16 Ιαν 2016

ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ


ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΣΩΖΟΥNΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ 
Μεγάλο και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν η ΑΔΕΔΥ, άλλα συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα στην Ομόνοια και ιδιαίτερα ογκώδης πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή, με κεντρικό αίτημα να μην περάσει το αντιασφαλιστικό κυβερνητικό νομοσχέδιο.


 Εντυπωσιακά μαζικό, το μεγαλύτερο απ' όλα, ήταν το μπλοκ διαδηλωτών της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, που έδωσε με συνεχή αντιμνημονιακά συνθήματα, τον τόνο και τον παλμό σε ολόκληρη την πορεία. 

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς με οργανωμένα μπλοκ, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πολλές Ομοσπονδίες του δημοσίου τομέα, όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, οι υγειονομικοί, καθώς και πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι. 

Στην πρώτη γραμμή του μπλοκ της ΛΑ.Ε συμμετείχε ο επικεφαλής της Παναγιώτης Λαφαζάνης και το σύνολο, σχεδόν, των κεντρικών στελεχών της ΛΑ.Ε. 

Στην πορεία ορισμένα από τα πολλά συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: ''Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση'', ''Δεν χρωστάμε σε κανένα, φέρτε πίσω τα κλεμμένα'', ''Εξήντα χρόνια τώρα ληστεύουν τα ταμεία, οι τράπεζες, το κράτος και η εργοδοσία'', ''Πάρτε πίσω το ασφαλιστικό, πηγαίνετε εσείς να ζήσετε με 400 ευρώ'', ''Οργή λαού, εξέγερση παντού, να φύσγουνε κυβέρνηση Ε.Ε και ΔΝΤ'', ''Τσίπρας και Στουρνάρας σε συμφωνία, σώζουνε τις τράπεζες, ληστεύουν τα ταμεία'', ''Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο Αλέξη ποιος θα μπει'', ''Εεε, οοο, πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από δω''. 

ΗΧΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 

Επισημαίνουμε, την αρνητική εντύπωση που δημιούργησε η απουσία σήμερα από κάθε μορφής κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, παρότι είχε ψηφίσει τις σχετικές αποφάσεις στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και στα συλλογικά όργανα όλων των συνδικάτων. Σε μια περίοδο, που ο λαός και η νεολαία δέχονται τέτοιας πρωτοφανούς κλίμακας επίθεση από την κυβέρνηση και την τρόικα και χρειάζεται όσο ποτέ παλλαϊκός ξεσηκωμός και κοινή δράση των αριστερών προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, μια τέτοια απουσία, με παρέμβαση, όπως φημολογείται, από την ηγεσία του ΚΚΕ, προκαλεί τουλάχιστον πολλά ερωτηματικά, για το ποιον τελικά εξυπηρετεί. 

ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Με το σημερινό συλλαλητήριο έκλεισε μια αγωνιστική βδομάδα που ξεκίνησε με το πρωτοφανές σε μαζικότητα και μαχητικότητα συλλαλητήριο των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. 

Νέος κύκλος αγώνων ενάντια στην ασφαλιστική κατεδάφιση συνεχίζεται την επόμενη βδομάδα, με έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων την Τετάρη, 20 του μήνα, 48 ωρη απεργία των ναυτεργατών την Τετάρτη και την Πέμπτη με προοπτική κλιμάκωσης, νέα συγκέντρωση των αυτοαπασχολούμεων επιστημόνων και συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, την Πέμπτη 21/1/ στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο ΔΣΑ, ενώ αποφασίστηκε Γενικά Απεργία στις 4 Φλεβάρη. 

Η Λαϊκή Ενότητα, επιδιώκοντας τη συμπαράταξη όλων των αριστερών προοδευτικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, συνεχίζει και κλιμακώνει το επόμενο διάστημα τις ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις της για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων και θα είναι στην πρώτη γραμμή των εργατικών και λαϊκών αγώνων για την ανατροπή των ανθρωποκτόνων μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης.

ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ο Παναγ. Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια του σημερινού εργατικού συλλαλητηρίου έκανε την παρακάτω δήλωση:

''Η σημερινή μαζική και δυναμική συγκέντρωση και πορεία , συνέχεια της πρωτοφανούς κινητοποίησης του επαγγελματικού κόσμου και εν μέσω κλιμακούμενων κινητοποιήσεων των αγροτών, επιβεβαιώνει, ότι το αντιασφαλιστικό έκτρωμα δεν θα περάσει. Θα σαρωθεί από την κοινωνική οργή και τις μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις, που θα λάβουν πάνδημο και παλλαϊκό χαρακτήρα. Μαζί με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα θα σαρωθεί όλο το μνημονιακό σκηνικό.

Η νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα μέλλον, όπως δεν έχει και καμιά προοπτική και η ΝΔ με το νέο αρχηγό της Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πιο μνημονιακός και από το ίδιο το μνημόνιο!

Όσο και αν τα κατεστημένα κέντρα και τα συστημικά μέσα προσπαθούν να στήσουν ένα πολωτικό δίδυμο στα πρόσωπα των Τσίπρα και Μητσοτάκη. Όσο και αν προσπαθούν να στηρίξουν Τσίπρα ή να αναδείξουν τον Κ. Μητσοτάκη ως εναλλακτική λύση του Τσίπρα, η απόπειρά τους δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα. Το δίδυμο Τσίπρα -Μητσοτάκη είναι το δίδυμο για την καταστροφή της χώρας και όχι για την ανάταξη της.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει γρήγορα την τύχη των προηγούμενων μνημονιακών πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης με τις βαθιά αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες επιλογές του, δεν μπορεί να αποκτήσει καμιά ευρύτερη λαϊκή εμβέλεια, πέρα από την εύνοια των κατεστημένων κέντρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.''


ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο ασφαλιστικό και υπό βροχή πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου κρατώντας πανό με συνθήματα.Στη συνέχεια, μέσω της Αριστοτέλους, κινήθηκαν στις οδούς Τσιμισκή και Βενιζέλου και επέστρεψαν στο σημείο συγκέντρωσης.

Όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες, με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό πλήττονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, υποθηκεύεται το μέλλον των νέων, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να πάρουν συντάξεις και οξύνεται η ανεργία.

Υπογράμμισαν, επίσης, ότι πρόκειται για αντικοινωνικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που στοχεύει κυρίως στη νέα γενιά, η οποία είναι καταδικασμένη από την ανεργία, την απλήρωτη εργασία, την εργασία με ελαστικές σχέσεις και δεν θα συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς, για να μπορεί να ελπίζει σε κάποια σύνταξη.