20 Ιαν 2016

Η νέα Εριν Μπρόκοβιτς των ΗΠΑ


Της Χρυσούλας Κατσαρού 
Η επιμονή μιας μητέρας, της Λιάν Γουόλτερς, να μάθει την αλήθεια για το νερό της πόλης της, του Φλιντ του Μίσιγκαν, και να αναγκάσει τους υπευθύνους να παραδεχτούν τις ευθύνες τους, είχε τελικά μετά από 18 μήνες αγώνα το αποτέλεσμα που επιζητούσε:


το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε, πως ξεκινάει έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί, ποιος και από πότε ήξερε, ότι το νερό που έπιναν οι κάτοικοι του Φλιντ, ήταν μολυσμένο με μόλυβδο.

Η νέα... Εριν Μπρόκοβιτς, μητέρα τετράχρονων διδύμων, παρατηρώντας διαταραχές στη συμπεριφορά των παιδιών της, τα πήγε στην παιδίατρο και μια εξέταση έδειξε αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Τα παιδιά σταμάτησαν να ψηλώνουν και εμφανίζουν συνεχώς προβλήματα. Και δεν ήταν τα μόνα.

Τα προβλήματα στο Φλιντ (το 40% των κατοίκων του οποίου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας) ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014, όταν ο μάνατζερ, που διόρισε η πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της πόλης, αποφάσισε, πως θα εξοικονομούνταν χρήματα αν η πόλη έπαιρνε νερό από τον ποταμό Φλιντ κι όχι από τη λίμνη Χιούρον. Ολοι όμως ήξεραν, ότι το νερό από τον ποταμό Φλιντ είναι επιβλαβές.

Οι Aρχές

Μάλιστα, οι τοπικοί δημοτικοί άρχοντες ήξεραν από το 2011 κιόλας, πως, προκειμένου να είναι πόσιμο το νερό από το ποτάμι, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν αντιδιαβρωτικά υλικά στις σωληνώσεις, ώστε να μην υπάρχει διαρροή μολύβδου στο νερό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ποιότητας του Μίσιγκαν πήρε την απόφαση, να μην προσθέσει τον αναστολέα (κόστους 100 δολαρίων την ημέρα).

Η Λιάν Γουόλτερς κρατά δείγματα του μολυσμένου με μόλυβδο νερού. Επειτα από 18 μήνες αγώνα κατάφερε να φτάσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη.

Πολιτειακές και και ομοσπονδιακές Αρχές ήξεραν πως υπήρχε πρόβλημα, εξάλλου είναι δύσκολο να προσποιηθεί κανείς, πως δεν τρέχει τίποτα, με ένα καφέ και βρωμερό νερό που βγαίνει από τις βρύσες. Για να το κρύψουν, έκαναν ελέγχους με τρόπο όμως που να μην αποκαλύπτεται ο ακριβής βαθμός της μόλυνσης και το νερό να «περνάει» τα τεστ. 
Κι εκεί «μπαίνει στη σκηνή» η Γουόλτερς, η οποία με τη βοήθεια ενός γιατρού της πόλης, ενός δημοσιογράφου και μιας ομάδας ακτιβιστών αρχίζει να ψάχνει, κι όσο ανακάλυπτε, άρχιζαν και οι κάτοικοι να συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος, και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα, μέλη Εθνικής Φρουράς του Μίσιγκαν βγήκαν στους δρόμους για να μοιράζουν μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό και να ενημερώνουν τον κόσμο.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν, για την εξοικονόμηση χρημάτων, η πόλη άρχισε να υδροδοτείται από τον ποταμό Φλιντ κι όχι από τη λίμνη Χιούρον

Συνέπειες

Ο κυβερνήτης Σνάιντερ κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέον τη σκυτάλη παίρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ωστόσο, η ζημιά έχει ήδη γίνει, στους ανθρώπους που έπιναν αυτό το μολυσμένο νερό. Η μακροχρόνια έκθεση σε μόλυβδο δεν είναι κάτι που φαίνεται άμεσα, όταν όμως ένα παιδί παρουσιάσει σημάδια δυσκολίας μάθησης ή διαταραχών συμπεριφοράς, η παρουσία του μόλυβδου στο αίμα ξαφνικά γίνεται αναπόδραστη.

Τα παιδιά της Λιάν Γουόλτερς εμφάνισαν προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα, μειώνοντας τον δείκτη IQ ενός παιδιού και προκαλώντας σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς και συναισθήματος. Κι όπως λένε γιατροί της πόλης, όλα τα παιδιά κάτω των έξι (8.000-9.000) έχουν μπει σε κίνδυνο, ενώ 15% όσων εξετάστηκαν, δείχνουν, να έχουν ανεβασμένα επίπεδα μόλυβδου στον οργανισμό τους.

ΠΗΓΗ: Έθνος