16 Απρ 2016

Υποστολή σημαίας και στο χρέος


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ, ΕΠΙΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ 

Το βασικό αφήγημα, με το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθούσε, από τον περασμένο Ιούλιο, να δικαιολογήσει την ταπεινωτική της συνθηκολόγηση στους...


 δανειστές, ήταν ότι το τρίτο μνημόνιο, όσο βαρύ για τον λαό κι αν ήταν, θα άνοιγε το δρόμο για την ουσιαστική απομείωση του επαχθούς χρέους, κάτι που θα δημιουργούσε προϋποθέσεις, για να αναζωογονηθεί η οικονομία και να πάρουν ανάσα τα λαϊκά στρώματα. 
 Από χθες, αυτό το αφήγημα αποτελεί άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα των κυβερνητικών φαντασιώσεων, που διαψεύστηκαν οικτρά από την πραγματικότητα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε, ότι δεν τίθεται ζήτημα μερικής, έστω, διαγραφής του ελληνικού χρέους, αλλά μόνο κάποιας “ήπιας αναδόμησης” (reprofiling), ουσιαστικά στη γραμμή που είχε ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της τρόικα και της κυβέρνησης Σαμαρά: κάποια επιμήκυνση της αποπληρωμής και κάποια ρύθμιση των επιτοκίων.  

Μια ρύθμιση που θα εξασφαλίσει, ότι οι δανειστές θα πάρουν μέχρι και το τελευταίο σεντ και ότι το τεράστιο βάρος του χρέους θα φορτωθεί σε δύο και τρεις γενιές Ελλήνων.

Όλα δείχνουν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδεχθεί, εκών- άκων, τη γραμμή Σόιμπλε- Ρέγκλινγκ, κάνοντας γαργάρα τις δεσμεύσεις του για απομείωση του χρέους. Οι διεκδικήσεις του περιορίζονται στη εξασφάλιση σταθερών επιτοκίων και στον καθορισμό πλαφόν της τάξης του 15% του ΑΕΠ αναφορικά με την ετήσια αποπληρωμή του χρέους. Μια “διεκδίκηση” όχι και τόσο ελληνική, αφού την έχει ήδη προτείνει η... Άνγκελα Μέρκελ!

Αποτελεί πραγματικά πρόκληση για τον ελληνικό λαό, να δεσμεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ότι θα καταβάλει στον αιώνα τον άπαντα, το 15% από αυτό που παράγει με τον ιδρώτα και το αίμα του στους διεθνείς τοκογλύφους και εκβιαστές. Μιλάμε για ένα πσοσοστό υπερδιπλάσιο των ετήσιων δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία μαζί! Είναι γνωστό, ότι, μετά από έξι χρόνια αιματηρών, μνημονιακών περικοπών, οι δαπάνες για την Υγεία έχουν συρρικνωθεί στο 4,5% του ΑΕΠ, έναντι 7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με τεράστιες επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες, που καλούνται να επωμισθούν στους δικούς τους ώμους το κόστος της περίθαλψης και της πρόληψης. Όσο για την Παιδεία, το αντίστοιχο ποσοστό έχει πέσει στο εξευτελιστικά μικρό 2,5% έναντι 5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου- μάλιστα, το μεσοπρόθεσμο 2015- 2018 προβλέπει περαιτέρω ακρωτηριασμό, στο όριο του... 2%!

Η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν έτοιμη από καιρό, να εγκαταλείψει το στόχο για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, όπως έδειξε σε όλο τον κόσμο με την επιλογή της να “πνίξει” το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας της Βουλής, επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Σήμερα, αποδεικνύει, ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, καθώς παραιτείται όχι μόνο από τη διαγραφή χρέους, αλλά από κάθε διεκδίκηση για ουσιαστική απομείωση, εκλιπαρώντας τη Μέρκελ να τελειώσει μια ώρα αρχίτερα το μαρτύριο της αξιολόγησης. Αν ήλπιζε, όμως, ότι το αντάλλαγμα για την καινούργια συνθηκολόγησή του θα ήταν ένα πολιτικά διαχειρίσιμο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, τα γεγονότα φαίνεται να τον διαψεύδουν οικτρά.

Ακόμη κι αν οι δανειστές δεχτούν, όπως έχουν, τα κυβερνητικά νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, η προώθησή τους θα προκαλέσει γενικευμένη κοινωνική κατακραυγή. Και μόνο η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (κάτι που θα επιφέρει αύξηση όχι 1%, αλλά 4% και πλέον στα τελικά προϊόντα) θα επιφέρει σημαντική μείωση του ήδη συρρικνωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, στην οποία πρέπει να προστεθεί η μείωση του αφορολόγητου στα 9.100 για του χρόνου και στα... 8.200 μέχρι το 2018!

Σ' αυτό το φόντο, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου οδεύει προς μια μεγάλη, ίσως μοραία για την ίδια πολιτική κρίση, από την οποία δεν θα την σώσουν τα ανέξοδα χαμόγελα και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τον Φρανσουά Ολάντ. Οι ανυπότακτες αριστερές δυνάμεις θα πρέπει να προετοιμάζονται για σοβαρές, ίσως απότομες συγκρούσεις και ανατροπές.



ΠΗΓΗ: iskra.gr