19 Μαρ 2016

Πατριδογνωσία


Για άλλη μια φορά οι σύγχρονοι Έλληνες δείχνουν θορυβημένοι από την αμφισβήτηση (τάχα μου) της «Ελληνικότητας» (τι λέξη κι αυτή θεέ μου!) της Μακεδονίας. 
Δυστυχώς, το μάθημα της Πατριδογνωσίας όπως το κάνουμε στα σχολεία μας είναι...

 λιγάκι της πλάκας, οπότε λέω πως θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσουμε λίγα έστω από τα πιο προφανή ερωτήματα και να αφήσουμε μερικά – σκοπίμως – να αιωρούνται.

Πρώτο ερώτημα: Ήταν ο Αλέξάνδρος και οι αρχαίοι Μακεδόνες, Έλληνες;

Φυσικά και ήτανε. Από πού το ξέρουμε αυτό;

Από τις αναρίθμητες επιγραφές και έργα συγγραφέων της αρχαιότητας από τα οποία δεν προκύπτει η παραμικρή αμφιβολία πως οι Αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν τα Ελληνικά, έγραφαν στα Ελληνικά, λάτρευαν τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων και ακολουθούσαν τα έθιμα και τις παραδόσεις των αρχαίων Ελλήνων.

Υπάρχει ακόμα τρανή η απόδειξη των μεταγενέστερων Ελληνιστικών βασιλείων, της Περγάμου, της Συρίας και της Αιγύπτου όπου τα αρχαιολογικά και όχι μόνο ευρήματα δείχνουν την Ελληνική προέλευση της άρχουσας τάξης.

Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τους Μακεδόνες διαφορετικούς από αυτούς κι οι λόγοι ήταν πολλοί.

Πρώτα από όλα οι Αρχαίοι Μακεδόνες δεν ακολούθησαν την πολιτική οργάνωση των κρατών-πόλεων.

Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης δέχτηκαν πολύ νωρίτερα από τους υπόλοιπους Έλληνες επιρροές από ξένα φύλα, τους Σκύθες, τους Ιλλυριούς, τους Θράκες και τους Πέρσες.

Από πολύ νωρίς χρειάστηκε να διαφεντεύουν τους «βάρβαρους» λαούς και μοιραία υιοθέτησαν και κάποια από τα έθιμα τους. Αυτό οι νότιοι Έλληνες δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν, τουλάχιστον μέχρι και την εποχή του Πελοππονησιακού πολέμου οπότε και ξεβρακώθηκαν στους Πέρσες για λίγο χρυσάφι. Είχαν το know how και την απαιτούμενη εμπειρία οι Μακεδόνες προκειμένου να κυριαρχήσουν πολιτικά και να επιβάλουν την εξουσία τους σε τεράστιες εκτάσεις της ανατολής.

Ο Μέγας Αλέξανδρος πχ όταν κατέκτησε την Βαβυλώνα και τα Σούσα, άρχισε να εκπαιδεύει χιλιάδες Ασιάτες στις στρατιωτικές τακτικές της Μακεδονικής φάλαγγας και σε αυτούς τους οπλίτες στηρίχτηκε σε πολλές από τις μετέπειτα εκστρατείες του στην Κεντρική Ασία και στην Βόρεια Ινδία.

Τις ίδιες στρατιωτικές τακτικές ακολουθούσαν και τα στρατεύματα της Συρίας των Σελευκιδών μέχρι την οριστική τους συντριβή από τις λεγεώνες των Ρωμαίων.

Συμπέρασμα πρώτο: Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήτανε Ελληνες αλλά ήταν επίσης ευφυείς και ευέλικτοι.

Μια ακόμα (όχι ασήμαντη κατά την γνώμη μου) είναι η εξής.

Σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού που κατοικεί την σημερινή γεωγραφικά [Ελλάδα, Σκόπια, Βουλγαρία] προσδιοριζόμενη ως Μακεδονία, δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αρχαίο Ελληνικό φύλο των Μακεδόνων.

Οι περισσότεροι Έλληνες κάτοικοι της Μακεδονίας είναι απόγονοι προσφύγων που εγκαταστάθηκαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Για τους Σκοπιανούς και τους ισχυρισμούς γελάνε και τα σκυλιά αφού σε όλους είναι γνωστό, ότι είναι η γάτα το ζώο εκείνο που κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια.

Τα Σλάβικα φύλα έφτασαν στην Βαλκανική τον 7ο-11ο μ.Χ αιώνα και η γλώσσα που μιλάνε οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι σλαβικής προέλευσης.

Μπορούν βέβαια να ισχυριστούν τα πάντα ακόμα και πως είναι απόγονοι του Αινεία και άρα πρόγονοι του μεγάλου Ρωμαικού πολιτισμού.

Μπορεί ακόμα κάποιοι να λένε στα σοβαρά, ότι οι Μινωίτες (που μάλλον δεν ήταν Έλληνες) είχαν πολιτιστικές επαφές με τους Μάγια και τους Ίνκα και άλλα τέτοια τρελά.

Όμως τα γεγονότα είναι γεγονότα και κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να αντικρούει την μαλακία που βγαίνει από το στόμα του καθενός.

Όπως γεγονός είναι πως από το 1945 μέχρι την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, υπήρχε η ομόσπονδη δημοκρατία της Μακεδονίας την οποία το Ελληνικό κράτος (της εθνικιστικής δεξιάς) την αναγνώριζε μια χαρά.

Και μην μου πείτε πως όχι, γιατί ο Εθνάρχης από το 1955 είχε υπογράψει αμυντική συνθήκη με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας του Τιτο, ομοσπονδίας που μεταξύ των άλλων περιλάμβανε και την Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Για την αριστερά φυσικά ούτε λόγος. Είχε προχωρήσει στην ουσιαστική της αναγνώριση μέσα στον εμφύλιο παίζοντας και το γεωπολιτικό παιγνίδι του Τίτο.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι το εξής: Έχουν οι Σκοπιανοί το δικαίωμα να αποκαλούν την χώρα τους Δημοκρατία της Μακεδονίας;

Με βάση το διεθνές δίκαιο η απάντηση είναι ναι. Όπως έχει και η Ελλάδα το δικαίωμα να μην αναγνωρίζει την χώρα αυτή αν νομίζει ότι αυτό πρέπει να κάνει.

Αλλά δεν το κάνει. Η Ελλάδα θέλει να την αποκαλεί ΠΓΔΜ!

Όμως, ως Μακεδονία την έχουν αναγνωρίσει 110 κράτη μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένων των λατρευτών μας συμμάχων κι από τις δύο όχθες του Ατλαντικού ωκεανού.

Κι όπως πολύ εύστοχα είχε επισημάνει ένας Βρετανός πολιτικός, είναι γελοίο να αποκαλείς ένα ανεξάρτητο κράτος βάζοντας μπροστά το πρόθεμα «πρώην».

Έτσι θα μπορούσε ο ΟΗΕ μα αποκαλεί την Ρωσία πρώην ΕΣΣΔ, τις ΗΠΑ πρώην Βρετανικές αποικίες της Βορείου Αμερικής και την Ελλάδα πρώην Επαρχία της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας [ΠΕΠΟΑ].

Νομίζω πως η ανοησία είναι μεγάλη ακόμα και για τα μέτρα των Νέο-Ελλήνων.

Τελευταίο ερώτημα.

Πόσο Έλληνες αισθάνονται οι σύγχρονοι Έλληνες όταν διαβάζουν Πλάτωνα, Θουκυδίδη, Ρίτσο, Καζαντζάκη, Σεφέρη, Καβάφη, Πουλαντζά, Ελύτη, Κατοριάδη;

Τι, δεν διαβάζουν;

Ωραία, τότε πόσο Έλληνες αισθάνονται οι σύγχρονοι Έλληνες όταν περιδιαβαίνουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της χώρας τους;

Τι δεν πηγαίνουν σε αυτά τα μέρη; Μάλιστα.

Να κλείσω (γιατί κούρασα) με μια πρόταση προς τους φανερούς εθνικιστές της δεξιάς και τους κρυφο-εθνικιστές της «αριστερας».

Αυτή την στιγμή οι στρατιώτες των Σκοπίων (με την συνδρομή των Ευρωπαίων φίλων από την Αυστρία κι αλλού) περιπολούν τα σύνορα τους και παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συνθήκες απαγορεύουν την διέλευση σε κάθε πρόσφυγα. Λέω λοιπόν τα εξής:

1] Άμεση αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

2] Άμεσο κλείσιμο και των ελληνικών συνόρων με την δημοκρατία αυτή. Ούτε ένα φορτηγό να μην περνάει, ούτε ένας Έλληνας Μακεδόνας να μην πηγαίνει να παίζει στα καζίνο, να ψωνίζει στα ελληνικών συμφερόντων super market φθηνότερα, να μην φτιάχνει τα δόντια του εκεί. Επίσης, να κλείσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για το εμπόριο τους και να απαγορευτεί η εισαγωγές προς την Ελλάδα. Όλα αυτά μέχρι να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Τι είπατε Ελληναράδες Μακεδονομάχοι μου; Δεν το επιτρέπει η Μέρκελ; Και το συμφέρον της πατρίδας; Κο,κο,κο,κο;

Φιλιά πολλά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Εκτός από την απονομή της δικαιοσύνης μια ακόμα προϋπόθεση για την «ανάκαμψη» είναι και η παραδοχή του πόσο σκατάδες είμαστε και πως χρειάζεται να αλλάξουμε συμπεριφορές και νοοτροπίες.

(Αγαπητέ Ηλία, σύντομα που δεν θα υπάρχει Ελλάδα, θα λυθεί οριστικά και το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Να έχεις καταπιεί το ξεπούλημα της χώρας σου, να ψηφίζεις για δεκαετίες όλους τους προδότες και τους απατεώνες που την ξεσκίζουν, και να κάνεις ψευτοτσαμπουκάδες στα κανάλια και στα καφενεία για το όνομα των Σκοπίων. Λαός από τα Lidl. Ηλία, φαντάζεσαι τους αρχαίους Έλληνες να αμφιβάλλουν και να τσακώνονται για το αν είναι Έλληνες αυτοί ή οι γείτονές τους; Όχι. Αμφιβάλλει αυτός που δεν είναι καθόλου σίγουρος για το ποιος πραγματικά είναι. Να είσαι καλά, Ηλία.)
 


ΠΗΓΗ: pitsirikos.net