15 Ιαν 2016

Έρχεται χαλάρωση στα capital controls: Αύξηση 80 ευρώ και αλλαγές στις αναλήψεις


Περισσότερη χαλάρωση των capital controls σχεδιάζει τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, έρχεται αύξηση του ορίου αναλήψεων κατά 80 ευρώ και αλλαγή του μοντέλου για τις εβδομαδιαίες αναλήψεις 
Tο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει..
 
 να καθιερώσει προσωποποιημένο επταήμερο για τους καταθέτες, που σημαίνει ότι η ανανέωση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων δεν θα γίνεται οριζοντίως τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής, αλλά από τη στιγμή που ο καθένας κάνει την πρώτη ανάληψη χρημάτων.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης θα ορίζει εκείνος το πότε θα αρχίζει η εβδομάδα αναλήψεών του, καθώς αν αναλάβει το σύνολο των χρημάτων που δικαιούται παραδείγματος χάριν τη Δευτέρα, το προσωπικό του όριο θα ανανεώνεται την επόμενη Δευτέρα, κι όχι την Παρασκευή.
Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου των αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 500 ευρώ, τη στιγμή που η κατάσταση ρευστότητας βελτιώνεται, με το όριο στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ELA να μειώνεται κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ αυτή την εβδομάδα.
Τέλος, οι τράπεζες έχουν ζητήσει να είναι δυνατή η μεταφορά τυχόν μη αναληφθέντος ποσού από το εβδομαδιαίο όριο στην επόμενη εβδομάδα