11 Ιαν 2016

ΓΙΑΤΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ... ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


Με τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη απεδείχθη για μια εισέτι φορά πως η πολιτική δεν είναι αριθμητική. Με βάση τους αριθμούς των ψήφων και τα ποσοστά που έλαβαν στον πρώτο γύρο το μεγάλο φαβορί για να εκλεγεί Πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης....
 
  Για να καλύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διαφορά των 45.661 ψήφων (έλαβε 115.162 έναντι 160.823 του Μεϊμαράκη) θα έπρεπε να λάβει περίπου το 70% των 128.093 ψήφων που στις 20 Δεκεμβρίου ψήφισαν τους Απόστολο Τζιτζικώστα (82.028) και Άδωνι Γεωργιάδη (46.065).

Με βάση την ψυχρή αριθμητική ήταν δύσκολο να καλυφθεί η διαφορά των 11,3 μονάδων. 

Ο Κυριάκος το κατάφερε επειδή δεν στηρίχθηκε στην ψυχρή αριθμητική, αλλά στην πολιτική δυναμική που εμπεριείχε η υποψηφιότητά του. Υπερτερούσε σαφώς του Μεϊμαράκη σε τεχνοκρατική επάρκεια και ευρωπαϊκό προφίλ, ενώ υπέρ του ήταν και το γεγονός ότι ταυτίστηκε με το αίτημα της ανανέωσης της συντηρητικής παράταξης έναντι της στασιμότητας που θεωρήθηκε, και ορθώς, ότι εκφράζει η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.

Ο τρίτος και πιο σημαντικός λόγος που έδωσε τη νίκη στον Μητσοτάκη ήταν ότι οι νεοδημοκράτες θεώρησαν πως με τον Κυριάκο αρχηγό αφενός θα μπορέσουν να ασκήσουν πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση και αφετέρου συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τον Τσίπρα σε περίπτωση εκλογών. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Μεϊμαράκης είχε ηττηθεί, πριν τέσσερεις μήνες, με 7,5 μονάδες διαφορά από τον Τσίπρα. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. στο δίλλημα "Πρόεδρος ή αρχηγός; Ένοικος μόνον της Συγγρού ή μελλοντικά και του Μαξίμου;" απάντησαν το δεύτερο. Επέλεξαν αυτόν που θα τους εξασφαλίσει τη νίκη έναντι του βασικού αντιπάλου, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του και κατ' επέκτασιν τα ωφελήματα του γκουβέρνου.

Ο τέταρτος, και εξίσου σημαντικός λόγος, είναι ότι υποψηφιότητα Μεϊμαράκη ταυτίστηκε απολύτως με τον Καραμανλή και τα, ευρέως φημολογούμενα σχέδιά του, από κοινού με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, για στήριξη της κυβερνήσεως Τσίπρα. Οι νεοδημοκράτες εκλέγοντας στην ηγεσία της Ν.Δ. τον Μητσοτάκη έδειξαν ότι δεν συμμερίζονται αυτά τα σχέδια. Με την ψήφο τους γύρισαν την πλάτη στον Καραμανλή και έστειλαν το μήνυμα πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να κινηθεί επιθετικά κατά της κυβερνήσεως. Μάλιστα, η πρωτιά του Μητσοτάκη  στα δύο κάστρα του καραμανλισμού, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, συνιστά τη μεγαλύτερη και πλέον οδυνηρή ήττα του ανιψιού του ιδρυτή της Ν.Δ. και εν γένει της καραμανλικής πτέρυγας.
Ο πέμπτος λόγος που έδωσε τη νίκη στον Μητσοτάκη ήταν ότι οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και παρασκηνιακά ο Αντώνης Σαμαράς τάχθηκαν με το μέρος του.

Μετά τη χθεσινή νίκη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, ίσως και από τις αμέσως επόμενες ημέρες, να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες κατά της κυβερνήσεως, με στόχο να συσπειρώσει το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα γύρω από τη νέα ηγεσία, αλλά και για να ενισχύσει τα δημοσκοπικά ποσοστά της Ν.Δ., η οποία, σε κάποιες από τις μυστικές μετρήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να επωφελείται από τη φθορά που υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ από το Ασφαλιστικό και να προηγείται σε εκλογική επιρροή.
Φυσικά αυτά τα γνωρίζει και το Μέγαρο Μαξίμου και θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του. Πλέον δεν θα πρέπει να υπολογίζει, -όπως υπολόγιζε όσο η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν σε καραμανλικά χέρια- σε στήριξη της Ν.Δ. σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην υπερψήφισης των μέτρων ή ευρύτερα κυβερνητικής συνοχής. Το πολιτικό παιχνίδι αλλάζει γήπεδο. Οι ισορροπίες εφεξής δεν είναι δεδομένες. Κι αυτό, αναμφίβολα, το λαμβάνουν υπόψιν τους και οι εταίροι-δανειστές μας κάτι που καθιστά έτι δυσχερέστερο το κυβερνητικό έργο.



Ν.ΦΕΛΕΚΗΣ -MATRIX24