20 Μαΐ 2016

Στα χέρια της τρόϊκα όλος ο δημόσιος πλούτος...


ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 
ΜΕ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Η απολύτως δικαιολογημένη οργή για την καταιγίδα των φόρων, την παράδοση "κόκκινων", αλλά και "πράσινων" δανείων στα αρπακτικά funds και τον διαβόητο  "δημοσιονομικό κόφτη" έχει αφήσει σε...

δεύτερη μοίρα τον τέταρτο και εξίσου, αν όχι και περισσότερο "τοξικό" πυλώνα του εκτρωματικού πολυνομοσχέδιου, που έχει ήδη εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή: το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θεσπίζεται ως "Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.".

Πρόκειται για το υπερταμείο που είχε απαιτήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη δραματική νύχτα της 13ης Ιουλίου του 2015, ζητώντας μάλιστα να έχει έδρα το Λουξεμβούργο, για να γίνει τέλεια η ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης. Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες μόνο ώρες πριν από την οριστική του συνθηκολόγηση, είχε εκραγεί, είχε βγάλει το σακάκι του και είχε πει στον Γερμανό πολιτικό: "Μήπως θέλετε να σας δώσω και αυτό εδώ"; Τελικά, ο κ. Τσίπρας έσωσε το σακάκι του και ο Σόιμπλε δέχτηκε η έδρα του εν λόγω Ταμείου να είναι, αντί του Λουξεμβούργου, η Αττική. Επί της ουσίας, όμως, η Γερμανία είχε επιβάλει στο 100% τη λεόντεια, αποικιοκρατική συνθήκη, όπως αποδεικνύεται σήμερα με τον πιο οδυνηρό, για την Ελλάδα, τρόπο.

Με το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, το ελληνικό δημόσιο (μοναδικός μέτοχος του νέου υπερταμείου) υποχρεώνεται να καταβάλει 40 εκτομμύρια ευρώ για τη δημιουργία της "Εταιρείας", που θα έχει ως ουσιαστική αποστολή την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά, κυρίως ξένα χέρια. Η εν λόγω "Εταιρεία" θα έχει χρόνο λειτουργίας τουλάχιστον... 99 χρόνια και, όπως ρητά αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, "δεν θα ανήκει στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα", αλλά "θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας". Και η χειρότερη Μπανανία της Λατινικής Αμερικής δύσκολα θα διανοούνταν να περάσει νόμο, με τον οποίο το δημόσιο θα υποχρεούνταν να... πληρώνει κιόλας για την εκποίησή του!

Στην "Εταιρεία" θα περιέλθουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί όπως σήμερα, το υφιστάμενο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με το σύνολο της "προίκας" της, που περιορίζεται για "αξιοποίηση", βλέπε εκποίηση, με όλες τις βαρειές επιπτώσεις που συνεπάγονται στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Αιγιαλοί, παράκτιες ζώνες, αμιγώς δασικές εκτάσεις, περιοχές Natura, μαζί βέβαια με τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα δίκτυα που έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί ή οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση, παραδίδονται στο έλεος της τρόικα για έναν τουλάχιστον αιώνα.

Γιατί η τρόικα και μόνον η τρόικα είναι αυτή, που θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις αποφάσεις της "Εταιρείας". Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ότι η "Εταιρεία" θα τελεί υπό τον έλεγχο πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου, δύο μέλη του οποίου, συμπεριμβανομένου του προέδρου του, θα διορίζονται απ' ευθείας από την Κομισιόν και τον ESM. Για να παρθεί απόφαση, πρέπει να ψηφιστεί από τέσσερα τουλάχιστον μέλη, κάτι που σημαίνει, ότι οι Ευρωπαίοι γκαουλάιτερ θα έχουν βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση. Αλλά και τα τρία μέλη του Συμβουλίου, που θα προτείνονται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει, για να διοριστούν, να εγκριθούν από την Κομισιόν και τον ESM. Πρόκειται εν ολίγοις για την απόλυτη παράδοση του ελέγχου της "Εταιρείας" και, μέσω αυτής, του δημόσιου πλούτου, στην τρόικα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο υπερταμείο εντάσσεται και η νέα, υπό δημιουργία "Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε." (ΑΔΗΣ), η οποία θα συγκεντρώσει στα χέρια της (και θα παραδώσει στους τροϊκανούς) το σύνολο των συμμετοχών του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις για να τις... "διαχειρίζεται επαγγελματικά", δηλαδή να τις εκποιήσει στην πρώτη ευκαιρία. Μια ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του συνόλου των ΔΕΚΟ και των δικτύων, για τα οποία θα υπάρξει ενδιαφέρον από το ευρωπαϊκό και το ελληνικό κεφάλαιο.

Ακόμη και ο χαρακτηρισμός "κατάπτυστο" αδικεί αυτό το τερατώδες υπερταμείο, που ετοιμάζονται να θεσπίσει, συμπαγής και πειθαρχημένος, ο λόχος των 153 βουλευτών, οι οποίοι μέχρι χθες μέμφονταν τη Νέα Δημοκρατία για τη μετατροπή της Ελλάδας σε "αποικία χρέους". 
Τώρα θα υποχρεωθούν, να μοιραστούν τη ντροπή με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, υπακούοντας στη φωνή των Κυρίων του, δήλωσε, ότι θα υπερψηφίσει αυτή τη "μεταρρυθμιστική" επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα. Άξιος ο μισθός και των μεν, και των δε... 

ΠΗΓΗ: iskra.gr