16 Μαΐ 2016

Τα πραξικοπήματα νέου τύπου


Γιώργος X. Παπασωτηρίου
Βραζιλία και Βενεζουέλα υφίστανται «πραξικοπήματα» νέου τύπου, που έχουν ως βάση τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις των χωρών αυτών και οι οποίες υποκινούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνει αρθρογράφος της AgoraVox.

Αυτό είναι μέρος ενός παγκόσμιου γεωστρατηγικού σχεδίου...


 των ΗΠΑ, που στρέφεται όχι μόνο ενάντια στις χώρες της λατινικής και της νότιας Αμερικής, που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα νύχια του αετού της Ουάσινγκτον, αλλά και κατά της Ρωσίας, της Κίνας και, με διαφορετικό τρόπο, κατά της Ευρώπης. 
Κύριο όπλο της επίθεσης αυτής είναι η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και πρωτίστως η πτώση της τιμής του πετρελαίου. 
Οι ΗΠΑ επιδοτούν τα αγροτικά προϊόντα της χώρας τους, έτσι ώστε οι αμερικανοί μεγαλο-παραγωγοί να έχουν κέρδος, πριν ακόμα τα πωλήσουν και να μπορούν να ρίχνουν τις τιμές στις διεθνείς αγορές μέχρι την εξουθένωση των ανταγωνιστών. Το ίδιο έχει συμβεί και με την τιμή του πετρελαίου, όπου η ξαφνική μείωση της τιμής τσάκισε τις οικονομίες των χωρών, των οποίων οι προϋπολογισμοί βασίζονται σ’ αυτό. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ως αιχμή του δόρατος γι’ αυτή την πολιτική τη Σαουδική Αραβία, που εμμένει στη διατήρηση των χαμηλών τιμών. Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη εισαγωγής, καθώς έχουν άφθονο «σχιστολιθικό» πετρέλαιο.

Όπως έχει ξαναγράψει το Artinews και επιβεβαιώνει ο αρθρογράφος της AgoraVox, ο πρώτος στόχος της Ουάσινγκτον ήταν η Ρωσία και η Βενεζουέλα. Επίσης, επιχειρούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της Κίνας και στη συνέχεια να χτυπήσουν τη Βραζιλία και την Ευρώπη.  Ένας άλλος μοχλός πέραν των τιμών των εμπορευμάτων και δη του πετρελαίου, είναι και η δημιουργία χάους στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται εν προκειμένω για τη λεγόμενη στρατηγική του χάους, όπου δημιουργούμε χάος, για να μπορέσουμε στη συνέχεια, να επιβάλλουμε την τάξη με τους δικούς μας όρους. Το ίδιο συμβαίνει και με «το οικονομικό χάος» και την ανασφάλεια που δημιουργεί η σκόπιμη, μακροχρόνια διαπραγμάτευση των δανειστών με την Ελλάδα, με στόχο να επιβληθούν εντέλει στην «αποικία» οι όροι των πρώτων.

Αποτέλεσμα του γεωστρατηγικού χάους που δημιουργούν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, είναι και το προσφυγικό, που δημιουργεί τεράστιες πιέσεις στην Ευρώπη.

Στη Βενεζουέλα, ο σκοπός όλων των επιθέσεων είναι η αντικατάσταση του Maduro από μία μαριονέτα της Ουάσιγκτον. Το ίδιο επιδιώκουν και στη Βραζιλία με την αποπομπή της Ρούσεφ. 

Βλέπουμε, ότι τα σύγχρονα πραξικοπήματα δεν γίνονται με στρατιωτικά αλλά με οικονομικά «όπλα» (χειραγώγηση διεθνών τιμών πετρελαίου, επιτοκίων κ.ά.) και συγχρόνως με τη χειραγώγηση στο εσωτερικό των χωρών-στόχων των πλέον αντιδραστικών, ακροδεξιών δυνάμεων και ΜΜΕ, που ξεσηκώνουν μ’ ένα νέο είδος λαϊκισμού τον κόσμο. Πρόκειται για τη λεγόμενη στρατηγική της χειραγώγησης του «δρόμου», όπως αυτή έλαβε χώρα στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, αλλά κυρίως στην Λιβύη, στη Συρία και την Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Λιβύη χρησιμοποιήθηκαν οι συμμορίες-στρατοί των εκεί πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και στρατιωτικές οργανώσεις τζιχαντιστών. Τώρα δεν ξέρουν, πώς να ελέγξουν τις οργανώσεις αυτές. Το ίδιο συνέβη και με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, το οποίο αρχικά χρησιμοποίησαν εναντίον του Άσαντ. Ακόμα και στην Ουκρανία βασίστηκαν στους εκεί νεοναζιστές, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους κατά της Ρωσίας. 

Στη λατινική Αμερική, η Ουάσινγκτον επιχειρεί να τσακίσει τον διάδοχο του Τσάβες, μέσα από την τεράστια πτώση της τιμής του πετρελαίου και την έλλειψη βασικών καταναλωτικών αγαθών. Ο Τσάβες, ως γνωστόν, με το πετρέλαιο κατάφερε να στηρίξει την Βενεζουέλα αλλά και τα λαϊκά κινήματα των χωρών της περιοχής. Στη χώρα του, μάλιστα, είχε ανοίξει το 2005 περίπου 60.000 νέα σχολεία και δεκάδες χιλιάδες καθηγητές ενσωματώθηκαν σ’ αυτά. Δημιούργησε, επίσης, 75.000 βιβλιοθήκες, πρόσβαση στη δωρεάν υγεία με τη συνεργασία της Κούβας, δημιουργώντας κλινικές και στέλνοντας γιατρούς στα προάστια και τον αγροτικό τομέα, παράγοντας συγχρόνως εγχώρια γενόσημα φάρμακα, που δίνονταν δωρεάν. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται στη Βενεζουέλα με τον αθλητισμό, οι αυτόχθονοι πληθυσμοί αναγνωρίστηκαν, έγινε η διανομή γης στους αγρότες (πάνω από 3 εκατομμύρια εκτάρια) κ.α.π.  

Αυτός ήταν ο «τσαβισμός», που χαλούσε την «πιάτσα» στον νεοφιλελευθερισμό, δημιουργώντας ένα εναλλακτικό παράδειγμα. 
Γι' αυτό τώρα επιβάλλουν το χάος, τροφοδοτώντας την "οργή" του κόσμου, χρησιμοποιώντας τα ελεγχόμενα Μέσα Ενημέρωσης και τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Στη συνέχεια θα επιβάλλουν την "τάξη" με τους όρους τους, δηλαδή, με την πλήρη υποτέλεια του λαού, την εξάλειψη της εθνικής κυριαρχίας και ασφαλώς την καταλήστευση του εθνικού πλούτου.


ΠΗΓΗ: artinews.gr