6 Μαρ 2016

Στα όρια της κατάρρευσης το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα! - Τι γίνεται σε Κόρινθο και Ναύπλιο


Κατεπείγουσα έκκληση προς την Ελλάδα, να πράξει άμεσα τα δέοντα, προκειμένου ν’ αποφύγει μία κατάρρευση του σωφρονιστικού συστήματος, απευθύνει η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης...
 
 του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), με έκθεση της για την Ελλάδα, που πρόκειται να δοθεί την 1η Μαρτίου 2016 στην δημοσιότητα.

Με την ίδια έκθεση, κατηγορείται η Ελλάδα για το καθεστώς ατιμωρησίας της αστυνομικής βίας, εναντίον κρατουμένων και μεταναστών και οι εισαγγελικές αρχές για ανεπάρκεια και έλλειψη προθυμίας, στην αποτελεσματική διερεύνηση καταγγελιών αστυνομικής βίας.

Η έκθεση βασίζεται στα ευρήματα των μελών της CPT, από την επίσκεψη τους στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 και συνοδεύεται από τις απαντήσεις των ελληνικών αρχών που, ως συνήθως, μεταθέτουν στο μέλλον την εφαρμογή των σχετικών συστάσεων, που η Επιτροπή έχει απευθύνει το 2011 και το 2013!

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι:

Σε μερικές περιπτώσεις, και κυρίως στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και στη Φυλακή Ναυπλίου, οι συνθήκες που επικρατούν άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

* Η Ειδική Εγκατάσταση Κράτησης Ανηλίκων στη Δικαστική Φυλακή Κορίνθου δεν αποτελεί περιβάλλον το οποίο μπορεί να υποστηρίξει ανηλίκους, πρέπει συνεπώς να καταβληθούν προσπάθειες να αναβαθμισθούν οι υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, να επαυξηθούν οι δυνατότητες απασχόλησης και εργασίας και να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό που εργάζεται με τους ανηλίκους είναι επαρκώς εκπαιδευμένο και τελεί υπό τη δέουσα επίβλεψη.

* Όλως ιδιαιτέρως, πρέπει να τροποποιηθούν οι νομικές διατάξεις που διέπουν την μεταφορά ανηλίκων στην απομόνωση για πειθαρχικούς λόγους