22 Φεβ 2016

Οι πιστωτές εκβιάζουν και σέρνουν όμηρη την κυβέρνηση


ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ 
ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΟΙ "ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΕΣ" ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

Με νέες, βαρύτατες αξιώσεις απέναντι στην κυβέρνηση...

 
 Τσίπρα επιστρέφουν σήμερα τα "τεχνικά κλιμάκια" των δανειστών. Παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει όσο γίνεται πιο γρήγορα την αξιολόγηση, το μαρτύριο της σταγόνας παρατείνεται, καθώς το κουαρτέτο δεν αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα πριν από το Μάρτιο. 
Όχι μόνο το "κακό" ΔΝΤ, αλλά και οι "καλοί" (στις ονειροφαντασίες του κυβερνητικού επιτελείου) Ευρωπαίοι αξιώνουν σκληρές λύσεις σε όλο το φάσμα των ανοιχτών ζητημάτων: περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, νέα ληστρικά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2019, μεσοπρόθεσμο (κάτι σαν τέταρτο μνημόνιο) 2016-2019, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, προώθηση του διαβόητου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων του κ. Σόιμπλε με ορισμό ξένου ως επικεφαλής της διοίκησής του.

Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων επαχθές για τα λαϊκά στρώματα, ταπεινωτικό για τη χώρα και άκρως προβληματικό για την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς θα δοκιμάσει τα τελευταία όρια αντοχής της. Ήδη η κυβέρνηση αρχίζει να προετοιμάζει, μέσω φιλικών προς αυτήν μέσων ενημέρωσης, το έδαφος στην κοινή γνώμη για τις νέες υποχωρήσεις της, που θα γελοιοποιήσουν για άλλη μια φορά τα περί κόκκινων γραμμών. 

Το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Ανεργίας και Κοινωνικής Ανασφάλειας αφήνουν να διαρρεύσει, ότι επίκειται ακρωτηριασμός όχι μόνο των επικουρικών, αλλά και των κύριων συντάξεων από ένα ύψος και πάνω (πιθανόν, από τα 1.200 έως 1.300 ευρώ, που θεωρούνται από την κυβέρνηση προκλητικά υψηλές!) μαζί με την ουσιαστική κατάργηση του εφάπαξ και των μερισμάτων.

Καθώς τα μέτρα που διαγράφονται στον ορίζοντα θα θίξουν καίρια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ρίχοντας λάδι στη φωτιά των κοινωνικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση προσπαθεί επειγόντως να διασπάσει και να αδρανοποιήσει τους αγρότες, ώστε να μην συμπέσουν οι κινητοποιήσεις της μισθωτής εργασίας και των μεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού σε ένα ακατανίκητο, ενιαίο μέτωπο ανατροπής του μνημονίου και των πολιτικών εκπροσώπων του.

Αυτό εξυπηρετεί η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους ορισμένων μπλόκων, όπου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις "βελτιωμένες", υποτίθεται, προτάσεις της για το ασφαλιστικό. Πρόκειται για κοροϊδία του αγροτικού κόσμου, καθώς οι "βελτιώσεις" περιορίζονται σε μικρή χρονική μετάθεση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σε 20% και στη δυνατότητα των αγροτών να πληρώνουν μικρότερες εισφορές, αν θέλουν να πάρουν σύνταξη... 192 ευρώ! 

Προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση το γεγονός, ότι και οι εκπρόσωποι των αγροτών που προέρχονται από το ΚΚΕ, σπεύδουν να νομιμοποιήσουν τον "διάλογο" με τον πρωθυπουργό, χωρίς απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό, βοηθώντας τον να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών και να αποδυναμώσει τις κινητοποιήσεις τους. 

Α.Θ.