-40. Ο Σέρβος έσβησε το πρώτο, έκανε όμως ένα ασυνήθιστο λάθος στο δεύτερο με το βολέ - δείγμα και της μεγάλης πίεσης που υπήρχε στην πλευρά του Σέρβου.

Ο Querrey ισοφάρισε έτσι σε 5-5 και στη συνέχεια κράτησε ένα πολύ σημαντικό service game του, για να κάνει το 6-5. Ανάγκασε τον Djokovic να σερβίρει για την παραμονή του στο τουρνουά, αυτό όμως έγινε μετά από τη νέα διακοπή (4η συνολικά) λόγω της βροχής, που κράτησε περίπου μια ώρα.

Ο Djokovic κέρδισε τους πρώτους 6 πόντους του 4ου μέρους αυτής της αναμέτρησης, κράτησε δηλαδή με love το σερβίς του στο 12ο game και προηγήθηκε με 2-0 στο tie-break, που θα έκρινε το νικητή αυτού του 4ου σετ.

Στη συνέχεια, ο Querrey έμεινε σε απόσταση αναπνοής, μειώνοντας σε 2-1, ενώ ο Αμερικανός ισοφάρισε σε 3-3, πριν οι δύο παίκτες αλλάξουν πλευρές, για το δεύτερο μισό του tie-break.

Με μεγάλη ψυχραιμία και δύο μεγάλα σερβίς, ο 28χρονος προηγήθηκε με 5-4 και αργότερα εκμεταλλεύτηκε ένα ακόμα ασυνήθιστο λάθος από τον Σέρβο, που φάνηκε να χάνει την ψυχραιμία του σε αυτές τις τελευταίες στιγμές του αγώνα, για να φτάσει στο 6-4. Το πρώτο match point σβήστηκε με έναν άσο από το Nole, στο δεύτερο όμως ο Querrey είχε το σερβίς και δεν έχασε την ευκαιρία, για να πετύχει τη σπουδαιότερη νίκη της καριέρας του, γράφοντας το τέλος της αναμέτρησης μετά από 2 ώρες και 56 λεπτά.

O Querrey δεν κέρδισε για πρώτη φορά τον Djokovic. Toν είχε κερδίσει άλλη μια φορά, στο Masters του Παρισιού το 2012, ενώ σήμερα μείωσε σε 2-8 το συνολικό τους head-2-head. Προφανώς, η σημερινή είναι πολύ πιο σπουδαία νίκη, όχι μόνο γιατί ήταν σε best-of-five ματς, αλλά κι επειδή έγινε ο άνθρωπος που σταμάτησε τον Σέρβο, μετά από τα θρυλικά ρεκόρ του που θα μείνουν σίγουρα στην ιστορία και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να σπάσουν.

Ο Querrey, ο οποίος στον 1ο γύρο του Wimbledon χρειάστηκε έναν μαραθώνιο αγώνα για να κερδίσει τον Lukas Rosol, με 6-7, 6-7, 6-4, 6-2, 12-10 (!), προκρίθηκε μόλις για δεύτερη φορά στην καριέρα του στους "16" του βρετανικού major, 6 χρόνια μετά από την πρώτη.

Θα διεκδικήσει την πρώτη του είσοδο στα προημιτελικά, με αντίπαλο τον Nicolas Mahut, που συνεχίζει το φανταστικό του τουρνουά στο Λονδίνο. Ο 34χρονος Γάλλος κέρδισε τον συμπατριώτη του, Pierre-Hugues Herbert, με 7-6 (5), 6-4, 3-6, 6-3 και με μόλις ένα χαμένο σετ μπήκε στον 4ο γύρο ενός Grand Slam για πρώτη φορά στην καριέρα του!