12 Φεβ 2016

Σάλος για ντοκιμαντέρ του BBC που μεταδίδει ζωντανά ευθανασία ασθενή

Ένας Βρετανός αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή του λόγω της ανίατης ασθένειάς του, που οδηγεί σε ολική μυική ατροφία και θα τον άφηνε παράλυτο. Το BBC συνόδευσε τον άνδρα

 (ο οποίος ήταν πατέρας και πετυχημένος επιχειρηματίας) μέχρι την τελευταία του πνοή σε κλινική ευθανασίας στην Ελβετία. Στη Μεγάλη Βρετανία η ευθανασία (ή, υποβοηθούμενη αυτοκτονία) απαγορεύεται.

Το ντοκιμαντέρ του BBC «How to Die: Simon's Choice» (Πώς να πεθάνετε: Η επιλογή του Σάιμον) ήταν η live μετάδοση της ευθανασίας του 57χρονου Simon Binner. Το γεγονός ότι η διαδικασία έγινε μπροστά στις κάμερες, προκάλεσε σάλο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, τη μετάδοση από το BBC2 παρακολούθησαν περισσότεροι από 1,2 εκατ. τηλεθεατές. Πολλοί δήλωσαν σοκαρισμένοι, αλλά υπάρχουν και άλλες απόψεις. Όπως γράφει ο Guardian «ήταν ένα όμορφο, προσεκτικό, μετρημένο φιλμ για την επιθυμία του Simon να βάλει τέλος στη ζωή του, ενώ ακόμα είχε την επιλογή - δηλαδή, να πάει σε κλινική στην Ελβετία και να λάβει τη θανατηφόρα δόση του αναισθητικού».

 Η σύζυγός του Σάιμον, Ντέμπι, διαφωνούσε με την απόφασή του, παρά ταύτα τη σεβάστηκε και έμεινε κοντά του μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Σάιμον είχε δηλώσει εξαιρετικά ευτυχής, μέχρι που έγινε η διάγνωση. Η ασθένειά του αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιθετική. Μέσα σε έξι μήνες ο Σάιμον δεν ήταν πλέον σε θέση να μιλήσει. Για έναν άνθρωπο που υπήρξε η ψυχή της παρέας, ήταν κάτι που δεν μπορούσε να υποφέρει, είχε πει…

 Η σκηνή που παίρνει τη δόση του φαρμάκου αποφασίστηκε να κοπεί και να μην παίξει τελικά στην εκπομπή.

 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr